Zbulohet një meteorit 17 kilogramësh në Antarktidë

foto

Antarktida është një vend i vështirë për të punuar, për arsye të dukshme – është shumë i ftohtë, i largët dhe i egër. Megjithatë, është një nga vendet më të mira në botë për të gjuajtur për meteoritë. Kjo është pjesërisht për shkak se Antarktida është një shkretëtirë dhe klima e saj e thatë kufizon shkallën e gërryerjes së meteoritëve. Përveç kushteve të thata, peizazhi është ideal për gjuetinë e meteoritëve: shkëmbinjtë e hapësirës së zezë dallohen qartë kundër fushave me dëborë. Edhe kur meteorët zhyten në akull, lëvizja e akullnajave kundër shkëmbit më poshtë ndihmon në riekspozimin e meteoritëve pranë sipërfaqes së fushave blu të akullit të kontinentit.

Një ekip ndërkombëtar studiuesish që sapo u kthyen nga Antarktida mund të dëshmojnë mirësinë e kontinentit ndaj gjuetarëve të meteoritëve: ata u kthyen me pesë meteorë të rinj, duke përfshirë një që peshon 16.7 paund (7.6 kg).

foto

Maria Valdes, një shkencëtare hulumtuese në Muzeun Field dhe në Universitetin e Çikagos, vlerëson se nga afërsisht 45,000 meteoritët e marrë nga Antarktida gjatë shekullit të kaluar, vetëm rreth njëqind apo më shumë janë të kësaj madhësie ose më të madhe. “Madhësia nuk ka domosdoshmërisht rëndësi kur bëhet fjalë për meteoritët, madje edhe mikrometeorët e vegjël mund të jenë jashtëzakonisht të vlefshëm shkencërisht,” thotë Valdes, “por sigurisht, gjetja e një meteori të madh si ky është e rrallë dhe vërtet emocionuese.”

Valdes ishte një nga katër shkencëtarët në mision, të udhëhequr nga Vinciane Debaille i Université Libre de Bruxelles (FNRS-ULB); ekipi hulumtues u përmbyll nga Maria Schönbächler (ETH-Zurich) dhe Ryoga Maeda (VUB-ULB). Studiuesit ishin të parët që eksploruan vende të reja të mundshme të meteoritëve, të hartuara duke përdorur imazhe satelitore nga Veronica Tollenaar, një studente e tezës në glaciologji në ULB.

foto

“Të shkosh në një aventurë duke eksploruar zona të panjohura është emocionuese,” thotë Debaille, “por ne gjithashtu duhej të merreshim me faktin se realiteti në terren është shumë më i vështirë sesa bukuria e imazheve satelitore”. Pavarësisht nga koha e udhëtimit të tyre për verën e Antarktidës në fund të dhjetorit, temperaturat lëviznin rreth 14 ° F (-10 ° C). Valdes vëren se disa ditë gjatë udhëtimit të tyre, në të vërtetë ishte më ftohtë në Çikago sesa në Antarktidë, por kalimi i ditëve duke hipur në makina dëbore dhe ecje nëpër fusha akulli dhe më pas duke fjetur në një tendë e bëri motin e Antarktidës të ndihej më ekstrem.

Pesë meteorët e gjetur nga ekipi do të analizohen në Institutin Mbretëror Belg të Shkencave të Natyrës; ndërkohë, sedimenti që përmbante potencialisht mikrometeoritë të vegjël u nda midis studiuesve për studim në institucionet e tyre.

Valdes thotë se është e etur të shohë se çfarë zbulojnë analizat e meteoritëve, sepse “studimi i meteoritëve na ndihmon të kuptojmë më mirë vendin tonë në univers. Sa më e madhe të kemi një madhësi mostre të meteoritëve, aq më mirë mund të kuptojmë sistemin tonë diellor dhe aq më mirë ne mund ta kuptojmë veten”.