Më në fund mund të shpjegohen rrotullimet misterioze në hënë

foto

Modelet rrotulluese të gdhendura në sipërfaqen e Hënës duket se janë të lidhura me ndryshimet në formën e asaj sipërfaqeje, në fund të fundit.

Në një studim të ngushtë të veçorive misterioze të njohura si rrotullime hënore , shkencëtarët kanë zbuluar se të paktën dy prej tyre janë të lidhura me topografinë hënore. Kjo është një e dhënë që mund t’i ndihmojë shkencëtarët të kuptojnë më në fund se çfarë i shkakton këto kaçurrela të ndritshme, origjina e të cilave deri më tani i është shmangur shpjegimit.

“Interpretimi kanonik i rrotullimeve hënore është se topografia nuk ka asnjë ndikim në vendndodhjen ose formën e rrotullimit,” shpjegon shkencëtari planetar John Weirich i Institutit të Shkencave Planetare.

“Megjithatë, Domingue et al. zbuluan se zonat e ndritshme të rrotullimit hënor në Mare Ingenii kanë një lartësi më të ulët se korsitë e errëta midis tyre. Ata arritën në këtë përfundim duke gjeneruar dhe ekzaminuar të dhënat topografike për rrotullimet hënore me një rezolucion më të lartë se sa ishte më parë. kryer.”

foto

Rrotullimet hënore janë të çuditshme dhe të bukura. Siç sugjeron emri, ato janë modele rrotulluese që mund të gjenden në Hënë, si në pelën e errët (rrafshnalta me bazalt hënor të errët vullkanik) dhe në malësitë e ndritshme. Ato karakterizohen nga linja të ndritshme kaçurrela, të ndara nga boshllëqe më të errëta midis tyre.

Ne dimë disa gjëra rreth tyre. Çdo rrotullim hënor i identifikuar deri më sot përkon me një fushë magnetike mbi sipërfaqen hënore, e cila shkencëtarët mendojnë se devijon grimcat diellore, duke parandaluar që moti i hapësirës të ndikojë në rrotullimet po aq sa toka rreth tyre. Duket gjithashtu se ekziston një lidhje midis rrotullimeve hënore dhe tubave të llavës të varrosura nën to.

Mendohej se nuk kishte asnjë lidhje midis formës së sipërfaqes dhe formës së vorbullave, por puna e fundit ka treguar se kjo mund të mos jetë e vërtetë.

Një ekip i udhëhequr nga shkencëtarja planetare Deborah Domingue e Institutit të Shkencave Planetare zbuloi se, në një rrotullim në një rajon të njohur si Mare Ingenii, linjat e ndritshme janë më të ulëta se korsitë më të errëta midis tyre, me rreth 2 deri në 3 metra (6.6 deri në 9.8 këmbë). ).

Gjetja e kësaj një herë është interesante, por jo e mjaftueshme për të përcaktuar një lidhje. Kështu, Weirich dhe kolegët e tij ndërmorën një hetim për një tjetër vorbull, më të famshmin, të njohur si Reiner Gamma . Ata morën të dhëna nga Kamera e Orbitit të Zbulimit Hënor dhe i përpunuan duke përdorur një grup që përfshin mësimin e makinerive për të nxjerrë topografinë e sipërfaqes me rezolucion të lartë.

Dhe rezultatet e tyre ishin të ngjashme me ato të rrotullimit të parë në Mare Ingenii.

“Në këtë punim ne studiuam Reiner Gamma dhe zbuluam se zonat e ndritshme janë rreth 4 metra (13 këmbë) më të ulëta se zonat e errëta,” thotë Weirich .

“Megjithatë, nuk është aq e thjeshtë pasi zonat e ndritshme janë uniformisht më të ulëta se zonat e errëta. Nëse do të ishte kështu, kjo marrëdhënie midis topografisë dhe rrotullimit do të ishte e lehtë të demonstrohej duke krahasuar një hartë të lartësisë me një pamje të rrotullimit. kjo marrëdhënie shihet vetëm kur krahasojmë lartësinë mesatare të zonave të ndritshme dhe lartësinë mesatare të zonave të errëta.”

foto

Kjo do të thotë se ne kemi parë tani ndryshimet e lartësisë në dy nga rrotullimet, duke sugjeruar se vëzhgimet e Mare Ingenii nuk ishin një rastësi apo rastësi e çuditshme. Do të duhen studime të tjera, ndoshta, për të krijuar një model.

Informacioni nuk na tregon as shkakun e vorbullave; gjithsesi ende jo. Por çdo informacion i ri që gjejmë është një e dhënë që mund të ndihmojë në zbulimin e sekreteve të tyre misterioze. Ne nuk kemi asgjë si ata këtu në Tokë, kështu që shkencëtarët besojnë se ata mund të na tregojnë diçka unike për Hënën, historinë e saj dhe çfarë po ndodh nën sipërfaqen e saj të qetë .

“Ka shumë hipoteza rreth procesit të formimit të tyre. Çdo hipotezë ka vëzhgime që e mbështesin atë, por ka edhe vëzhgime të tjera që i kundërshtojnë ato,” thotë Weirich .

“Meqenëse nuk kemi një kuptim të plotë se si u formuan këto rrotullime, ne nuk e kuptojmë plotësisht historinë që mund të na tregojnë për Hënën. Formimi i tyre mund të përfshijë një kombinim të proceseve të mirëkuptuara që ndërveprojnë së bashku, ose një të panjohur aktualisht. Objektet ose fenomenet e pazakonta ndonjëherë janë çelësi për marrjen e njohurive më të thella, dhe për këtë arsye rrotullimet hënore janë shumë intriguese.”