Shkencëtarët zbulojnë se si macet komunikojnë

foto

Shumica e kafshëve komunikojnë duke përdorur aromë, por shkencëtarët tani kanë zbuluar se sinjali i secilës mace bazohet në llojin e baktereve që jetojnë në të pasmet e tyre.

Çdo mace ka koktejin e saj unik të baktereve që jetojnë në gjëndrat e saj anale, të cilat prodhojnë qindra përbërës që përbëjnë aromën e një maceje dhe për këtë arsye mesazhet që ajo u dërgon maceve të tjera, sipas një studimi të ri në revistën Scientific Reports .

Macet shënojnë territorin e tyre, tërheqin bashkëshortët dhe paralajmërojnë armiqtë duke përdorur aromat e tyre, të cilat përbëhen nga një tufë me përbërje organike të paqëndrueshme, si aldehidet, alkoolet, esteret dhe ketonet. Shkencëtarët zbuluan se këto komponime mund të ndryshojnë me speciet e baktereve që jetojnë në mikrobiomën e gjëndrës anale të një maceje.

“Gjithçka që duam të dimë tani është, a mund të shohim nëse ka një lidhje midis mikrobeve të pranishme në qeskën anale të maceve dhe çfarë përbërjesh të paqëndrueshme prodhohen. Studimi ynë këtu sugjeron se përgjigja është po, por është vetëm e dobët marrëdhëniet me të dhënat që kemi tani,” tha për Newsweek Jonathan A. Eisen, bashkëautor i punimit dhe profesor i ekologjisë dhe evolucionit mikrobial në Universitetin e Kalifornisë , Davis .

foto

“Ne gjetëm një korrelacion midis të cilave mikrobet ishin të pranishëm dhe përbërjeve specifike të avullueshme të gjetura në mostra. Dhe ne kemi disa baktere kandidate për të cilat kemi të dhëna tani për tani që mund të jenë ato që bëjnë këto përbërje të paqëndrueshme,” tha ai.

Autorët kryen një studim me tre pjesë mbi 23 mace shtëpiake – me lejen e pronarëve të tyre – duke marrë kultura mikrobiale të gjëndrave anale të maceve, duke renditur ADN-në sekuencimin e baktereve të gjetura dhe duke kryer spektrometrinë masive në sekrecionet e gjëndrave.

Ata zbuluan se pesë gjini bakteresh – Corynebacterium, Bacteroides, Proteus, Lactobacillus dhe Streptococcus – mbizotëronin në të gjitha macet, por se çdo mace kishte një përbërje mikrobike individuale. Këto dallime ishin më të theksuara midis maceve më të vjetra dhe më të reja.

Arsyeja e saktë e këtyre mikrobiomave të ndryshme është e panjohur, por mund të shkaktohet pjesërisht nga dieta e maces, shëndeti i saj dhe mjedisi i saj i jetesës.

“Kjo është me të vërtetë punë e hershme dhe është sugjeruese që (1) mikrobet ndihmojnë në prodhimin e këtyre aromave dhe (2) ka të ngjarë të përfshihen shumë mikrobe,” tha Eisen. “Dhe nëse kjo është e vërtetë, do të duket pothuajse e garantuar që mace të ndryshme do të prodhojnë aroma të ndryshme pasi ato me siguri do të kenë sasi të ndryshme relative të mikrobeve që e bëjnë këtë në gjëndrat e tyre.”

“Ajo për të cilën personalisht jam më i interesuar është roli(et) që mikrobet mund të luajnë në erën dhe veçanërisht komunikimin social në të gjithë grupin e ‘Felidae’ duke përfshirë të gjitha macet e egra,” tha ai. “Ne e dimë se shumë lloje kafshësh bëjnë shënjimin e aromës me gjëndra të specializuara të aromës dhe se në disa raste kjo u lejon anëtarëve të një grupi të njohin individët nga aromat e tyre unike. Puna e mëparshme nga të tjerët ka sugjeruar që për disa kafshë (p.sh. hienat) kafsha prodhon një ushqim mikrobik që e sekreton në një gjëndër ose rajon të specializuar dhe më pas mikrobet ushqehen me këtë dhe e shndërrojnë atë në përbërës të paqëndrueshëm që bëhen aroma “unike” për një individ.”

Studiuesit shpresojnë të kuptojnë saktësisht se çfarë lloj roli luajnë mikrobet në prodhimin e këtyre aromave, dhe gjithashtu nëse vetë kafshët ndikojnë disi se cilët mikrobe janë të përfshirë, ose nëse është një proces i rastësishëm.

foto

“Nëse nuk është e rastësishme – [ne duam të dimë] se si ndërveprojnë mikrobet dhe strehuesi dhe çfarë përcakton se cilat mikrobe janë atje dhe gjithashtu atëherë si ndikojnë mikrobet në aromat që prodhohen,” tha Eisen.

Sa për atë që macet i thonë me të vërtetë njëra-tjetrës në këto mesazhe, ne ende nuk e kemi idenë se si t’i interpretojmë kodet kimike.

“Ne me të vërtetë sapo po e fillojmë këtë punë, kështu që nuk jemi në pikën ku kemi filluar të mendojmë për mesazhet që macet mund të dërgojnë me aromat e tyre,” tha Eisen.