Zbulohet një ekzoplanet i ri me madhësinë e Tokës afër diellit

foto

Duke përdorur anijen kozmike Kepler të NASA-s dhe Satelitin Transiting Exoplanet Survey (TESS), astronomët kanë zbuluar një ekzoplanet të ri me madhësinë e Tokës, i vendosur rreth 70 vite dritë larg nga dielli. Bota e jashtme e sapogjetur, e quajtur K2-415b, është të paktën tre herë më masive se Toka. Zbulimi u raportua në një dokument të botuar më 1 shkurt në serverin e para-printimit arXiv.

foto

Kepler është teleskopi më pjellor për gjuetinë e planetëve, pasi ka zbuluar më shumë se 2600 ekzoplanetë deri më sot. Pas dështimit të dy rrotave të tij të reagimit në 2013, misioni u ripërcaktua si K2 për të kryer fotometri me precizion të lartë të fushave të zgjedhura në ekliptikë. Anija kozmike e ringjallur Kepler, e cila funksionoi deri në nëntor 2018, ka zbuluar qindra botë të reja ekstrasolare.

foto

Kur bëhet fjalë për TESS, anija kozmike aktualisht po kryen një studim të rreth 200,000 yjeve më të shndritshëm pranë diellit me qëllimin për të kërkuar për ekzoplanete kalimtare. Deri më tani, ajo ka identifikuar më shumë se 6,100 ekzoplanetë kandidatë (TESS Objects of Interest, ose TOI), nga të cilat rreth 3,000 janë konfirmuar deri më tani.

Tani, një ekip ndërkombëtar astronomësh i udhëhequr nga Teruyuki Hirano i Universitetit të Diplomuar për Studime të Avancuara (SOKENDAI) në Japoni raporton se një ekzoplanet i identifikuar fillimisht nga misioni K2 në kurbën e dritës të yllit M xhuxh K2-415 u konfirmua nga vëzhgimet e TESS.

“Kandidati i planetit u identifikua fillimisht duke analizuar të dhënat e kurbës së dritës nga misioni K2, dhe këtu tregohet se ekziston në të dhënat më të fundit nga TESS,” shkruajnë studiuesit.

Vëzhgimet zbuluan se K2-415b ka një rreze prej përafërsisht 1.015 rreze Tokë dhe masa e tij është llogaritur të jetë me shumë gjasa 3.0 masa të Tokës. Planeti rrotullohet rreth yllit të tij mëmë çdo 4.018 ditë në një distancë prej rreth 0.027 AU prej tij. Temperatura e ekuilibrit të K2-415b vlerësohet të jetë rreth 400 K.

Pritësi K2-415 është i tipit spektral M5V dhe temperatura e tij efektive është matur të jetë 3,173 K. Ylli ka një rreze prej rreth 0,2 rreze diellore dhe masa e tij është llogaritur të jetë rreth 0,16 masa diellore.

Konfirmimi i ekzoplanetit të ri e bën K2-415 yllin më të afërt që strehon planetin nga Toka, i identifikuar nga misionet Kepler/K2. Për më tepër, K2-415 tani është gjithashtu një nga yjet me masë më të ulët që pret një planet të ngjashëm me Tokën.

Autorët e punimit nënvizuan se afërsia e K2-415b me Tokën dhe thellësia e moderuar e tranzitit e bëjnë atë një objektiv të mundshëm për studimet e ardhshme të karakterizimit atmosferik të planetëve të ngjashëm me Tokën, veçanërisht atyre që kanë një temperaturë relativisht të ulët.

“Distanca prej 22 pc dhe thellësia e moderuar e tranzitit e bëjnë K2-415 një objektiv të mirë për vëzhgimet e ardhshme, duke përfshirë monitorimin e mëtejshëm të RV (p.sh., për të kërkuar planetë shtesë) dhe spektroskopinë e tranzitit,” përfunduan studiuesit.