Valët e trurit të paralizuar të njeriut u kthyen në fjali në kompjuter

foto

Në një studim mjekësor, studiuesit shfrytëzuan valët e trurit të një njeriu të paralizuar që nuk mund të fliste dhe i shndërruan ato në fjali në një ekran kompjuteri.

Do të duhen vite kërkimesh shtesë, por studimi, raportuar të mërkurën, shënon një hap të rëndësishëm drejt një dite rikthimi të komunikimit më natyral për njerëzit që nuk mund të flasin për shkak të dëmtimit ose sëmundjes.

“Shumica prej nesh e konsideron të mirëqenë se sa lehtë komunikojmë përmes fjalës,” tha Dr Edward Chang, një neurokirurg në Universitetin e Kalifornisë, San Francisco, i cili drejtoi punën. “Excitingshtë emocionuese të mendosh se jemi në fillim të një kapitulli të ri, një fushe të re” për të lehtësuar shkatërrimin e pacientëve që kanë humbur atë aftësi.

Sot, njerëzit që nuk mund të flasin ose shkruajnë për shkak të paralizës kanë mënyra shumë të kufizuara të komunikimit. Për shembull, burri në eksperiment, i cili nuk u identifikua për të mbrojtur privatësinë e tij, përdor një tregues të bashkangjitur në një kapak bejsbolli që e lejon të lëvizë kokën për të prekur fjalë ose shkronja në një ekran. Pajisjet e tjera mund të marrin lëvizjet e syve të pacientëve. Por është një zëvendësim zhgënjyes i ngadaltë dhe i kufizuar i fjalës.

Në vitet e fundit, eksperimentet me protetikë të kontrolluar nga mendja kanë lejuar njerëzit e paralizuar të shtrëngojnë duart ose të pinë një pije duke përdorur një krah robotik – ata imagjinojnë të lëvizin dhe ato sinjale të trurit transmetohen përmes një kompjuteri në gjymtyrën artificiale.

Ekipi i Chang-ut ndërtoi atë punë për të zhvilluar një “neuroprotetikë të të folurit” – një pajisje që dekodon valët e trurit që normalisht kontrollojnë traktin vokal, lëvizjet e vogla të muskujve të buzëve, nofullës, gjuhës dhe laringut që formojnë secilën bashkëtingëllore dhe zanore.

Njeriu që doli vullnetar për të provuar pajisjen ishte në fund të të 30-ave. Pesëmbëdhjetë vjet më parë ai pësoi një goditje në trungun e trurit që shkaktoi një paralizë të gjerë dhe i grabiti fjalën. Studiuesit implantuan elektroda në sipërfaqen e trurit të burrit, mbi zonën që kontrollon të folurit.

Një kompjuter analizoi modelet kur ai u përpoq të thoshte fjalë të zakonshme si “ujë” ose “mirë”, duke mësuar përfundimisht të bënte dallimin midis 50 fjalëve që mund të gjeneronin më shumë se 1.000 fjali.

Nxitur me pyetje të tilla si “Si jeni sot?” ose “A jeni të etur” pajisja e lejoi njeriun të përgjigjej “Unë jam shumë i mirë” ose “Jo nuk jam i etur” – duke mos i shprehur fjalët, por duke i përkthyer ato në tekst, raportoi ekipi në New England Journal of Medicine.

Duhen rreth tre deri në katër sekonda që fjala të shfaqet në ekran pasi burri përpiqet ta thotë atë, tha autori kryesor David Moisiu, një inxhinier në laboratorin e Chang. Kjo nuk është gati aq shpejt sa të folurit, por më shpejt sesa përgjimi i një përgjigjeje.

Në një editorial shoqërues, neurologët e Harvardit Leigh Hochberg dhe Sydney Cash e quajtën veprën një “demonstrim pionier.

Ata sugjeruan përmirësime, por thanë nëse teknologjia mund të ndihmonte njerëzit me lëndime, goditje në tru ose sëmundje si sëmundja e Lou Gehrig “truri i të cilave përgatit mesazhe për shpërndarje por ato janë bllokuar”.

Laboratori i Chang ka kaluar vite duke hartuar aktivitetin e trurit që çon në të folur. Së pari, studiuesit vendosën përkohësisht elektroda në trurin e vullnetarëve që iu nënshtruan një operacioni për epilepsi, kështu që ata mund të përputhnin aktivitetin e trurit me fjalët e thëna.

Vetëm atëherë ishte koha për të provuar eksperimentin me dikë që nuk mund të fliste. Si e dinin ata që pajisja interpretoi saktë fjalët e vullnetarit? Ata filluan duke e shtyrë atë të përpiqej të thoshte fjali specifike të tilla si “Ju lutemi sillni syzet e mia” në vend që t’u përgjigjet pyetjeve të hapura derisa makineria të përkthejë me saktësi shumicën e kohës.

Hapat e ardhshëm përfshijnë përmirësimin e shpejtësisë, saktësisë dhe madhësisë së fjalorit të pajisjes dhe mbase një ditë lejimi i përdoruesve të komunikojnë me një zë të krijuar nga kompjuteri sesa me tekst në një ekran.

… Kemi një favor të vogël për të kërkuar. Miliona po i drejtohen Guardian për lajme të hapura, të pavarura dhe cilësore çdo ditë, dhe lexuesit në 180 vende të botës tani na mbështesin financiarisht.

Ne besojmë se të gjithë meritojnë qasje në informacionin e mbështetur në shkencë dhe të vërtetë, dhe analizë të rrënjosur në autoritet dhe integritet. Kjo është arsyeja pse kemi bërë një zgjedhje tjetër: të mbajmë raportimin tonë të hapur për të gjithë lexuesit, pavarësisht se ku jetojnë ose çfarë mund të përballojnë të paguajnë. Kjo do të thotë që më shumë njerëz mund të informohen më mirë, të bashkohen dhe të frymëzohen për të ndërmarrë veprime kuptimplota.

Në këto kohë të rrezikshme, një organizatë globale e lajmeve që kërkon të vërtetën si Guardian është thelbësore. Ne nuk kemi asnjë aksioner ose pronar miliarder, domethënë gazetaria jonë është e lirë nga ndikimi komercial dhe politik – kjo na bën të ndryshëm. Kur nuk ka qenë kurrë më e rëndësishme, pavarësia jonë na lejon të hetojmë pa frikë, të sfidojmë dhe të ekspozojmë ata që janë në pushtet.