Shkencëtarët zbulojnë se si njerëzit populluan për herë të parë Megakontinentin e lashtë të Sahul

foto

Midis 75,000 dhe 50,000 vjet më parë, njerëzit filluan të kalonin nëpër megakontinentin e Sahul, një masë tokësore që lidhte atë që tani është Australia, Tasmania, Guinea e Re dhe Ishujt Aru.

Hulumtimi i ri zbulon më shumë rreth rrugëve të përdorura nga këta njerëz të hershëm dhe kohëzgjatjen që iu desh atyre për të eksploruar plotësisht ekstremet e Sahulit. Mund të ishin dashur deri në 10,000 vjet që zona e madhe të mbulohej plotësisht nga këta njerëz të guximshëm, që është dy herë më e gjatë se sa mendohej më parë.

Për të rafinuar vlerësimet e tyre, studiuesit zhvilluan një model të ri, më të sofistikuar që ndikonte në ndikimet në udhëtim, si aftësia e tokës për të siguruar ushqim, shpërndarjen e burimeve të ujit dhe topografinë e peizazhit.

foto

“Mënyrat se si njerëzit ndërveprojnë me terrenin, ekologjinë dhe potencialisht njerëz të tjerë ndryshojnë rezultatet tona të modelit, duke ofruar rezultate më realiste,” thotë ekologu Corey Bradshaw nga Universiteti Flinders në Australi.

“Tani kemi një parashikim të mirë të modeleve dhe proceseve se si njerëzit i vendosën për herë të parë këto toka dhjetëra mijëra vjet më parë.”

Studiuesit kombinuan të dhënat nga dy studime të publikuara më parë, një që modelonte modelet e lëvizjes dhe rritjes së popullsisë nëpërmjet një sistemi të bazuar në rrjet dhe një që përcaktoi ‘super autostradat’ e mundshme të eksplorimit bazuar në veçoritë e peizazhit.

foto

Përveç zgjerimit të parashikimit për kohën që u desh për të vendosur megakontinentin për shkak të kufizimeve të vendosura nga topografia, modeli i ri identifikoi gjithashtu një korridor të ri të pazbuluar lëvizjeje drejt jugut përmes qendrës së Sahul.

“Një person që ecën në peizazh dhe zgjedh atë rrugë bazë në mënyrë të përsëritur, ka të ngjarë të çojë në korridore migrimi, sepse individët ia kalojnë njohuritë e peizazhit me kalimin e kohës pjesës tjetër të popullsisë,” shkruajnë studiuesit në punimin e tyre të botuar.

Migrimi ka shumë të ngjarë të fillojë përmes Timorit, pastaj më vonë nëpër pjesët perëndimore të Guinesë së Re. Zgjerimi i shpejtë do të kishte ndodhur atëherë drejt jugut drejt Bregut të Madh Australian dhe në veri deri në Guinenë e Re.

Studiuesit sugjerojnë gjithashtu se udhëtimet në Tasmania do të ishin kufizuar nga rritja dhe rënia e nivelit të detit në ngushticën e Bass – një shembull se si modeli i ri faktorët në ndikimin e peizazhit në popullsi u përhap.

“Modelimi ynë i përditësuar tregon se Guinea e Re u popullua gradualisht gjatë 5,000 deri në 6,000 vjet, me fokus fillimisht në Malësitë Qendrore dhe zonën e Detit Arafura përpara se të arrinte në Arkipelagun Bismarck në lindje”, thotë Bradshaw.

“Popullsia e juglindjes së largët dhe Tasmanisë parashikohet të ketë ndodhur midis 9,000 dhe 10,000 vjet pas mbërritjes fillestare në Sahul.”

Studiuesit mendojnë se gjetjet e tyre mund të zbatohen në pjesë të tjera të botës kur bëhet fjalë për hartimin e mënyrës sesi Homo sapiens dolën nga Afrika, përmes Azisë dhe në Amerikë, megjithëse modelet do të duhej të përshtateshin për t’iu përshtatur rajoneve të ndryshme.

Këto parashikime më pas mund të mbështeteshin dhe verifikoheshin duke përdorur gjetjet nga gërmimet arkeologjike, që ishte rasti në këtë studim të veçantë.

Pavarësisht nëse preferoni një rrugë përmes dy maleve sesa mbi to, ose mbajtja pranë burimeve ujore, këto detaje mund të jenë domethënëse kur bëhet fjalë për vendin ku përhapen popullatat dhe sa shpejt.

“Kjo tregon gjithashtu fuqinë e kombinimit të modeleve llogaritëse me arkeologjinë dhe antropologjinë për të përmirësuar kuptimin tonë të njerëzimit,” thotë arkeologia Stefani Crabtree nga Universiteti Shtetëror i Utah.