Studimi i ri dekodon Pareidolia në pikturat e shpellave 40,000-vjeçare

foto

Hulumtimet e fundit tregojnë se arti i shpellave të Epokës së Akullit, që daton deri në 40,000 vjet, mund të jetë ndikuar pjesërisht nga një fenomen psikologjik vizual që ende përjetohet nga njerëzit sot.

Ekipi hulumtues, i udhëhequr nga Dr. Izzy Wisher, më pas Ph.D. student në Departamentin e Arkeologjisë të Universitetit Durham, testoi teorinë se artistët e shpellave mund të kenë përjetuar pareidolia – një fenomen psikologjik ku njerëzit shohin forma kuptimplota në modele të rastësishme, të tilla si shikimi i fytyrave në re.

Ata hetuan nëse pareidolia mund të ketë ndikuar te artistët që pikturuan përshkrime të kafshëve në shpellat Las Monedas dhe La Pasiega, në Spanjën veriore.

Nëse po, atëherë shumica e vizatimeve do të pritej të ishin përshkrime të kafshëve që përfshinin tipare të mureve të shpellës brenda tyre dhe të merrnin forma relativisht të thjeshta (imazhet pareidolike priren të jenë të thjeshta dhe nuk kanë detaje).

foto

Studimi i tyre, i botuar në Cambridge Archaeological Journal , zbuloi se pareidolia mund të jetë përgjegjëse për prodhimin e disa imazheve të shpellave, duke sugjeruar se artistët e shpellave po përjetonin të njëjtat ndikime psikologjike në perceptim kur shikonin tiparet natyrore të mureve të shpellave që njerëzit ende i përjetojnë sot. .

Ndërsa studiuesit gjetën prova se pareidolia luajti një rol në prodhimin e disa imazheve të shpellave, hulumtimi i tyre zbuloi gjithashtu se piktorët e shpellave ishin të ndikuar nga përvojat dhe krijimtaria e tyre.

foto

Dr Izzy Wisher, tani me bazë në Universitetin Aarhus , Danimarkë, tha: “Është emocionuese të shohësh që artistët e shpellave në epokën e Paleolitit të Sipërm po përjetonin gjithashtu pareidolinë, ashtu si shumë prej nesh sot, dhe se kjo ndikoi në artin e tyre.

“Ashtu si një artist modern mund të marrë frymëzim nga një formë ose formë bazë, si një çarje në një material ose një njollë bojë në një kanavacë, dhe të ndërtojë artin e tyre rreth kësaj, ne mund të shohim se artistët e shpellave kanë punuar në mënyra të ngjashme.

“Megjithatë, ndërsa studimi ynë tregoi se pareidolia kishte njëfarë ndikimi te artistët e shpellave, nuk ishte gjithmonë kështu, duke na dhënë një pasqyrë magjepsëse në punën e këtyre piktorëve të hershëm.
“Na duket se arti i tyre mund të ketë qenë pjesë e një ‘bisedë krijuese’ me muret e shpellës, ku të dy kanë marrë frymëzim nga ajo që panë në të çarat dhe format e murit të shpellës, por kanë përdorur edhe krijimtarinë e tyre.”

foto

Hulumtimi zbuloi se deri në 71 përqind e imazheve të studiuara në shpellat Las Monedas dhe 55 përqind në shpellat La Pasiega, treguan një lidhje të fortë me tiparet natyrore të murit të shpellës, duke sugjeruar që pareidolia mund të ketë pasur një ndikim të pjesshëm në artistët.

Shembujt përfshijnë ku skajet e lakuara të murit të shpellës janë përdorur për të përfaqësuar kurrizin e kafshëve si kuajt e egër, ose ku çarjet natyrore janë përdorur si brirët e bizonit.

foto

Studimi zbuloi gjithashtu se nga ato vizatime me një lidhje të fortë me tiparet natyrore në murin e shpellës, shumicës (80 për qind në Las Monedas dhe 83 për qind në La Pasiega) nuk kishin detaje shtesë si sytë ose flokët, gjë që lidhet me natyrën e thjeshtuar. të imazheve të ndikuar nga pareidolia.

Ekipi hulumtues, i cili përfshinte profesorin Paul Pettitt, Departamenti i Arkeologjisë dhe Profesor Robert Kentridge, Departamenti i Psikologjisë, të dy Universiteti Durham, hetoi gjithashtu nëse kushtet e ndriçimit në shpella në kohën kur u krijua vepra arti mund të kishin kontribuar në ndikimin e mundshëm të pareidolia.

foto

Për ta bërë këtë, Dr Wisher përdori një softuer lojrash të realitetit virtual të quajtur Unity për të modeluar muret e shpellës dhe për të përsëritur burimet e dritës të përdorura nga artistët e shpellës, të cilat do të përbëheshin nga drita e ndezur e zjarrit e prodhuar nga pishtarë të vegjël ose llamba, për të kuptuar efektet vizuale në të gjithë mur shpelle.

Rezultatet treguan se kushtet e ndriçimit të ulët dhe të paqëndrueshëm nuk kishin një lidhje të fortë me artin e shpellave që përdor karakteristika natyrore.

Dr. Wisher argumenton se kjo, së bashku me përfundimin se ndikimi i pareidolisë ishte i dukshëm në disa, por jo të gjitha, veprat e artit, sugjeron se artistët e shpellave mund të kenë qenë gjithashtu në kërkim aktiv të formave që u kujtonin atyre kafshët brenda shpellave për të. inkorporohen në vizatimet e tyre, si pjesë e një dialogu të nuancuar midis krijimtarisë personale të artistit dhe formave që shihen në muret e shpellës.

Ndërsa teoria se pareidolia mund të ketë ndikuar tek artistët e shpellave është diskutuar prej kohësh, ekipi beson se studimi i tyre ofron testimin e parë sistematik të kësaj teorie dhe është i pari që përdor kushtet e simuluara të ndriçimit në realitetin virtual për ta arritur këtë.

Ai jep detaje të mëtejshme në kuptimin e përvojave, dëshirave, imagjinatës dhe ndikimeve të artistëve të shpellave të Paleolitit të Sipërm dhe se si mund të jetë bërë arti i shpellave. Ai gjithashtu avancon kërkimin e Universitetit Durham në paleopsikologjinë vizuale.

Pareidolia mund të ketë evoluar fillimisht për të ndihmuar njerëzit të shmangin grabitqarët duke ofruar një ndjenjë të shtuar të interpretimit vizual për rreziqet e mundshme, të tilla si duke ndihmuar njerëzit të shohin grabitqarët që fshihen pas shkurreve. Është një pjesë themelore e sistemit vizual të njeriut dhe ndoshta është shkaktuar në mjedise të errëta të shpellave.