Studiuesit zbulojnë trurin më të vjetër të spinosaurëve

foto

Studiuesit nga Universiteti i Southampton dhe Universiteti i Ohajos kanë rindërtuar trurin dhe veshët e brendshëm të dy spinozaurëve britanikë, duke ndihmuar në zbulimin se si këta dinosaurët e mëdhenj grabitqarë ndërvepruan me mjedisin e tyre.

Spinosaurët janë një grup i pazakontë dinosaurësh teropodësh, të pajisur me nofulla të gjata, të ngjashme me krokodilët dhe dhëmbë konikë. Këto përshtatje i ndihmuan ata të jetonin një mënyrë jetese disi ujore që përfshinte ndjekjen e brigjeve të lumenjve në kërkim të gjahut, mes të cilëve kishte peshq të mëdhenj. Kjo mënyrë jetese ishte shumë e ndryshme nga ajo e teropodëve më të njohur, si Allosaurus dhe Tyrannosaurus.

Për të kuptuar më mirë evolucionin e trurit dhe shqisave të spinosaurëve, ekipi skanoi fosilet e Baryonyx nga Surrey dhe Ceratosuchops nga Isle of Wight. Këta dy janë spinosaurët më të vjetër për të cilët është i njohur materiali i trurit. Krijesat e mëdha do të kishin bredhur në planet rreth 125 milionë vjet më parë vite më parë. Rastet e trurit të të dy ekzemplarëve janë ruajtur mirë dhe ekipi rindërtoi në mënyrë dixhitale indet e buta të brendshme që ishin kalbur prej kohësh.

Studiuesit zbuluan se llambat e nuhatjes, të cilat përpunojnë aromat, nuk ishin veçanërisht të zhvilluara dhe veshi ndoshta ishte i përshtatur me tingujt me frekuencë të ulët. Ato pjesë të trurit të përfshira në mbajtjen e kokës të qëndrueshme dhe shikimin e fiksuar mbi gjahun ishin ndoshta më pak të zhvilluara sesa në spinosaurët e mëvonshëm, më të specializuar.

foto

“Pavarësisht ekologjisë së tyre të pazakontë, duket se truri dhe shqisat e këtyre spinosaurëve të hershëm kanë ruajtur shumë aspekte të përbashkëta me theropodët e tjerë me trup të madh – nuk ka asnjë provë që mënyra e jetesës së tyre gjysmë ujore reflektohet në mënyrën se si është organizuar truri i tyre”, tha. Universiteti i Southampton Ph.D. studenti Chris Barker, i cili drejtoi studimin.

Një interpretim i kësaj dëshmie është se paraardhësit e teropodëve të spinosaurëve kishin tashmë tru dhe përshtatje ndijore të përshtatshme për kapjen e peshqve me kohë të pjesshme dhe se të gjitha spinosaurët që duhej të bënin për t’u bërë të specializuar për një ekzistencë gjysmë ujore, ishte zhvillimi i një feçkë dhe dhëmbë të pazakontë.

“Për shkak se kafkat e të gjithë spinosaurëve janë kaq të specializuara për kapjen e peshqve, është e habitshme të shohësh tru të tillë “jo të specializuar”, tha autori kontribuues Dr. Darren Naish. “Por rezultatet janë ende domethënëse. Është emocionuese të marrësh kaq shumë informacion mbi aftësitë shqisore – mbi dëgjimin, shqisën e nuhatjes, ekuilibrin e kështu me radhë – nga dinosaurët britanikë. Duke përdorur teknologjinë më të avancuar, ne në thelb morëm të gjithë informacionin që lidhet me trurin ne mund të mundemi nga këto fosile,” tha Dr. Naish.

foto

Gjatë viteve të fundit, Laboratori EvoPalaeo në Universitetin e Southampton ka kryer kërkime thelbësore mbi spinosaurët e rinj nga Isle of Wight. Vetë Ceratosuchops u njoftua nga ekipi vetëm në vitin 2021 dhe zbulimi i tij u ndoq nga publikimi i një tjetër spinosauri të ri—spinosauri gjigant White Rock—në vitin 2022. Truri i Ceratosuchops u skanua në Qendrën e Imazherëve me rreze X μ-Vis në Universitetin e Southampton-it, shtëpia e disa prej skanerëve CT më të fuqishëm në vend, dhe një model i trurit të tij do të ekspozohet së bashku me kockat e tij në Muzeun e Dinosaur Isle në Sandown, në Isle of Wight.

“Ky hulumtim i ri është vetëm i fundit në atë që përbën një revolucion në paleontologji për shkak të përparimeve në imazhet e fosileve të bazuara në CT,” tha bashkëautori Lawrence M. Witmer, profesor i anatomisë në Kolegjin e Trashëgimisë Osteopatike të Universitetit të Ohajos. i cili ka skanuar dinozaurët me CT – duke përfshirë Baryonyx – për më shumë se 25 vjet. “Ne jemi tani në një pozicion që të jemi në gjendje të vlerësojmë aftësitë njohëse dhe shqisore të kafshëve të zhdukura dhe të eksplorojmë se si truri evoluoi në dinosaurët ekstremë të sjelljes si spinosaurët.”

“Ky studim i ri thekson rolin e rëndësishëm që kanë fosilet britanike në kuptimin tonë në zhvillim të vazhdueshëm dhe me lëvizje të shpejtë të dinosaurëve dhe tregon se si Mbretëria e Bashkuar – dhe Universiteti i Southampton në veçanti – është në krye të kërkimit të spinosaurëve,” tha Dr. Neil. Gostling, i cili drejton EvoPalaeoLab të Universitetit të Southampton. “Vetë spinozaurët janë një nga grupet më të diskutueshme të të gjitha grupeve të dinosaurëve dhe ky studim është një shtesë e vlefshme për diskutimet e vazhdueshme të biologjisë dhe evolucionit të tyre.”