Amazon zbulon pjatat e internetit satelitore të projektit Kuiper në katror

foto

Amazon ka zbuluar një sërë terminalesh klientësh që lidhen me rrjetin e saj satelitor me brez të gjerë, Project Kuiper. Në një postim në blog të publikuar të martën, Amazon thotë se modelet e saj janë “më të vogla, më të përballueshme dhe më të afta” se konkurrentët, siç është terminali i ofruar nga Starlink i Elon Musk.

Pajisja e parë e kompanisë është terminali “standard” i klientëve të Project Kuiper, për të cilin Amazon fillimisht e zbuloi dizajnin në vitin 2020. Ka më pak se 11 inç katror dhe një inç të trashë. Terminali peshon më pak se pesë kilogramë – pa llogaritur kllapin e tij të montimit – dhe është i aftë të ofrojë shpejtësi deri në 400 Mbps. Amazon thotë se pret të prodhojë këtë terminal për më pak se 400 dollarë.

foto

Ekziston gjithashtu një terminal edhe më kompakt që peshon vetëm një kile dhe ka përmasa vetëm shtatë inç katror. Amazon thotë se kjo pajisje është “më e vogla dhe më e përballueshme” e saj dhe mund të japë shpejtësi deri në 100 MBps, duke e bërë atë ideale për këdo që ka nevojë për një opsion ose shërbim interneti me kosto të ulët në lëvizje. Së fundi, Amazon tregoi terminalin e saj tregtar që është menduar për përdorim nga kompani të mëdha ose organizata qeveritare. Është më i madhi dhe më i fuqishmi nga të tre terminalet, me përmasa 19 me 30 inç dhe me shpejtësi deri në 1 Gbps.

Të gjitha këto terminale janë të pajisura me çipin e brendshëm të brezit bazë të Amazon, me nofkën Prometheus. Sipas Amazon, çipi “kombinon fuqinë përpunuese të një çipi modem 5G që gjendet në telefonat inteligjentë modernë, aftësinë e një stacioni bazë celular për të trajtuar trafikun nga mijëra klientë në të njëjtën kohë dhe aftësinë e një antene me mikrovalë për të mbështetur pikë të fuqishme. -lidhje me pikë.”

foto

Projekti Kuiper është iniciativa e Amazon për të lidhur njerëzit me internetin në të gjithë globin duke përdorur një plejadë satelitësh në orbitën e ulët të Tokës. Amazon pritet të nisë raundin e parë të satelitëve në gjysmën e parë të 2024 dhe duhet të fillojë shërbimin për klientët e saj të parë më vonë atë vit. Ende nuk është e qartë se ku do të fillojë Project Kuiper së pari të ofrojë internet, as sa do t’i kushtojnë klientëve.

“Qëllimi ynë me Project Kuiper nuk është vetëm të lidhim komunitetet e pashërbyera dhe të pashërbyera, por gjithashtu t’i kënaqim me cilësinë, besueshmërinë dhe vlerën e shërbimit të tyre,” thotë në një deklaratë Rajeev Badyal, nënkryetar i teknologjisë i Amazon për Projektin Kuiper. .

Ndërkohë, Amazon ka vendosur të vendosë dy satelitët e parë prototipe në raketën Vulcan Centaur të Aleancës së Lançimit të Bashkuar, e cila duhet të ndodhë diku në maj të këtij viti.