Taskforca Meta për të luftuar dezinformimin zgjedhor të BE-së ndërsa frika e falsifikimit të thellë rritet

Meta po lançon një task-forcë speciale të dedikuar për trajtimin e dezinformatave dhe përmbajtjeve abuzive të gjeneruara nga AI në prag të zgjedhjeve të BE-së në qershor.

foto

Fuqia e mediave sociale për të ndikuar në votim është e dokumentuar mirë. Por rritja e shpejtë e AI – e cila mund të gjenerojë imazhe, tekst dhe video “deepfake” me shtypjen e një butoni – ka shkaktuar frikë të reja se teknologjia do të përdoret për të prishur zgjedhjet e mëdha në mbarë botën këtë vit.

foto

Të udhëhequr nga një ekip ekspertësh të inteligjencës nga brenda kompanisë, “qendra e re e operacioneve” e Metës është krijuar për të “identifikuar me shpejtësi kërcënimet e mundshme” dhe për të zbatuar “strategjitë e zbutjes në kohë reale”, tha kreu i firmës për çështjet e BE-së, Marco Pancini.

Njoftimi vjen vetëm disa javë pasi TikTok bëri përgatitjet e tij për zgjedhjet e BE-së, të cilat do të jenë votimi i dytë më i madh demokratik i këtij viti në botë, pas atij të Indisë.

Sipas ligjit të ri të BE-së për Shërbimet Dixhitale (DSA), platformat online me më shumë se 45 milionë përdorues mesatarë mujorë – si Facebook dhe TikTok – janë të detyruara të marrin masa kundër dezinformimit dhe manipulimit të zgjedhjeve.

Meta tha se do të heqë përmbajtjet nga platformat e saj Facebook, Instagram dhe Threads që mund të “kontribuojnë në dhunën ose dëmtimin fizik të afërt, ose që synojnë të shtypin votimin”.

Përveç heqjes së përmbajtjeve të paligjshme, Meta do të zgjerojë ekipin e saj të kontrolluesve të pavarur të fakteve, duke shtuar tre partnerë të rinj në Bullgari, Francë dhe Sllovaki.

Kur përmbajtja “zbulohet” nga këta kontrollues të fakteve, Meta vendos etiketa paralajmëruese dhe zvogëlon shpërndarjen e saj në burim, në mënyrë që njerëzit të kenë më pak gjasa ta shohin atë. Kur një nga këto etiketa vendoset në një postim, 95% e njerëzve nuk klikojnë për ta parë atë, pretendon kompania.

“Përpara periudhës së zgjedhjeve, ne do ta bëjmë më të lehtë për të gjithë partnerët tanë të kontrollit të fakteve në të gjithë BE-në që të gjejnë dhe vlerësojnë përmbajtjen në lidhje me zgjedhjet, sepse ne e kuptojmë se shpejtësia është veçanërisht e rëndësishme gjatë ngjarjeve të lajmeve të fundit”, tha Pancini.

Si pjesë e përpjekjeve të Meta për të adresuar rreziqet e AI, ajo do të shtojë një veçori të re që përdoruesit të zbulojnë kur ndajnë video ose audio të krijuar nga AI. Kompania tha se mund të vendosë edhe gjoba për mospërputhje, megjithëse nuk specifikoi se çfarë do të nënkuptonte kjo.

Reklamuesit që shfaqin reklama në lidhje me çështje sociale, zgjedhje ose politikë në platformat Meta do të duhet gjithashtu të zbulojnë nëse përdorin një imazh, video ose audio fotorealiste që është krijuar nga AI.

Në fillim të këtij muaji, 20 kompani të teknologjisë, duke përfshirë Meta, Google, Microsoft, X, Amazon dhe TikTok, nënshkruan një premtim për të goditur përmbajtjen e AI të krijuar për të mashtruar votuesit.

Firmat nuk po angazhohen të ndalojnë ose heqin falsifikimet e thella. Në vend të kësaj, marrëveshja përshkruan metodat që do të përdorin për të provuar dhe etiketuar përmbajtjen mashtruese të AI kur krijohet ose shpërndahet në platformat e tyre.

Fuqia e AI për të prishur zgjedhjet tashmë është vënë në qendër të vëmendjes.

Në SHBA, një reklamë politike e botuar nga Partia Republikane vitin e kaluar përshkruan një skenar distopian nëse presidenti Joe Biden rizgjedhet: shpërthime në Taipei ndërsa Kina pushton, valët e emigrantëve që shkaktojnë panik në SHBA dhe ligji ushtarak i vendosur në San Francisko.

Në nëntor, një regjistrim i kryetarit të bashkisë së Londrës Sadiq Khan qarkulloi në mediat sociale. Ai bëri thirrje që përkujtimet e Ditës së Armëpushimit të shtyhen për të lejuar zhvillimin e një marshi pro-palestinez.

Si video ashtu edhe audio ishin falsifikime të krijuara nga AI. Khan më vonë paralajmëroi se “deepfakes” mund të ndikojë në një zgjedhje të ngushtë në Mbretërinë e Bashkuar.

“Epoka e përmbajtjeve të rrejshme dhe të krijuara nga AI për të mashtruar dhe përçarë është tashmë në lojë”, tha dje Sekretari i Brendshëm britanik James Cleverly për The Times .

Sekretari paralajmëroi se kriminelët dhe “aktorët keqdashës” që punojnë në emër të shteteve me qëllim të keq mund të përdorin “deepfakes” të krijuara nga AI për të rrëmbyer zgjedhjet e përgjithshme.

Ky paralajmërim vjen në mes të vitit zgjedhor më të madh në historinë botërore. Vlerësohet se 2 miliardë njerëz në mbarë globin do të votojnë në zgjedhjet kombëtare gjatë vitit 2024, duke përfshirë në Mbretërinë e Bashkuar, SHBA, Indi, Afrikën e Jugut dhe 60 vende të tjera.