Teleskopi 10 miliard dollarë i NASA-s James Webb do të eksplorojë një sistem planetar 63 vjet dritë nga Toka që është shumë i ngjashëm me sistemin tonë diellor

foto

Megjithëse nuk është vendosur të nisë deri të paktën në Tetor, NASA tashmë ka zgjedhur një vend për të studiuar pasardhësin prej 10 miliardë dollarësh të Hubble – dhe është vetëm rreth 63 vjet dritë nga Toka.

Agjencia amerikane e hapësirës tha se Teleskopi Hapësinor James Webb (JWST) do të studiojë Beta Pictoris, një ‘sistem të ri planetar’ që ka të paktën dy planetë, një numër ‘trupash më të vegjël, shkëmbor’ dhe një disk të përbërë nga pluhuri.

Qëllimi i studimit është të kuptojë më mirë pluhurin dhe të zbulojë se çfarë po ndodh në sistemin planetar, i cili është i ngjashëm me Rrugën e Qumështit, pasi disku i tij i mbeturinave ka të ngjarë të përfshijë kometa, asteroide, shkëmbinj të madhësive të ndryshme dhe shumë pluhur në të gjitha format që rrotullohen rreth yllit.

Chris Stark i Qendrës së Fluturimit Hapësinor Goddard të NASA-s tha se studiuesit janë në ankth për të zbuluar se çfarë ka në sistemin planetar.

Stark tha që ekipi i tij do të përdorë kurorëzimet e JWST për të bllokuar dritën e yllit dhe për të parë një pamje më të mirë të diskut të mbeturinave, ku guralecët dhe gurët mund të hapeshin nëpër hapësirë, duke rezultuar në aktivitet.

“Ne e dimë se ka dy planetë masivë rreth Beta Pictoris dhe më larg ka një rrip trupash të vegjël që përplasen dhe copëtohen”, shpjegoi Stark në një deklaratë.

“Por çfarë është në mes? Sa i ngjashëm është ky sistem me sistemin tonë diellor? A mundet pluhuri dhe akulli i ujit nga rripi i jashtëm përfundimisht të hyjnë në rajonin e brendshëm të sistemit? Këto janë detaje që ne mund t’i ndihmojmë të ngacmojmë me Webb. ‘

Christine Chen i Institutit Shkencor të Teleskopit Hapësinor, ekipi i të cilit do të shikojë spektrat, tha se pluhuri i sistemit është i një rëndësie, duke pasur parasysh se mund të ndihmojë studiuesit të kuptojnë përplasjet që kanë ndodhur midis asteroideve dhe kometave.

‘Pas planetëve, shumica e masës në sistemin Beta Pictoris mendohet të jetë në planetë të vegjël që nuk mund t’i vëzhgojmë drejtpërdrejt,’ shpjegoi Chen.

‘Për fat të mirë, ne mund të vëzhgojmë pluhurin e lënë pas kur përplasen planetët.’

“Ne do të analizojmë spektrat e Webb për të hartuar vendndodhjet e pluhurit dhe gazit – dhe të kuptojmë se cilat janë përbërjet e tyre të hollësishme,” shtoi Chen. ‘Kokrrat e pluhurit janë’ gjurmët e gishtërinjve ‘të planetëve, të cilët nuk mund t’i shohim drejtpërdrejt dhe mund të na tregojnë se nga çfarë janë bërë këto planetesimale dhe si u formuan.’

Beta Pictoris është dy herë më masiv se dielli, por dukshëm më i ri, me vetëm 20 milion vjet i vjetër, krahasuar me 4.6 miliardë për diellin.

Të dy planetët e njohur në sistem janë ‘të dy shumë më masivë se Jupiteri’, por është sistemi i parë ku u zbuluan “ekzokometë”, kometa në sisteme të tjerë, tha NASA në një deklaratë.

“Duke kataloguar specifikat e Beta Pictoris, studiuesit do të vlerësojnë gjithashtu se sa i ngjashëm është ky sistem me sistemin tonë diellor, duke na ndihmuar të kuptojmë nëse përmbajtja e sistemit tonë diellor është unike”, shtoi NASA.

Studiuesit, përfshirë anëtarin e ekipit Isabel Rebollido, tashmë po ndërtojnë modele të sistemit planetar, përfshirë një që merr parasysh atë që ata dinë tashmë për të, të tilla si radio, dritë afër infra të kuqe, larg infra të kuqe dhe drita e dukshme nga hapësira dhe nga toka vëzhguesit dhe do të përdorin instrumentet e JWST për të parë më mirë diskun e mbeturinave.

“Webb është shumë më i ndjeshëm se çdo teleskop tjetër hapësinor dhe na jep një shans për të kërkuar këto prova, si dhe avujt e ujit ku ne e dimë se ka gaz,” tha Rebollido.

Një zëdhënës i NASA-s i tha DailyMail.com muajin e kaluar nisja e pasardhësit të Teleskopit Hapësinor Hubble do të ndodhë ‘jo më herët se 31 Tetori.’

Në korrik 2020, nisja e teleskopit u shty përsëri në 31 tetor 2021 nga marsi 2021, pjesërisht për shkak të pandemisë COVID-19.

Fillimisht ishte planifikuar të nisej që në 2007, megjithatë teleskopi është përballur me një numër vonesash në vitet e fundit.

Disa nga vonesat kanë qenë çështje teknike, të cilat kanë rritur çmimin e teleskopit nga vlerësimi fillestar prej 1.6 miliardë dollarë në 10 miliardë dollarë që kushton aktualisht.

Një nga pjesët më të rëndësishme të misionit është mbrojtja e diellit me pesë shtresa, për të cilën NASA ka thënë më parë është “krijuar për të mbajtur pasqyrat dhe instrumentet shkencorë të Uebit të ftohtë duke bllokuar dritën infra të kuqe nga Toka, hëna dhe dielli”.

Sapo të lëshohet në hapësirë ​​në raketën Ariane 5, ajo do të vendoset në hapësirë, 930,000 milje mbi Tokë.

Në gusht 2019, NASA njoftoi se kishte mbledhur me sukses artizanatin, duke shënuar momentin më të madh të rrugës së saj të gjatë deri në përfundim.

JWST do të ofrojë pasqyrë të paparë në përbërjen atmosferike të planetëve xhuxhë të gazit.

Teleskopi masiv do të përdoret për të parë galaktikat e para të lindura në universin e hershëm më shumë se 13.5 miliardë vjet më parë.

Ai do të vëzhgojë burimet e yjeve, ekzoplanetëve, si dhe hënave dhe planetëve në sistemin diellor.

Duke vepruar kështu, ai do të përdorë teknologjitë më të përparuara për të bërë vëzhgime, përfshirë dritën infra të kuqe, duke mësuar rreth atmosferave të botëve të synuara që kanë kimi krejtësisht të ndryshme nga Toka.

Në fillim të këtij viti, studiuesit në Universitetin Shtetëror të Ohajos thanë se teleskopi mund të zbulojë një nënshkrim të jetës në planet të tjerë në 60 ore