Plasmos zbulon Kamionin Hapësinor

foto

Plasmos zbuloi planet për të ofruar transport në hapësirë dhe për të kthyer ngarkesat në Tokë me një Kamion Hapësinor.

foto

Kamioni Hapësinor, i mundësuar nga sistemi i shtytjes me modalitet të dyfishtë të Plasmos, do të transportojë ngarkesa në lartësi deri në 1400 kilometra “për të mundësuar prodhimin në hapësirë, shpërndarjen në miljen e fundit, transportin pikë-për-pikë, shërbimin në orbitë dhe aktiv. heqja e mbeturinave”, tha CEO i Plamso, Ali Baghchehsara, më 9 shkurt gjatë zbulimit të Kamionit Hapësinor nga Plasmos.

foto

Konfigurime të ndryshme të Kamionit Hapësinor të printuar në 3D do të udhëtojnë në orbitën e ulët të Tokës si ngarkesë dytësore në unazat e mjetit lëshues ESPA. (ESPA është shkurtesë për përshtatësin e ngarkesës dytësore të automjetit të evoluar të shpenzuar.)

Në konfigurimin Flatbed, Kamioni Hapësinor mund të strehojë një satelit 400 kilogramësh. Në konfigurimin e Musketeer, Kamioni Hapësinor ka vend për katër satelitë 75 kilogramë dhe një ngarkesë prej gjashtë kilogramësh që mund të qëndrojë në hapësirë ose të kthehet në Tokë. Për servisimin në orbitë, Plasmos planifikon të ofrojë kamionin AAA me krahë robotikë, karburant satelitor dhe pajisje për mirëmbajtjen e anijes.

Plasmos gjithashtu do të ofrojë rihyrje me saktësi, ulje të ngarkesave në një zonë prej një kilometër katror, tha Baghchehsara.

Planet e Plasmos për të kryer fluturimin e tij të parë demonstrues të teknologjisë në janar 2024 kanë tërhequr vëmendjen e klientëve dhe partnerëve të mundshëm, duke përfshirë Njësinë e Inovacionit të Mbrojtjes të Pentagonit (DIU), e cila identifikon teknologjinë komerciale me aplikacionet ushtarake dhe biznesin e karburantit në orbitë Orbit Fab.

Ryan Weed, menaxher i programit të DIU-së, vlerësoi sistemin inovativ të shtytjes së Plasmos, i cili kombinon elementë të shtytjes kimike dhe elektrike.

“Nga këndvështrimi i Departamentit të Mbrojtjes, ne jemi të interesuar të operojmë në hapësirë,” tha Weed gjatë ngjarjes Plasmos. “Kjo nuk do të thotë më vetëm të operosh në orbitën e ulët të Tokës. Kjo do të thotë se ne kemi nevojë për sisteme shtytëse që mund të kryejnë një renditje të madhësisë ose më mirë se sistemet tona të tanishme shtytëse. Këto sisteme hibride shtytëse dhe anija kozmike që ato mundësojnë do të ishte një ndryshim i madh i lojës për mënyrën se si ne operojmë anijen kozmike në Departamentin e Mbrojtjes dhe në botën civile.”

CEO i Orbit Fab, Daniel Faber, shtoi se aftësia për të ofruar transport kthimi për ngarkesat hapësinore është “themelore” për zhvillimin e një infrastrukture të fuqishme në hapësirë.

Negar Feher, ish-zëvendës president i Momentus për zhvillimin e biznesit, tha se kompanitë si Plasmos do të ndihmojnë në krijimin e një ekonomie të ardhshme në hapësirë me transport të besueshëm dhe të mundësuar nga burime të rinovueshme dhe të qëndrueshme.

Jackie Space, bashkëthemelues dhe këshilltar i lartë në BMNT, një firmë konsulence e fokusuar në sigurinë kombëtare, tha se Plasmos ka bërë përparim mbresëlënës që nga themelimi i kompanisë në vitin 2021. Velo3D, një startup për prodhimin e aditivëve metalikë i njohur për punën e tij me SpaceX dhe ofruesit e tjerë të nisjes , shtypi Kamionin e parë Hapësinor të Plasmos.

“Zakonisht nuk shihni një printim të plotë të harduerit nga një startup në fazën fillestare,” tha Space.

Në fluturimin e tij demonstrues, Plasmos po ofron transport për RebelSat, një kubesat e ndërtuar nga studentët në Universitetin e Nevadës, Las Vegas, për të testuar një shtytës aerospike me gaz të ftohtë.