Studiuesit zbulojnë linjën e re të shpendëve të elefantëve nga 1200 vjet më parë

foto

I lartë mbi nëntë metra i lartë dhe peshon mbi 1500 paund, aepyornis ka një sqep me majë dhe kthetra të fuqishme.

Ndonjëherë të quajtur “gjigantë pa fluturim”, zogjtë jetuan më shumë se 1200 vjet më parë dhe u konsideruan si kafshët më të mëdha tokësore të Madagaskarit.

Shkencëtarët në Universitetin e Kolorados Boulder dhe Universitetin Curtin në Australi kohët e fundit zbuluan një linjë të re të zogjve duke përdorur mbetjet e lëvozhgave të vezëve, si dhe gjeokiminë e izotopeve dhe nxjerrjen e proteinave. Gjetjet u publikuan muajin e kaluar në revistën shkencore të rishikuar nga kolegët Nature Communications.

“Kjo është hera e parë që një identifikim taksonomik është nxjerrë nga lëvozhga e vezës së një zogu elefanti dhe ai hap një fushë që askush nuk do ta kishte menduar më parë,” tha bashkëautori Gifford Miller nga Instituti i Kërkimeve Arktike dhe Alpine në CU Boulder në. një njoftim për shtyp.

Gjetjet sugjerojnë se mund të ketë pasur më shumë diversitet midis zogjve nga sa dinë shkencëtarët, tha ai.

Ekipi u nis për të mbledhur lëvozhgat e vezëve të elefantit në vitin 2006 nga gjysma jugore e Madagaskarit. Një tjetër studiues i mundi ata, kështu që ekipi u përqendrua në gjysmën veriore të ishullit, tha CU Boulder në faqen e saj të internetit.

Studiuesit përdorën imazhe satelitore me rezolucion të lartë për të gjetur zona ku era kishte larguar rërën, duke zbuluar lëvozhgat gjigante, të lashta të vezëve. Shkencëtarët gjetën më shumë se 960 fragmente të lëvozhgave të vezëve nga 291 vende të ndryshme dhe më pas i analizuan ato.

Zbulimet e mëparshme janë mbështetur në mbetjet skeletore, kështu që kjo është hera e parë që një linjë e re e shpendëve të elefantit është identifikuar vetëm nga lëvozhgat e vezëve, tha universiteti në një deklaratë për shtyp.

foto

Deri më tani, i vetmi informacion konkret që kishin studiuesit për zogjtë është se ata e kishin prejardhjen nga familja e ratiteve pa fluturim, të ngjashme me kivit të Zelandës së Re.

“Biodiversiteti dhe marrëdhëniet evolucionare brenda zogjve të elefantëve kanë qenë të pasigurta dhe të paqëndrueshme që kur u përshkruan për herë të parë mbi 150 vjet më parë,” shkruajnë studiuesit në punimin e tyre.

foto

Shkencëtarët thanë se ka boshllëqe të mëdha në të dhënat fosile për zogjtë e elefantëve të zhdukur të Madagaskarit. Ata gjithashtu thanë se mbetjet e skeletit ruhen dobët sepse ADN-ja e kockave degradohet shpejt në zona të ngrohta dhe të lagështa.

Duke parë lëvozhgat e vezëve, të cilat janë më të trasha dhe mund të mbajnë informacione të vlefshme dhe ADN për deri në 10,000 vjet, shkencëtarët ishin në gjendje të mësonin më shumë rreth ekologjisë dhe evolucionit të zogjve.

“Ndërsa zbuluam se kishte më pak specie që jetonin në Madagaskarin jugor në kohën e zhdukjes së tyre, ne zbuluam gjithashtu diversitet të ri nga veriu i largët i Madagaskarit,” tha autorja kryesore Alicia Grealy në botim.

Grealy e përfundoi kërkimin si pjesë e tezës së saj të doktoraturës në Universitetin Curtin në Australi.

“Këto gjetje janë një hap i rëndësishëm përpara në të kuptuarit e historisë komplekse të këtyre zogjve enigmatikë,” tha ajo. “Ka çuditërisht shumë për të zbuluar nga lëvozhga e vezëve.”

foto

Miller, nga CU Boulder, studion gjithashtu kur njerëzit u shfaqën për herë të parë në Tokë dhe zhdukjen e kafshëve të mëdha.

Sipas tij, shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje të kuptojnë pse u zhduk zogu i elefantit.

Ai tha se me këtë zbulim të ri dhe analiza të tjera të lëvozhgave të vezëve, shkencëtarët mund të jenë në gjendje të kuptojnë se si njerëzit ndikuan në zhdukjen e zogut të elefantit dhe të tjerëve si ai.