Vrimat e zeza në qendrat galaktike prodhojnë 10 herë më shumë dritë sesa mendohej më parë

foto

Vrimat e zeza që banojnë në qendër të galaktikave prodhojnë më shumë energji nga sa mendonin shkencëtarët më parë, ka zbuluar një studim i ri.

foto

Këto të ashtuquajtura bërthama aktive galaktike gllabërojnë sasi të mëdha materie, duke lëshuar sasi masive të energjisë në formën e rrezatimit elektromagnetik në proces. Shkencëtarët e kanë ditur se këto qendra aktive galaktike me energji nga vrima e zezë prodhojnë më shumë rrezatim se të gjithë yjet e kombinuara që banojnë në galaktikat që i rrethojnë. Tani astronomët kanë zbuluar se sasia e këtij rrezatimi, ose drite, që nxjerrin këto vrima të zeza qendrore, mund të jetë rreth dhjetë herë më e madhe se sa ishte vlerësuar më parë.

foto

Studiuesit arritën në këtë përfundim duke llogaritur se sa nga drita ultravjollcë që vjen nga këto vrima të zeza përthithet nga pluhuri që i rrethon. Ishte një fakt i njohur se ky pluhur zvogëlon sasinë e rrezatimit nga bërthamat aktive galaktike që astronomët mund të zbulojnë, por nuk ka pasur marrëveshje se sa i madh mund të jetë ky efekt zbehjeje.

Një ekip nga Universiteti i Kalifornisë Santa Cruz arriti t’i përgjigjet kësaj pyetjeje duke analizuar në detaje efektin zbehës të pluhurit që rrethon një nga vrimat e zeza aktive galaktike më të shndritshme të njohura, një e gjetur brenda galaktikës së njohur si NGC 5548 me rreth 245 milionë dritë. vite larg Tokës.

“Kur ka grimca të vogla që ndërhyjnë përgjatë vijës sonë të shikimit, kjo i bën gjërat pas tyre të duken më të zbehta,” tha në një deklaratë Martin Gaskell, një bashkëpunëtor kërkimor në astronomi dhe astrofizikë në Universitetin e Kalifornisë Santa Cruz dhe autori kryesor i punimit. “Ne e shohim këtë në perëndim të diellit në çdo ditë të kthjellët kur dielli duket më i zbehtë.”

Zbehja e diellit të mbrëmjes dhe skuqja e diskut diellor kanë të dy të njëjtin shkak. I njëjti efekt vlen edhe për qendrat e largëta galaktike, të cilat duken më të kuqe se sa janë në të vërtetë. Megjithatë, në rastin e diellit, astronomët mund ta krahasojnë lehtësisht dritën e zbehur me përbërjen aktuale të gjatësisë valore të rrezatimit të diellit dhe intensitetin e tij. Të bësh të njëjtën gjë për galaktikat e largëta është shumë më e ndërlikuar, pasi vlerësimet e intensitetit të përbërësve të ndryshëm të gjatësisë valore të rrezatimit të pandërprerë nga bërthamat aktive të largëta galaktike bazohen kryesisht në parashikime teorike. Astronomët gjithashtu nuk ishin të sigurt nëse qendra të ndryshme aktive galaktike mund të lëshonin sasi të ndryshme rrezatimi në gjatësi vale të ndryshme për shkak të disa dallimeve themelore midis tyre.

Në studimin e ri, ekipi i udhëhequr nga Gaskell përdori shtatë tregues të ndryshëm për të vlerësuar sasinë e pluhurit që errëson qendrën e NGC 5548 dhe zbuloi se ata “të gjithë janë në përputhje të mirë”, sipas deklaratës. Zbehja që ata gjetën ishte e konsiderueshme kur shikonin NGC 5548, mbi dhjetë herë më domethënëse se ajo që përjetojnë astronomët për shkak të pluhurit në galaktikën tonë, Rrugën e Qumështit.

“[Rezultati] mbështet fuqimisht teoritë e thjeshta të emetimit nga bërthamat aktive galaktike,” tha Gaskell. “Nuk nevojiten shpjegime ekzotike të ngjyrave. Kjo e bën jetën më të thjeshtë për studiuesit dhe po përshpejton të kuptuarit tonë të asaj që ndodh kur vrimat e zeza gëlltitin materialin.”