Afresku i lashtë mahnitës që portretizon një mit grek në Pompei

foto

Një afresk i lashtë që portretizon një mit të lashtë grek i zbuluar në Pompei në vitin 2018 është një nga pikat kryesore të rrënojave të qytetit të varrosur nga shpërthimi i malit Vezuvius në vitin 79 pas Krishtit.

foto

Afresku është brenda një “domusi” ose një shtëpie që i përket klasës së lartë të shoqërisë në atë kohë. Besohet se i përkiste një tregtari të pasur që dëshironte të dekoronte shtëpinë e tij me vepra arti të frymëzuara nga mitet greke dhe romake si një gjest për të demonstruar arsimimin dhe pasurinë e tij.

foto

Afresku përshkruan mitin e lashtë grek të Ledës dhe Mjellmës. Ky është një mit erotik në të cilin perëndia Zeus , në formën e një mjellme, josh (ose, sipas variacioneve të tjera të përrallës, përdhunon) Ledën, princeshën etolike që më vonë u bë Mbretëresha e Spartës .

Sipas mitologjisë së mëvonshme greke , Leda lindi Helenën dhe Polydeuces, fëmijë të Zeusit, ndërsa në të njëjtën kohë lindi Kastorin dhe Klitemnestran, fëmijët e burrit të saj Tyndareus, mbretit të Spartës. Sipas shumë versioneve të historisë, Zeusi mori formën e një mjellme dhe përdhunoi Ledën në të njëjtën natë që ajo flinte me burrin e saj mbretin Tyndareus.

Sidomos në art, shkalla e pëlqimit të Ledës për marrëdhënien duket se ndryshon ndjeshëm; ka përshkrime të shumta, për shembull nga Leonardo da Vinci, që tregojnë Ledën duke përqafuar me dashuri mjellmën, ndërsa fëmijët e tyre luajnë.

Afresku i gjetur në Pompei është unik në atë që tregon Ledën ndryshe nga sa është përshkruar më parë, tha për CNN kryearkeologu i Pompeit Massimo Osanna .

“Dërgon një mesazh sensualiteti. Do të thotë, ‘Unë po të shikoj ty dhe ti po më shikon mua ndërsa unë jam duke bërë diçka shumë, shumë të veçantë’, tha Osanna. “Është shumë e qartë. Shikoni këmbën e saj të zhveshur, sandalen luksoze; është një mesazh bukurie dhe gjithashtu një mesazh sensualiteti.”

Skena provokuese nga mitologjia e lashtë greke përshkruhet në një mural të murit të dhomës së gjumit 13 me 18 inç. Ai u zbulua gjatë punimeve të mirëmbajtjes në seksionin Regio V të gërmimit arkeologjik.

Pompei, i vendosur në Campania, Italia jugore, është një muze në ajër të hapur ku vizitorët mund të shohin lehtësisht mbetjet tronditëse të gjalla të shkatërrimit të plotë të qytetit pas shpërthimit të dhunshëm vullkanik. Mali Vezuv aty pranë është ende një vullkan aktiv, megjithëse aktualisht është i fjetur.

Mendohet se midis 10,000 dhe 20,000 njerëz jetonin në këtë enklavë dekadente bregdetare kur Vezuvi u shfaq pas më shumë se një mijë vjet përgjumjeje. Askush nuk ka krijuar ndonjëherë një shifër të besueshme se sa të vdekur.