Përfaqësitë e makinave po ndërpriten nga një ndërprerje shumëditore pas sulmeve kibernetike ndaj furnizuesit të softuerit

foto

Përfaqësitë e makinave në të gjithë Amerikën e Veriut janë përballur me ndërprerje të mëdha këtë javë.

foto

CDK Global, një kompani që ofron softuer për mijëra tregtarë makinash në SHBA dhe Kanada, u godit nga sulme kibernetike të njëpasnjëshme të mërkurën. Kjo çoi në një ndërprerje që vazhdoi të ndikojë në shumë nga operacionet e tyre të premten.

foto

Për blerësit e mundshëm të makinave, kjo mund të nënkuptojë vonesa në shitësit ose porositë e automjeteve të shkruara me dorë, pa fund të menjëhershëm. Ja çfarë duhet të dini.

CDK Global është një lojtar kryesor në industrinë e shitjeve të makinave. Kompania, e vendosur jashtë Çikagos në Hoffman Estates, Illinois, ofron teknologji softuerike për tregtarët që ndihmon me operacionet e përditshme – si lehtësimi i shitjeve të automjeteve, financimi, sigurimet dhe riparimet.

CDK shërben më shumë se 15,000 lokacione me pakicë në të gjithë Amerikën e Veriut, sipas kompanisë. Nëse të gjitha këto vende u ndikuan nga sulmet kibernetike të kësaj jave nuk ishte menjëherë e qartë.

CDK po “heton në mënyrë aktive një incident kibernetik” dhe kompania mbylli të gjitha sistemet e saj për shkak të kujdesit të madh, tha të mërkurën zëdhënësja Lisa Finney.

CDK “ekzekutoi testime të gjera”, u konsultua me ekspertë të palëve të treta dhe rivendosi zgjidhjet e saj kryesore DMS dhe Shitje me pakicë dixhitale deri pasdite, tha Finney në një deklaratë të përgatitur.

CDK përjetoi një tjetër “incident kibernetik” të mërkurën në mbrëmje, tha Finney në një përditësim të nesërmen. “Ne mbetemi vigjilentë në përpjekjet tona për të rivendosur shërbimet tona dhe për t’i kthyer tregtarët tanë në biznes si zakonisht sa më shpejt të jetë e mundur,” tha ajo.

Nuk dihet ende se kur do të ndodhë. Që nga mëngjesi i së premtes, një mesazh i regjistruar nga CDK në një linjë telefonike që detajonte përditësimet për klientët e saj tha “ne nuk kemi një kornizë kohore të vlerësuar për zgjidhjen – dhe për këtë arsye sistemet tona të tregtarëve nuk do të jenë të disponueshëm, me gjasë për disa ditë”. Kanalet e mbështetjes së kujdesit ndaj klientit gjithashtu mbeten të padisponueshme, tha ai.

Mesazhi shtonte se kompania ishte në dijeni të “aktorëve të këqij” që paraqiteshin si anëtarë ose bashkëpunëtorë të CDK-së, në përpjekje për të marrë akses në sistem duke kontaktuar klientët. Ai u bëri thirrje punëdhënësve të jenë të kujdesshëm ndaj çdo tentative për phishing.

Disa kompani të mëdha automobilistike – përfshirë Stellantis, Ford dhe BMW – konfirmuan për Associated Press të Premten se ndërprerja e CDK-së kishte ndikuar tek disa nga tregtarët e tyre, por se operacionet e shitjeve vazhdojnë.

Në dritën e situatës në vazhdim, një zëdhënës i Stellantis tha se shumë shitëse kishin kaluar në procese manuale për t’i shërbyer klientëve. Kjo përfshin shkrimin e porosive me dorë.

Një zëdhënës i Ford tha se ndërprerja mund të shkaktojë “disa vonesa dhe shqetësime në disa tregtarë dhe për disa klientë”. Megjithatë, shumë klientë të Ford dhe Lincoln ende po marrin mbështetje për shitje dhe shërbime përmes rrugëve alternative që përdoren në shitësit.

Me shumë detaje të sulmeve kibernetike ende të paqarta, privatësia e klientit është gjithashtu në krye të mendjes – veçanërisht me pak njohuri se çfarë informacioni mund të jetë komprometuar këtë javë.

Në një deklaratë dërguar AP të premten, Mike Stanton, president dhe CEO i Shoqatës Kombëtare të Tregtarëve të Automobilave tha se “tregtarët janë shumë të përkushtuar për të mbrojtur informacionin e klientit të tyre dhe po kërkojnë në mënyrë aktive informacion nga CDK për të përcaktuar natyrën dhe shtrirjen e kibernetikës incidenti në mënyrë që ata të mund të përgjigjen siç duhet.”