ULA po përgatitet për lëshimin e parë të Vulcan

foto

Të gjithë komponentët kryesorë për raketën e parë Vulcan Centaur janë tani në vendin e lëshimit ndërsa United Launch Alliance përgatitet për një lëshim në fund të dhjetorit.

foto

Në një telefonatë me gazetarët më 15 nëntor, shefi ekzekutiv i ULA Tory Bruno tha se skena e sipërme e Centaurit për atë mision, e quajtur Cert-1 nga kompania, mbërriti në Kepin Canaveral më 13 nëntor. Punëtorët tani po përgatisin skenën në një strukturë atje përpara se ta instaloni në krye të përforcuesit Vulcan.

foto

Pasi të integrohen të dy fazat, ULA do të kryejë një provë tjetër të veshjes së lagësht ku të dy fazat janë të ngarkuara me shtytës dhe kalojnë një numërim mbrapsht praktik. “Atëherë ne do të qëndrojmë pranë dhe do të jemi gati të kapsulojmë dhe më pas të integrojmë anijen tonë kozmike,” tha ai.

Ngarkesa kryesore për Cert-1 është tokëzuesi hënor Peregrine i Astrobotic, i cili po transporton ngarkesa për programin e Shërbimeve Komerciale të Transportit Hënor (CLPS) të NASA-s, si dhe për disa klientë të tjerë. Gjithashtu në raketë është një ngarkesë nga kompania përkujtimore hapësinore Celestis që do të mbetet e lidhur me Centaurin.

Kërkesat specifike të Peregrine, duke përfshirë kushtet e ndriçimit në vendin e tij të uljes dhe qëndrimin në kontakt të vazhdueshëm me Rrjetin Hapësinor të Thellë të NASA-s, çuan mundësitë e nisjes në tre dritare të menjëhershme, e para prej të cilave është 24 dhjetor në orën 1:49 të mëngjesit Lindor.

Dy dritare rezervë janë në 25 dhe 26 dhjetor. ULA nuk zbuloi kohën e atyre dritareve në thirrje, por në një prezantim të 14 nëntorit në lidhje me programin CLPS para një komiteti këshillues, Joel Kearns i NASA tha se dritaret e nisjes janë në 1 :53 paradite Lindore më 25 dhjetor dhe 2:08 paradite Lindore më 26 dhjetor. Të tre dritaret do të vendosin një ulje rreth orës 3:30 të mëngjesit të 25 janarit lindor.

Bruno tha se përgatitjet janë në plan për të mbështetur këtë mundësi lëshimi. “Ne në fakt jemi duke ecur disa ditë përpara kësaj,” tha ai. “Gishtat e kryqëzuar.”

Përveç dërgimit të Peregrine në rrugën e saj në Hënë, ULA do të testojë këtë version të përmirësuar të Centaur, të quajtur Centaur 5. “Do të ketë manovra shtesë vetëm për të na dhënë një mundësi për të ushtruar Centaur 5; vërtetoni vërtet, por më së shumti mësoni për veçoritë e tij ndërsa ne e kalojmë atë në hapat e tij në përgatitje për misionet që do të vijnë më vonë.”

Një sukses në Cert-1 do të lejonte që misioni i dytë Vulcan, Cert-2, të nisë në tremujorin e parë ose të dytë të 2024, tha Bruno. Ai do të mbajë anijen e parë kozmike Dream Chaser për Sierra Space. Pjesa tjetër e manifestit për vitin 2024 është ende duke u koordinuar, por ai vuri në dukje se misionet për Projektin Kuiper të Amazon në 2024 do të përdorin Atlas 5.

ULA planifikon të rrisë normën e lëshimit të Vulcan në dy herë në muaj deri në fund të 2025-ës, pasi ajo punon për të larguar një sasi të mbetur prej 70 lëshimesh që ai tha se janë “mjaft të barabarta” midis qeverisë dhe klientëve komercialë.

Ndërsa Bruno diskutoi detaje për të ardhmen e Vulcan, ai ishte më i kujdesshëm për të ardhmen e kompanisë. Ai tha në një intervistë në Bloomberg në tetor se kompania, një sipërmarrje e përbashkët e Boeing dhe Lockheed Martin, mund të jetë një objektiv tërheqës për blerje. “Nëse do të blija një biznes hapësinor, do të shkoja të shikoja ULA,” tha ai atëherë. Një raport tjetër i 13 nëntorit nga Ars Technica tha se tre kompani, duke përfshirë Blue Origin, janë finaliste për të blerë kompaninë .

“Unë kurrë nuk mund të flisja ose as të spekuloja për situatën e bashkimit ose blerjes,” tha Bruno në thirrjen për një shitje të mundshme të ULA. “Unë thashë që ULA është në formë të shkëlqyer pas transformimit tonë dhe pranisë sonë të plotë, tashmë shumëvjeçare, në tregun komercial.”