Sjellësit e kafshëve zbulojnë sesi truri i qenve e sheh botën

foto

Hulumtimi i ri ka dhënë një pasqyrë të re se si qentë e shohin botën – shkencëtarët kanë zbuluar se sa më i zgjuar qeni juaj, aq më shumë ata vërejnë objekte të ndryshme.

foto

Studiuesit nga Departamenti i Etologjisë në Universitetin Eötvös Loránd në Hungari hetuan reagimin e një qeni kur një njeri tregon një objekt. Për shembull, kur një i rritur tregon një objekt, një i vogël zakonisht fokusohet te objekti. Ndërsa qentë zakonisht do ta marrin treguesin si një sinjal se në cilin drejtim duhet të shikojnë, vuri në dukje studimi.

Studimi, i botuar në revistën Ethology, zbuloi se kjo mund të jetë për shkak të mënyrës se si mendon një qen , si dhe mënyra se si ata shohin.

“Me fjalë të tjera, pavarësisht nga qëllimi i personit që jep sinjalin, kuptimi për fëmijët dhe qentë është i ndryshëm. Ky fenomen është vërejtur më parë tek qentë duke përdorur një sërë testesh të sjelljes, duke filluar nga të mësuarit e thjeshtë shoqërues deri te imitimi, por nuk ishte studiuar kurrë në vetvete,” tha Ivaylo Iotchev, autori i parë i studimit, në një deklaratë për shtyp duke detajuar gjetjet.

Studiuesit zbuluan se, për qentë “më të zgjuar”, pamja e një objekti ka rëndësi po aq sa vendndodhja e tij, duke sugjeruar se përpunimi i tyre i informacionit është më i ngjashëm me atë të njerëzve.

Studiuesit kryen dy teste sjelljeje që matin ndërgjegjësimin hapësinor të 82 qenve. Më pas ata vendosën një sërë detyrash. Qentë duhej të mësonin vendndodhjet, duke deshifruar nëse një trajtim ishte në anën e majtë apo të djathtë.

foto

Një test tjetër përdori dy lloje pllakash – një të bardhë të rrumbullakët dhe një katror të zi. Qenit iu tha të hante vetëm nga një lloj, por ishte i ekspozuar ndaj çdo forme. Në këtë detyrë, ata u matën nga mënyra se si mësuan të vrapojnë në pjatën e duhur.

Studiuesit zbuluan se qentë mësuan më shpejt kur trajtimi vendosej djathtas ose majtas, sesa në qendër. Ndërsa ata e kishin më të vështirë të mbanin mend nëse ëmbëlsira ishte në pjatën e bardhë të rrumbullakët, apo ajo e zezë katrore.

Nga kjo, studimi doli në përfundimin se ata ishin shumë më të shpejtë në kujtimin e vendosjes së objektit, në vend të veçorive të objektit.

Nëse një qen do të kishte mësuar se ku ishte trajtimi, atëherë atij iu dha një detyrë më e ndërlikuar, ku detyra ishte e kundërt. Për shembull, nëse qenit i ishte dhënë trajtimi në të djathtë, shkencëtarët e vendosën atë në të majtë dhe në një pjatë tjetër.

Kjo sugjeron që disa qen ishin më të zgjuar se të tjerët kur kryenin detyrën. Dhe, tregon se si këta qen më të zgjuar ishin elastikë në detyrat sfiduese.

“Paragjykimi hapësinor tek qentë nuk është thjesht një problem shqisor, por gjithashtu një mentalitet. Ne zbuluam gjithashtu se qentë ‘më të zgjuar’ janë elastikë në situata të vështira të të mësuarit dhe mund të kapërcejnë paragjykimet e tyre,” tha Iotçev.

Për këta qen më të zgjuar, pamja e një objekti dukej se kishte rëndësi po aq sa vendndodhja e tij, raportoi studimi. Kjo gjithashtu mund të sugjerojë që ata të përpunojnë informacionin në një mënyrë të ngjashme me njerëzit.

“Aftësitë vizuale të racave të qenve ndryshojnë nga njëri-tjetri, gjë që rezulton në mënyrë indirekte nga forma e kokës së tyre. Qentë me kokë më të shkurtër – të njohur shkencërisht si brachycephalic – zhvillojnë vizion të ngjashëm me njeriun,” Zsófia Bognár, një tjetër studiuese universitare që mori pjesë në studim. thuhet në njoftim.

“Struktura e retinës së tyre nënkupton vizion më të mprehtë dhe më të fokusuar sesa homologët e tyre me kokë më të gjatë. Kjo na ka lejuar të përdorim një masë të formës së kokës (i ashtuquajturi “indeksi cefalik”) si një masë e përafërt e cilësisë së shikimit në qentë. llogaritet duke pjesëtuar gjerësinë e kafkës me gjatësinë e kafkës. Sa më e shkurtër të jetë koka, aq më i lartë është numri.”

Ende nuk është e sigurt pse qentë sillen në këtë mënyrë. Mund të jetë për shkak se ata kanë vizion më të dobët në krahasim me njerëzit, ose mund të jetë një paragjykim i përpunimit të informacionit, teorizoi studimi.