X-59 i NASA-s shkon nga jeshile në të kuqe, të bardhë dhe blu

foto

Aeroplani supersonik i qetë X-59 i NASA-s vazhdon të përparojë, më së fundi u zhvendos në hambarin e bojrave në objektin e Lockheed Martin Skunk Works në Palmdale, Kaliforni.

foto

Skema e bojrave të X-59 do të përfshijë një trup kryesisht të bardhë, një pjesë të poshtme të NASA-s “sonic blu” dhe thekse të kuqe në krahë. Bojë nuk shton vetëm vlerë kozmetike. Ajo shërben gjithashtu për një qëllim – boja ndihmon në mbrojtjen e avionit nga lagështia dhe korrozioni dhe përfshin shenjat kryesore të sigurisë për të ndihmuar me operacionet në tokë dhe fluturim.

foto

Avioni u zhvendos në hambarin e bojës më 14 nëntor 2023. Pasi të jetë lyer, ekipi do të marrë matjet përfundimtare të peshës dhe formës së saktë të tij për të përmirësuar modelimin kompjuterik.

“Ne jemi jashtëzakonisht të emocionuar për të arritur këtë hap në mision. Kur X-59 del nga hambari i bojrave me bojë dhe ngjyra të freskëta, pres që momenti të më lërë frymën sepse do të shoh vizionin tonë të gjallërohet,” tha Cathy Bahm, menaxherja e projektit për demonstrimin e fluturimit të ulët. “Viti në vazhdim do të jetë i madh për X-59 dhe do të jetë emocionues për pjesën e jashtme të avionit që më në fund të përputhet me misionin spektakolar përpara.”

X-59 është një aeroplan eksperimental i projektuar për të fluturuar më shpejt se shpejtësia e zërit, duke reduktuar tingullin e bumit tipik të zërit në një goditje zanore. Avioni është pjesa qendrore e misionit Quesst të NASA-s . Nëpërmjet Quesst, NASA do të fluturojë X-59 mbi disa komunitete të përzgjedhura amerikane dhe do të mbledhë të dhëna rreth perceptimeve të njerëzve rreth tingullit që lëshon. NASA do t’i sigurojë ato të dhëna rregullatorëve të cilët mund të rregullojnë rregullat aktuale që ndalojnë fluturimin komercial supersonik mbi tokë.