A ka jetë në Alpha Centauri? Teleskopi i ri hapësinor për të kërkuar planetë të banueshëm rreth yllit fqinj të diellit

foto

Një mision i ri teleskopi hapësinor i zbuluar sot (16 nëntor) do të kërkojë planetë të banueshëm në sistemin Alpha Centauri, fqinjët më të afërt yjor të diellit tonë.

Misioni i ri, i quajtur TOLIMAN sipas një emri të lashtë arab me prejardhje për Alpha Centauri, do të mbajë një teleskop të ri të pajisur me një të ashtuquajtur lente difraktive të bebëzës që përhap dritën e yjeve në një model lulesh. Kjo lente unike do ta bëjë më të lehtë për astronomët që përdorin hapësirën për të zbuluar parregullsi të vogla në lëvizjet e yjeve që zakonisht shkaktohen nga ndikimi gravitacional i planetëve që rrotullohen, sipas një deklarate nga Breakthrough Initiatives, e cila po mbështet misionin.

“Edhe për yjet më të afërt të ndritshëm në qiellin e natës, gjetja e planetëve është një sfidë e madhe teknologjike,” tha në deklaratë Eduardo Bendek, një inxhinier optik në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s, një bashkëpunëtor në mision.

“Misioni ynë TOLIMAN do të nisë një teleskop hapësinor të projektuar me porosi që bën matje jashtëzakonisht të mira të pozicionit të yllit në qiell. Nëse ka një planet që rrotullohet rreth yllit, ai do ta tërheqë yllin duke tradhtuar një lëkundje të vogël, por të matshme. ”, tha Bendek.

Alpha Centauri është sistemi diellor më i afërt me Tokën dhe ka tre yje, dy prej të cilëve janë si dielli ynë. Ylli i tretë është një xhuxh i kuq i quajtur Proxima Centauri, një lloj i ftohtë por jetëgjatë i një ylli që është më i zakonshmi në univers.

Ky xhuxh i kuq dihet se ka të paktën dy ekzoplanetë, njëri prej të cilëve duket të jetë mjaft i ngjashëm me Tokën.

Por deri më tani, ky sistem yjor intrigues, vetëm katër vite dritë larg nesh, ka shmangur shqyrtimin e detajuar shkencor, pavarësisht faktit se planetët rreth këtyre yjeve mund të paraqesin destinacionin më të përshtatshëm për njerëzimin jashtë sistemit tonë diellor.

Ndërsa, për momentin, një mision njerëzor në Alpha Centauri mbetet në sferën e fantashkencës, teleskopi TOLIMAN të paktën do të përpiqet t’i përgjigjet disa prej pyetjeve më themelore dhe urgjente në lidhje me planetët e tij. Më e rëndësishmja, shkencëtarët shpresojnë të përdorin qëllimin e ri për të hetuar nëse këto botë të largëta mund të strehojnë vërtet jetë, ose ndoshta të ofrojnë kushtet e duhura për mbijetesën e saj.

“Fqinjët tanë më të afërt yjor – sistemet Alpha Centauri dhe Proxima Centauri – po rezultojnë të jenë jashtëzakonisht interesantë,” tha në deklaratë Pete Worden, drejtor ekzekutiv i Iniciativave të Përparimit. “Misioni TOLIMAN do të jetë një hap i madh drejt zbulimit nëse planetë të aftë për të mbështetur jetën ekzistojnë atje.”

Misioni do të fokusohet në zonën e banueshme rreth tre yjeve të sistemit, një zonë hapësire në afërsi të yllit ku mund të ekzistojë uji i lëngshëm.

“Këta planetë aty pranë janë vendi ku njerëzimi do të ndërmarrë hapat tanë të parë në hapësirën ndëryjore duke përdorur sonda robotike me shpejtësi të lartë, futuriste,” tha në deklaratë Pete Klupar, kryeinxhinieri i Breakthrough Watch, një degë e Breakthrough Initiatives. “Nëse marrim parasysh disa dhjetëra yje më të afërt, ne presim që një pjesë e vogël e planetëve shkëmborë si Toka që orbitojnë në distancën e duhur për ujin e lëngshëm sipërfaqësor të jetë i mundur.”

Profesori Peter Tuthill i Institutit për Astronomi të Sidneit, i cili drejton zhvillimin e misionit, shtoi se TOLIMAN do të fillojë t’u përgjigjet pyetjeve rreth natyrës së këtyre botëve intriguese.

“Njohja me fqinjët tanë planetarë është jashtëzakonisht e rëndësishme,” tha profesor Tuthill. “Këta planetë pranë derës janë ata ku ne kemi perspektivat më të mira për të gjetur dhe analizuar atmosferat, kiminë e sipërfaqes dhe ndoshta edhe gjurmët e gishtërinjve të një biosfere – sinjalet e para të jetës.”

Ekipi, i cili përfshin gjithashtu ekspertë nga firma australiane e teknologjisë hapësinore Saber Astronautics, filloi punën në mision në prill të këtij viti, sipas deklaratës.

Misioni mori 788,000 dollarë (576,000 dollarë) nga qeveria australiane dhe pritet të jetë gati për shkencë në mesin e viteve 2020.

“Plani ynë është për një mision të shkathët me kosto të ulët që jep rezultate rreth mesit të dekadës,” tha Tuthill.