Thales Alenia Space udhëheq një tjetër shtysë të ESA-s për të zhvilluar komunikime kuantike

foto

Thales Alenia Space ka nënshkruar një kontratë për të zhvilluar teknologji kuantike në një tjetër shtysë nga Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) për të përdorur sjelljen e grimcave nënatomike për t’i bërë komunikimet më të sigurta.

foto

Prodhuesi evropian i satelitëve tha më 23 janar se po udhëheq një konsorcium të quajtur TeQuantS, i cili synon të zhvillojë teknologjitë e nevojshme për të demonstruar lidhjet kuantike të komunikimit nga hapësira në tre vjet.

foto

Duke përdorur vetitë e ndërthurjes së fotoneve, këto lidhje synohen të jenë më të sigurta se rrjetet konvencionale, sepse çdo përpjekje për t’i përgjuar ato do të ndryshonte gjendjen e tyre.

Rrjetet e komunikimit kuantik tokësor që përdorin kabllot me fibra optike janë të kufizuara në rreth 150 kilometra, sipas Thales, dhe satelitët janë më të përshtatshëm për përdorimin e këtyre aftësive në distanca më të gjata.

Sipas mediave shtetërore kineze, sateliti Micius i Kinës i lëshuar në vitin 2016 ishte anija e parë kozmike me mundësi kuantike.

NASA dhe startup-et duke përfshirë SpeQtral të Singaporit po eksplorojnë gjithashtu aftësi kuantike të bazuara në hapësirë për të mbrojtur komunikimet nga sulmet kibernetike gjithnjë e më të sofistikuara, të tilla si nga kompjuterët kuantikë.

Kontrata e përgjithshme e dhënë nga ESA për TeQuantS është me vlerë rreth 10 milionë euro (11 milionë dollarë), tha Mathias Vanden Bossche, drejtor i kërkimit, teknologjisë dhe politikave të produktit në Thales Alenia Space.

Kjo mbulon një fazë të parë që zgjat 12 muaj, tha Bossche për SpaceNews përmes emailit, për të filluar kualifikimet e teknologjisë që mund të çojnë në një demonstrim të mundshëm në 2026.

Është pjesë e qasjes shumëplanëshe të ESA për të avancuar teknologjinë e komunikimit kuantik, veçanërisht nën një kornizë të quajtur EuroQCI (Infrastruktura Evropiane e Komunikimit Kuantik).

Dy grupe kanë siguruar kontrata sipas kornizës EuroQCI për të studiuar arkitekturat kuantike të komunikimit: një i udhëhequr nga Airbus dhe një tjetër nga telekomunikacioni gjerman Deutsche Telekom.

EuroQCI mbulon shumë projekte duke filluar nga segmentet tokësore në hapësirë. Objektivi kryesor është të përcaktojë arkitekturën e përgjithshme të rrjeteve të bazuara në kuantike dhe të vendosë shtretër testimi tokësor.

TeQuantS po fokusohet në zhvillimet e teknologjisë për segmentin hapësinor, tha Bossche, dhe synon një shtrirje më të gjerë se EuroQCI.

Dhe ndryshe nga një projekt ESA i udhëhequr nga operatori satelitor SES që synon të zhvillojë një satelit për të testuar shpërndarjen e çelësave të enkriptimit kuantik për kriptografi, ai tha se TeQuantS do të studiojë gjithashtu mënyra për të lidhur kompjuterët kuantikë dhe sensorët kuantikë në një rrjet me shumë qëllime.

Ndërsa shpërndarja e çelësit kuantik (QKD) është e rëndësishme për sigurinë, ai tha se rrjetet gjenerike do të duhet të jenë në gjendje të mbështesin shumë aplikacione dhe performancë më të madhe të premtuar nga rrjetet kuantike të informacionit

“Këto rrjete gjenerike janë rreziku dhe sfida e vërtetë e komunikimeve kuantike,” shtoi Bossche.

“Në përgjithësi, projekti Thales Alenia Space është projekti i parë që adreson rrjetet kuantike të informacionit në hapësirë.”

Konsorciumi TeQuantS përfshin Airbus, shtatë firma dhe startup më të vogla dhe dy laboratorë kërkimi.