Si të qëndroni nën 15 GB hapësirë ruajtëse falas nga Google

foto

Me kusht që të jeni i zgjuar për mënyrën se si e përdorni hapësirën tuaj ruajtëse falas dhe nuk keni masa skedarësh që kanë nevojë për ruajtje në cloud, ju mund të qëndroni brenda kësaj hapësire të lirë 15 GB. Hapat që duhen ndërmarrë dhe truket për t’u përdorur ndryshojnë pak nga Gmail, Google Drive dhe Google Photos dhe ne i kemi përshkruar më poshtë. Për të parë se sa hapësirë ​​po përdorni në secilin produkt të Google, vizitoni këtë faqe dhe identifikohuni në llogarinë tuaj.

Vlen të përmendet se nëse tejkalon kufirin e ruajtjes prej 15 GB, skedarët e tu nuk do të zhduken papritmas – thjesht nuk do të jesh në gjendje të shtosh të reja. (Google thotë që ju “mund të mos jeni” në gjendje të merrni email në Gmail.) Ju do të duhet të lironi pak hapësirë ​​ose të paguani për një plan të Google One për të filluar përsëri shtimin e skedarëve.

Mesazhet me email nuk zënë shumë vend, por nëse keni pasur llogarinë tuaj Gmail për vite me radhë, ato mund të fillojnë të shtohen. Një mënyrë për pastrimin e kuvertave mund të jetë kërkimi dhe fshirja e postave elektronike më të vjetra. Shkruani “old_than: 1y” në kutinë e kërkimit në krye të Gmail për të kërkuar mesazhe më të vjetra se një vit. Ju mund të ndryshoni numrin e viteve, ose të kaloni në muaj nëse dëshironi – “old_than: 3m” ose “old_than: 6m”, për shembull.

Kur shfaqen postat tuaja elektronike “më të vjetra se”, klikoni në kutinë e zgjedhjes mbi listën në të majtë për të zgjedhur të gjitha, pastaj klikoni në Zgjidh të gjitha bisedat që përputhen me këtë opsion kërkimi (kjo mund të mos shfaqet nëse kërkimi juaj nuk ka kthyer shumë rezultate ) Klikoni në butonin Fshi (ikonën e koshit të plehrave) dhe postat elektronike të zgjedhura fshihen – ose më saktë ato dërgohen në dosjen e Plehrave për 30 ditë, dhe pastaj ato fshihen.

Email-et me bashkëngjitje të mëdha mund të zënë shumë vend në kutinë tuaj të Gmail. Në kutinë e kërkimit, shkruani “ka: bashkëngjitje më e madhe: 10m” për të gjetur mesazhe me bashkëngjitje më të mëdha se 10 megabajt, për shembull. Si më parë, klikoni në kutinë e përzgjedhjes lart majtas për të zgjedhur të gjitha postat elektronike që keni gjetur, më pas klikoni Fshi për të hequr qafe ato.

Etiketat janë një mënyrë tjetër për të hequr qafe mesazhet që nuk ju duhen më – duke supozuar se i keni etiketuar email-et tuaja ndërsa ato vijnë për të treguar rëndësinë e tyre. Nëse dëshironi të mbështeteni në algoritmet e Google për të vendosur se çfarë nuk është e rëndësishme në kutinë tuaj, kërkoni për “etiketë: e parëndësishme” për të parë gazetat, postat elektronike nga kontaktet me të cilat nuk ndërveproni shumë shpesh, mesazhe marketingu, etj.

Kini parasysh që mesazhet e bezdisshme ende llogariten në kuotën tuaj të hapësirës ruajtëse. Email-et në këtë dosje fshihen automatikisht pas 30 ditësh, por nëse keni grumbulluar shumë prej tyre gjatë muajit të kaluar, ato mund të marrin një pjesë të hapësirës tuaj të ruajtjes së reve. Klikoni Spam në të majtë të ndërfaqes Gmail, pastaj Fshi të gjitha mesazhet e padëshiruara tani për të pastruar dosjen.

Nga ndërfaqja kryesore e Google Drive në ueb, klikoni në lidhjen Storage në të majtë dhe duhet të shihni të gjitha skedarët në llogarinë tuaj, me më të madhet në krye. (Nëse jo, klikoni në lidhjen Storage used lart në të djathtë.) Ju mund të habiteni se sa hapësirë ​​po zënë disa nga skedarët tuaj, veçanërisht dokumente dhe video të mëdha.

Për të fshirë një skedar, thjesht zgjidhni atë dhe klikoni në butonin Hiq në këndin e sipërm të djathtë (koshi i plehrave) për ta dërguar atë në dosjen e Plehrave. Do të qëndrojë atje për 30 ditë para se të hiqet përgjithmonë, por ju mund ta shpejtoni procesin duke klikuar Plehra në të majtë të ndërfaqes kryesore dhe pastaj Zbrazni plehrat.

Mund të zgjidhni më shumë se një skedar në të njëjtën kohë duke mbajtur Ctrl në Windows ose Cmd në Mac ndërsa klikoni, gjë që është shumë e dobishme për përshpejtimin e procesit të pastrimit. Ju gjithashtu mund të klikoni me të djathtën mbi një skedar, disa skedarë, apo edhe një dosje të tërë për të gjetur opsionin Hiq, nëse e shihni se kjo është një mënyrë më e shpejtë e punës për ju.

Përndryshe është thjesht një rast i kalimit nëpër dosjen tuaj Google Drive dhe kërkimit të gjërave që nuk ju duhen më. A ka dosje skedarësh që nuk i përdorni kurrë më? A keni dublikata të skedarëve që janë ruajtur diku tjetër? Nëse po sinkronizoni skedarët tuaj të Google Drive me kompjuterin tuaj, mund ta keni më të lehtë të shfletoni të dhënat tuaja nga Windows ose macOS sesa nga uebi.

Opsionet e kërkimit për Google Drive në internet mund të jenë shumë të dobishme nëse po kërkoni skedarë për t’u hequr qafe. Klikoni në butonin e opsioneve të kërkimit në të djathtë të kutisë së kërkimit në krye dhe mund të kërkoni lloje të veçantë skedarësh (të tilla si video dhe skedarë audio, të cilët mund të zënë shumë hapësirë) dhe skedarë që nuk janë prekur për një kohë të gjatë (që ndoshta do të thotë që nuk ju duhen më ato).

Fotografitë e Google janë mjaft proaktive kur bëhet fjalë për t’ju ndihmuar të shkurtoni numrin e skedarëve të panevojshëm që zënë vend në llogarinë tuaj, por shumica e mjeteve kryesore në këtë departament nuk janë në internet – duhet të hapni Google Photos për Android ose iOS për t’i gjetur ato.

Në aplikacionet për celular, prekni Biblioteka dhe Shërbimet Komunale dhe duhet të shihni disa sugjerime për pastrimin e fotografive të paqarta ose me cilësi tjetër të ulët – përsëri mund t’i rishikoni këto dhe të merrni një vendim për to para se të fshihen. Mund të prekni Kërko dhe lëvizni poshtë për të parë disa kategori të imazheve të krijuara automatikisht, si Pamjet e Ekranit