Studiuesit sugjerojnë se përdorimi i fermentimit natyror mund të ketë çuar në rritjen e hershme të madhësisë së trurit të njeriut

foto

Një treshe studiuesish me prejardhje të ndryshme sugjerojnë në një artikull të botuar në revistën Communications Biology se ngrënia e ushqimeve të fermentuara në mënyrë natyrale mund të ketë çuar në një rritje të madhësisë së trurit për njerëzit e hershëm. Në punimin e tyre, Katherine Bryant, një neuroshkencëtare evolucionare në Universitetin Aix-Marseille, Christi Hansen, një dietologe në Hungry Heart Farm and Dietary Consulting, dhe Erin Hecht, një biologe në Universitetin e Harvardit, sugjerojnë se ngrënia e ushqimeve të fermentuara në mënyrë natyrale mund të ketë çuar gjithashtu në një rënie në madhësinë e zorrës së trashë.

foto

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se madhësia e trurit të njerëzve është rritur në mënyrë dramatike gjatë 2 milionë viteve të fundit, dhe gjatë së njëjtës periudhë, zorra e trashë e njeriut është zvogëluar në madhësi me afërsisht 74%. Studiuesit thonë se të dy ndryshimet kanë të ngjarë të lidhen dhe se të dyja mund të kenë ardhur kur njerëzit e hershëm filluan të hanë ushqime që fermentoheshin natyrshëm.

foto

Studiuesit vërejnë se fermentimi ndodh natyrshëm në zorrë – procesi lejon nxjerrjen e më shumë lëndëve ushqyese nga ushqimet. Ata gjithashtu vërejnë se është një proces anaerobik, prandaj mund të ndodhë në një zorrë pa ajër. Ata gjithashtu theksojnë se ngrënia e ushqimit që tashmë është fermentuar natyrshëm do të zvogëlonte ngarkesën në zorrë, ashtu si edhe gatimi i tij.

Por gatimi, theksojnë ata, kërkon një farë mase të menaxhimit të zjarrit, i cili do të kërkonte një tru më të madh sesa kishte evoluar njeriu i hershëm. Fermentimi, nga ana tjetër, ndodh natyrshëm. Për të përfituar prej tij, njerëzve të hershëm nuk do t’u duhej të bënin asgjë më shumë sesa të grumbullonin ushqim të ri mbi ushqimin tashmë të fermentuar në vende të fshehura – si qoshe dhe çarje në një shpellë, apo edhe një vrimë në tokë. Veçanërisht, vendosja e ushqimit në një vrimë në tokë mund të kishte filluar lehtësisht si një mjet për të parandaluar kafshët e tjera apo edhe njerëzit që ta gjejnë dhe hanë atë.

Ndërsa njerëzit filluan të hanë më shumë ushqim të fermentuar, studiuesit sugjerojnë, organet e tyre të zorrëve filluan të tkurren. Meqenëse zorra në tkurrje përdorte më pak energji, më shumë energji e nxjerrë nga ushqimi mund të përdoret nga truri. Kjo mund të kishte çuar në rritjen e trurit dhe aftësitë njohëse që shoqëruan atë. Nga atje, truri më i madh mund të kishte lejuar të mësonte se si të fermentonte ushqimet me qëllim, duke çuar në dy pika edhe më të vogla dhe tru më të madh.