SoftBank’s Son synon të krijojë AI Super në Investimet e Reja

foto

Themeluesi i SoftBank Group Corp. Masayoshi Son është kthyer, këtë herë me plane për të sjellë një epokë të super-inteligjencës artificiale.

foto

Son skicoi ambiciet për të ndihmuar në krijimin e AI mijëra herë më të zgjuar se çdo njeri, duke bërë deklaratat e tij më madhështore që kur konglomerati japonez filloi të ndërmerrte hapa për të forcuar financat e tij pas një serie bastesh fillestare në kohën e gabuar.

foto

Son, duke tingëlluar edhe më energjik dhe më reflektues se sa në vite, foli të premten për një të ardhme kur çipat e Arm Holdings Plc mbështesin një ekosistem të lulëzuar robotësh dhe qendrash të fuqishme të dhënash që mund të kurojnë kolektivisht kancerin, të pastrojnë shtëpitë dhe të luajnë me fëmijët.

Son, herë pas here dukshëm i pushtuar nga emocionet, foli se si donte të ndryshonte botën përpara se ta linte përgjithmonë. 66-vjeçari thirri mikun e tij të ndjerë Steve Jobs, duke thënë se bisedat e tyre të shpeshta shpesh e linin atë në lot kur e kuptoi se trashëgimia e tij do të zbehej në krahasim me bashkëthemeluesin e Apple Inc.

Por pas vuajtjes së lëvizjes së tij të radhës gjatë vitit të kaluar, gjatë të cilit babai i Sonit ndërroi jetë, miliarderi tha se u zgjua me një epifani të premten në mëngjes. “Unë kisha përgjigjen time,” u tha Son aksionarëve të mbledhur në një mbledhje vjetore. “Kjo është ajo që unë kam lindur për të bërë,” tha ai, pa elaboruar se cilat mund të jenë planet e tij të ardhshme. “Ne kemi bërë shumë gjëra, por e gjithë kjo ka qenë një ngrohje për ëndrrën time për të realizuar ASI.”

Aksionet e SoftBank ranë 3.1% në rënien e tyre më të madhe në tre muaj.

SoftBank është duke punuar në një plan për të vendosur rreth 100 miliardë dollarë në çipa të lidhura me AI në një projekt të quajtur Izanagi, raportoi Bloomberg në shkurt. Kur një aksioner pyeti për Izanagin, Son tha se ai është i përkushtuar për të marrë rezultate dhe se do të punojë shumë për të arritur qëllimet e tij, pa elaboruar.

Ekspozita e Son dhe qëllimet e tij janë bërë madhështore në përpjesëtim me çmimin e aksioneve të SoftBank, i cili ka kapërcyer tubimin e drejtuar nga Arm’s AI në 2024, dhe grumbullin e tij të parave. Ai hodhi poshtë pyetjet në lidhje me blerjet e aksioneve, dividentët dhe ndarjet e aksioneve, duke thënë se çështje të tilla kanë pak rëndësi në krahasim me realizimin e një bote të fuqizuar nga super inteligjenca dhe evolucioni i njerëzimit.

“Blerjet e aksioneve, pagesat e dividentëve – këto janë gjëra të vogla,” tha Son, duke shtuar se evolucioni dhe përhapja e teknologjisë ishin ato që do të rrisin vlerën e aksionerëve. “Ju mund të jeni të shqetësuar nëse aksionet e SoftBank do të rriten apo jo. Të gjithë të harrojmë gjëra të tilla. A ka vërtet rëndësi kjo? Masayoshi Son ka një ëndërr për të ndjekur – ju lutem më rrënjosni.

Qëndrimi i Son për kthimin e aksioneve vjen pas blerjes së kohëve të fundit nga Elliott Investment Management të më shumë se 2 miliardë dollarëve të aksioneve të SoftBank dhe kërkesës së saj për një blerje aksionesh me vlerë 15 miliardë dollarë. Kjo është hera e dytë që Elliott synon SoftBank.

“Asnjëherë nuk e dini se çfarë do të ndodhë dhe unë nuk po ju premtoj asgjë. Mund të bëj një blerje aksionesh, mund të vendos ta marr kompaninë private, ose mund të vazhdoj biznesin ashtu siç është, “tha Son. “Në çfarëdo forme apo formë, unë jam duke shkuar pas ASI.”

Drejtuesit e lartë kanë lënë të kuptohet se kompania po përgatitet të shkojë në ofendim në investime, duke i dhënë fund potencialisht disa tremujorëve të ndërprerjes në aktivitet. Raporti i kredisë ndaj vlerës së kompanisë ra në 8.4% në fund të marsit, afër nivelit të ulët rekord dhe shumë nën objektivin e kompanisë prej 25%. Kjo është një nga metrikat e preferuara të Son për të përcaktuar nëse kompania po balancon siç duhet rrezikun dhe mundësinë.

Vlera neto e aseteve të SoftBank arriti në 34 trilion ¥ (214 miliardë dollarë) që nga e enjtja, e përforcuar nga rritja e Armëve. Aksionet e vetë SoftBank janë rritur pothuajse 60% këtë vit dhe janë në prag të vendosjes së një rekord të ri.

Shefi Financiar Yoshimitsu Goto u tha investitorëve gjatë një konference për fitimet muajin e kaluar se SoftBank tani është në një pozicion ku duhet të marrë më shumë rrezik, veçanërisht pasi zhvillimi i AI përshpejtohet. “Dështimi për të marrë rreziqe përbën rrezikun më të madh për ne,” tha Goto, i cili më parë ka shërbyer si zëri i arsyes për Birin që merrte rrezik. “Ne i kemi vështruar një sërë sfidash.”