SpaceX do të ndihmojë në rrëzimin e Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës

foto

NASA ka ngarkuar SpaceX-in e Elon Musk të ndërtojë një automjet mjaft të fuqishëm për të nxjerrë nga orbita Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor (ISS).

foto

SpaceX do t’i jepet 843 milionë dollarë për të ndërtuar strukturën përpara se ISS të arrijë fundin e jetës së tij operacionale në vitin 2030, tha NASA në një deklaratë të mërkurën.

foto

“NASA njoftoi se SpaceX është përzgjedhur për të zhvilluar dhe dorëzuar automjetin deorbit të SHBA-së që do të ofrojë aftësinë për të deorbituar stacionin hapësinor dhe për të siguruar shmangien e rrezikut për zonat e populluara”, thuhet në deklaratë.

Automjeti do të lidhet me ISS dhe do ta tërheqë atë nga rruga e tij, e cila është rreth 250 milje mbi sipërfaqen e Tokës.

NASA filloi të kërkojë propozime nga kompanitë e hapësirës ajrore për automjetin amerikan Deorbit (USDV) në shtator, duke kërkuar kuota çmimesh.

Pas sigurimit të kontratës, SpaceX iu përgjigj lajmit në X , duke thënë: “SpaceX është i nderuar që i është besuar nga @NASA për të mbështetur këtë mision kritik.”

Ndërsa ISS është çaktivizuar, NASA synon të kalojë në stacione hapësinore më të vogla, në pronësi private, më afër sipërfaqes së Tokës, ose në Orbitën e Ulët të Tokës.

“Industria amerikane po zhvillon këto destinacione komerciale për të filluar operimet në fund të viteve 2020 si për klientët e qeverisë ashtu edhe për sektorin privat,” thuhet në faqen e internetit të NASA-s.

ISS, i nisur në 1998, është një strukturë 925,000 paund që mat 357 këmbë nga skaji në fund , pothuajse sa gjatësia e një fushe futbolli.

Ai është menaxhuar nga pesë agjenci hapësinore që nga nisja e tij: NASA, CSA (Agjencia Kanadeze e Hapësirës), ESA (Agjencia Evropiane e Hapësirës), JAXA (Agjencia Japoneze e Kërkimit të Hapësirës Ajrore) dhe Korporata Shtetërore e Hapësirës Ruse Roscosmos.

Deklarata thoshte se SHBA, Kanadaja, Japonia dhe vendet pjesëmarrëse të ESA kanë mbetur të përkushtuara për të operuar ISS deri sa të tërhiqet në vitin 2030. Rusia është angazhuar të mbajë operacionet deri në të paktën 2028.

Struktura ka shumë për të treguar për vitet e saj në funksionim, pasi ka mbështetur 3,300 eksperimente që nuk mund të ishin të mundura në Tokë, sipas deklaratës së NASA-s të mërkurën.

SpaceX ka qenë partnerët tregtarë të NASA-s prej vitesh. Ishte një nga dy kompanitë amerikane që NASA u përgjua në vitin 2014 për të eksploruar transportin komercial të hapësirës.

SpaceX dhe NASA nuk iu përgjigjën menjëherë një kërkese për koment nga Business Insider, të bërë jashtë orarit normal të punës.