Studimi hedh më shumë dritë mbi emetimin e përhapur të radios nga grumbullimi i galaktikave Abell 1213

foto

Astronomët evropianë kanë vëzhguar një grumbull galaktikash të njohur si Abell 1213 duke përdorur anije të ndryshme kozmike dhe objekte me bazë tokësore. Vëzhgimet zbuluan informacion thelbësor në lidhje me emetimin e përhapur të radios nga ky burim. Gjetjet raportohen në një punim të botuar më 4 mars në serverin e para-printimit arXiv.

foto

Grupet e galaktikave përmbajnë deri në mijëra galaktika të lidhura së bashku nga graviteti. Ato janë strukturat më të mëdha të njohura të lidhura me gravitacion në univers dhe mund të shërbejnë si laboratorë të shkëlqyer për studimin e evolucionit dhe kozmologjisë galaktike.

foto

Me një zhvendosje të kuqe prej 0,047, Abell 1213 është një grumbull galaktikash me masë të vogël të dominuar në rajonin e tij qendror nga radiogalaktika 4C29.41 dhe dy radio galaktika të tjera. Vëzhgimet e mëparshme të këtij grupi kanë zbuluar se ai pret një burim radioje që supozohet të jetë një aureolë radioje me përmasa të vogla – një burim sinkrotron i përhapur dhe me ndriçim të ulët në sipërfaqe.

Një ekip astronomësh i udhëhequr nga Walter Boschin i Universitetit të La Laguna, Spanjë, ka analizuar një grup të madh të dhënash nga teleskopët hapësinorë dhe observatorët me bazë tokësore, në mënyrë që të hedhin më shumë dritë mbi vetitë e Abell 1213, natyrën e radios së tij. burimi dhe emetimi difuz prej tij.

“Ne përdorëm të dhëna optike SDSS për të studiuar dinamikën e brendshme të grupimit. Ne analizuam gjithashtu të dhënat arkivore të rrezeve X XMM-Newton për të zbuluar vetitë e mediumit të tij të nxehtë brenda grupit. Më në fund ne përdorëm të dhënat e fundit LOFAR në 144 MHz, së bashku me të dhënat VLA në 1.4 GHz, për të studiuar sjelljen spektrale të burimit radio difuz,” shkruajnë studiuesit në punim.

Para së gjithash, vëzhgimet zbuluan se Abell 1213 shfaq dinamikë të shqetësuar pasi galaktika e saj më e ndritshme e grupimeve (BCG) ka një shpejtësi të veçantë shumë domethënëse. Rezultatet sugjerojnë se Abell 1213 është i përbërë nga disa grupe galaktikash dhe thelbi i tij është mjaft i ndërlikuar. Për më tepër, u zbulua se galaktikat blu që formojnë yje nuk janë të kufizuara në rajonet periferike të Abell 1213, gjë që duket se tregon se grupi u formua përmes grumbullimit të disa grupeve të varfëra të pasura me galaktika të tipit të vonë.

Vëzhgimet radiofonike të Abell 1213 tregojnë se emetimi i përhapur i radios ka një madhësi prej rreth 1.66 milion vite dritë. Megjithatë, rezultoi se ky emision radio nuk ndjek emetimin e rrezeve X. Prandaj, burimi i zgjeruar mund të mos jetë një halo radioje, por një bisht i galaktikës qendrore të radios 4C29.41 i përkulur nga ndërveprimi me mediumin ndërkluster (ICM). Për më tepër, të dhënat siguruan disa dëshmi të emetimeve të fragmentuara të radios difuze në qendrën e grupimit, natyra e së cilës është e pasigurt.

Astronomët gjithashtu supozojnë se burimi i emetimit të radios në Abell 1213 mund të jetë një relike radioje, prandaj elektronet “fosile” të 4C29.41 ripërshpejtohen nga goditja për shkak të një bashkimi. Ata argumentojnë se shpërndarja e indeksit spektral e mbështet këtë hipotezë.

“Harta e indeksit spektral të burimit të radios është e përputhshme me një interpretim relikt, ndoshta për shkak të një bashkimi në drejtimin N-J ose NE-JW, në përputhje me nënstrukturat e zbuluara përmes analizës optike. Emetimet e fragmentuara, difuze të radios në grup qendra mund të jetë majat e shkëlqimit të sipërfaqes së një aureolësh të zbehtë të radios qendrore,” shpjeguan studiuesit.

Autorët e punimit vunë në dukje se vëzhgimet më të thella me rreze X të Abell 1213 janë të nevojshme për të nxjerrë përfundime përfundimtare në lidhje me natyrën e emetimit të tij radio difuz.