A mund të luani pa një kartë grafike?

foto

Ndërsa kartat grafike diskrete mbeten mjerisht këtu në gjysmën e dytë të 2021, për blerësit e pajisjeve, perspektiva e ndërtimit ose azhurnimit të një kompjuteri klasik të lojrave ndihet më e largët se kurrë. Me botët që mbledhin kartat me dhjetëra sekonda pasi të dalin në shitje, përpjekjet e Newegg për të krijuar një sistem llotarie (përmbysur nga një 11-vjeçar) dhe njerëz që bëjnë kampe brenda natës në Best Buy, lojtarë dhe krijues të përmbajtjes të mbështetur në GPU njësoj kanë treguar se ata do të shkojnë në çdo gjatësi për të marrë në dorë një motor të ri grafik për PC -të e tyre desktop.

Por, çfarë nëse nuk keni nevojë fare për një kartë grafike? (Ose, të paktën, jo një diskrete?) Megjithëse historikisht është rrëzuar në sferat e ndërtuesve të buxhetit, përdoruesve të produktivitetit dhe krijuesve të kompjuterëve desktop me kosto më të ulët, përpunuesit e desktopit me njësi të integruara të përpunimit grafik (IGP) janë duke u bërë një opsion gjithnjë e më tërheqës për një audiencë më të gjerë lojtarësh. Dhe ky interes do të rritet vetëm sa më gjatë kartat grafike diskrete të mbeten gati të paarritshme me ndonjë gjë afër çmimeve të listës së tyre.

Pra, me lansimin e fundit të AMD-së të fituar nga Editorët Choice-Ryzen 5 5600G dhe Ryzen 7 5700G-dy nga CPU-të e AMD-së të rralla “G-Series”, me grafikë të mirë të integruar në bord-ne në PC Labs menduam se do të ishte një kohë e mirë për t’u zhytur në aftësitë e vërteta të IGP -ve në lojërat moderne. Pyetja kritike në klimën e sotme GPU me pakicë: A është e mundur të zëvendësoni një kartë grafike me një zgjidhje grafike të integruar dhe të qëndroni mbi 30 korniza për sekondë (fps) gjatë gjithë kohës, në lojërat që në të vërtetë mund të dëshironi të luani? Le të shohim.

Megjithëse është marrë me shumë emra dhe forma gjatë viteve, kur diskutojmë idenë e një “procesori të integruar grafik” në kuptimin modern, nënkuptojmë qarkun e përpunimit grafik që prodhohet në të njëjtën paketë ose vdes si CPU.

Të dy Intel dhe AMD prodhojnë versione të përpunuesve të tyre desktop dhe celularë që vijnë me ose pa grafikë të integruar, dhe që është e përshtatshme për ju në një desktop zbret në një mori faktorësh të ndryshëm që do të shqyrtojmë më poshtë. (Gjithashtu shikoni historinë paralele të zhytjes nga kolegu im Matthew Buzzi, i cili bëri testime të gjera të lojërave në IGP të përdorura në laptopët e zakonshëm disa javë para këtij artikulli.)

Historia e CPU -ve desktop që mund të drejtojnë me siguri një ekran të jashtëm më vete, pa një përshtatës grafik të veçantë, filloi rreth vitit 2010. Ato patate të skuqura kanë përparuar vetëm në sofistikim dhe fuqi që nga ajo kohë. Do të duhej një artikull i tërë i tij për të zbuluar zhvillimin dhe shumë përsëritje të platformave të ndryshme grafike të integruara të Intel dhe AMD që janë lëshuar që atëherë. Pra, në vend të kësaj, le të ecim me shpejtësi atje ku gjenden gjërat në mesin e vitit 2021.

Sot, në CPU -të e desktopit më të fundit, ne e gjejmë veten me AMD duke u mbështetur në platformat grafike të vjetra, Radeon RX “Vega” për të ofruar produktet vizuale, ndërsa Intel përdor grafikat UHD Graphics dhe platformat më të reja Iris Xe GPU për të bërë të njëjtën gjë. Iris Xe në veçanti është një simbol (tani jeton nën ombrellën “Arc” të markës grafike të Intel) që shkallëzohet gjerësisht në shumë produkte të ndryshme grafike Intel. Kjo përfshin patate të skuqura për desktop dhe fermat e serverëve, kartat grafike diskrete dhe pothuajse gjithçka tjetër që mund të mendoni në mes. Arc përfaqëson një strukturë më të unifikuar të markës për Intel në rrugën përpara, pasi duket se do të konkurrojë me AMD dhe Nvidia me kartat e saj grafike diskrete të planifikuara, që thuhet se do të nisë diku në fillim të vitit 2022.

Aktualisht silikoni grafik Iris Xe më i fundit (dhe më i fuqishëm) i Intel mund të gjendet në procesorët e tij desktop të Gjeneratës së 11 -të Core “Rocket Lake”; të gjithë ata që nuk kanë një “F” në fund të prapashtesës së tyre, të paktën. (Vitet e fundit, Intel ka filluar të ofrojë variante pak më të lira të shumë CPU-ve të tij desktop, duke përfunduar në “F”; këto F-çipa kanë IGP të çaktivizuar dhe duhet të përdoren me një kartë grafike të veçantë.)