11 krijesat më jetëgjata në planet që mund të jetojnë deri në mijëra vjet

foto

Jeta e njerëzve në planet mund të konsiderohet e shkurtër nëse e krahasojmë me jetëgjatësinë që kanë disa kafshë. Ndërsa njerëzit kanë një jetëgjatësi mesatare prej 72 vjetësh sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), ka disa krijesa në planet që janë të pavdekshme dhe disa mund të jetojnë deri në mijëra vjet. Shkencëtarët po përpiqen të zbulojnë pse disa kafshë jetojnë kaq gjatë, duke u përpjekur të zbulojnë misteret e tyre dhe shpresojnë të jenë në gjendje të përdorin këtë njohuri për të zgjatur jetëgjatësinë e njeriut.

Kandil deti Turritopsis dohrnii nuk ka tru dhe zemër dhe konsiderohet krijesa e vetme e pavdekshme në Tokë; jeton në ujërat tropikale. Siç kanë vërtetuar shkencëtarët, kandil deti të tillë nuk vdesin nga pleqëria, duke jetuar deri në një moshë të caktuar, ata fillojnë të bëhen më të rinj dhe të kthehen në fazën e tyre origjinale. Dhe nga faza e një individi të ri, ajo përsëri fillon të zhvillohet. Për fat të mirë, nuk ka kufi për numrin e herëve që ata mund ta bëjnë këtë! Kështu, një krijesë mund të jetojë një numër të pafund ciklesh. Kandil deti të tillë vdesin, më shpesh, për shkak të grabitqarëve ose sëmundjeve. Sfungjerët kanë këtë jetëgjatësi të jashtëzakonshme falë rritjes së tyre të ngadaltë dhe mjedisit në përgjithësi me ujë të ftohtë.

Sfungjeri Antarktik mban rekordin për jetëgjatësinë e këtij lloji. Krijesa jeton në ujërat e ftohta arktike. Çdo vit sfungjeri rritet me 0.2 mm, ndërsa jeton në një thellësi prej rreth 200 m, ku rrezet e diellit praktikisht nuk depërtojnë. Duke reduktuar procesin metabolik, sfungjeri Antarktik mund të jetojë deri në 5,000 deri në 15,000 vjet.

Tjetra në listë është Urchin e Detit të Kuq, një krijesë deti, e cila është vendase në Oqeanin Paqësor, e gjetur kryesisht përgjatë bregut perëndimor të Amerikës së Veriut. Këto krijesa jetojnë në zona të cekëta, kryesisht pranë atyre shkëmbore ku baticat e ulëta arrijnë 90 metra. Ato gjithashtu mund të shihen duke zvarritur përgjatë dyshemesë së oqeanit me ndihmën e shtyllave të tyre. Përveç madhësisë dhe kurrizit, iriqi gjigant i kuq i detit dallohet si një nga kafshët më jetëgjata, pasi mund të arrijë deri në 200 vjet.

Krapët Koi janë peshq të vegjël zbukurues të zbutur. Peshku më i vjetër i llojit të krapit koi vdiq në moshën 226 vjeç në Japoni në 1977, mesatarisht, këta peshq jetojnë 40-50 vjet. Atdheu i këtij nënlloji të krapit të zakonshëm është Kina, por ky peshk fitoi më shumë popullaritet në Japoni, ku ata rriten intensivisht. Japonezët i dhanë emrin Hanako një shekulli të njohur. Në fillim, krapi koi u hëngrën, më vonë ata filluan të mbahen në shtëpi si peshq dekorativë.

Breshkat gjigante Galapagos janë endemike në arkipelagun e famshëm të Ishujve Galapagos dhe gjithmonë janë konsideruar si një nga krijesat më jetëgjata në Tokë dhe me të drejtë, pasi ato janë vertebrorët me jetëgjatësinë më të gjatë, mesatarisht 200 vjet. Në 2006, një breshkë mashkull e quajtur Adwaita vdiq në moshën 255 vjeç në Kopshtet Zoologjike Alipore të Kalkutës. Ai jetonte me një dietë me krunde gruri, karrota, marule, gram të njomur (qiqër), bukë, bar dhe kripë. Thuhet se kjo breshkë mashkullore që peshon deri në 250 kg lloje të Algjebrës iu dhurua Lordit Clive, themeluesit të Perandorisë Britanike në Indi. Jetëgjatësia mesatare e këtyre breshkave është deri në 150-250 vjet.