‘Qyteti i humbur’ thellë në oqean është ndryshe nga çdo gjë që kemi parë ndonjëherë në tokë

foto

Pranë majës së një mali nënujor në perëndim të Ridge Mid-Atlantic, një peizazh i thepisur kullash ngrihet nga errësira.

Muret dhe kolonat e tyre kremoze të karbonatit duken blu fantazmë në dritën e një automjeti të drejtuar nga distanca e dërguar për të eksploruar.

Lartësia e tyre varion nga pirgje të vogla në madhësinë e karrigeve deri te një monolit i madh që qëndron 60 metra (gati 200 këmbë) i gjatë. Ky është qyteti i humbur.

foto

Zbuluar nga shkencëtarët në vitin 2000, më shumë se 700 metra (2300 këmbë) nën sipërfaqe, Fusha Hidrotermale e Qytetit të Humbur është mjedisi i ajrosjes më jetëgjatë i njohur në oqean. Asgjë tjetër si ajo nuk është gjetur ndonjëherë.

Për të paktën 120,000 vjet dhe ndoshta më gjatë, manteli shtytës në këtë pjesë të botës ka reaguar me ujin e detit për të fryrë hidrogjenin, metanin dhe gazrat e tjerë të tretur në oqean.

Në të çarat dhe të çarat e hapjeve të fushës, hidrokarburet ushqejnë komunitete të reja mikrobike edhe pa praninë e oksigjenit.

foto

Oxhaqet që nxjerrin gazra të nxehtë deri në 40 °C (104 °F) janë shtëpia e një numri të madh kërmijsh dhe krustacesh. Kafshët më të mëdha si gaforret, karkalecat, iriqët e detit dhe ngjalat janë të rralla, por ende të pranishme.

Pavarësisht natyrës ekstreme të mjedisit, duket se po mbushet me jetë dhe studiuesit mendojnë se ia vlen vëmendjen dhe mbrojtjen tonë.

Ndërsa fusha të tjera hidrotermale si kjo ndoshta ekzistojnë diku tjetër në oqeanet e botës, kjo është e vetmja që automjetet e operuara në distancë kanë mundur të gjejnë deri më tani.

Hidrokarburet e prodhuara nga ndenjat e qytetit të humbur nuk u formuan nga dioksidi i karbonit atmosferik ose nga rrezet e diellit, por nga reaksionet kimike në fundin e thellë të detit.

Për shkak se hidrokarburet janë blloqet ndërtuese të jetës, kjo e lë të hapur mundësinë që jeta të ketë origjinën në një habitat si ky. Dhe jo vetëm në planetin tonë.

“Ky është një shembull i një lloji ekosistemi që mund të jetë aktiv në Enceladus ose në Evropë pikërisht këtë sekondë,” tha mikrobiologu William Brazelton për The Smithsonian në 2018, duke iu referuar hënave të Saturnit dhe Jupiterit .

“Dhe ndoshta Marsi në të kaluarën.”

Ndryshe nga ndenjat vullkanike nënujore të quajtura duhanpirës të zinj , të cilët gjithashtu janë emëruar si habitati i parë i mundshëm, ekosistemi i qytetit të humbur nuk varet nga nxehtësia e magmës.

Duhanpirësit e zinj prodhojnë kryesisht minerale të pasura me hekur dhe squfur, ndërsa oxhaqet e qytetit të humbur prodhojnë deri në 100 herë më shumë hidrogjen dhe metan.

Vrimat e kalcitit të qytetit të humbur janë gjithashtu shumë, shumë më të mëdha se duhanpirësit e zinj, gjë që sugjeron se ata kanë qenë aktivë për më gjatë.

foto

Më i larti nga monolitët quhet Poseidon, sipas perëndisë greke të detit, dhe shtrihet më shumë se 60 metra i lartë.

Ndërkohë, vetëm në verilindje të kullës, është një shkëmb me shpërthime të shkurtra aktiviteti. Studiuesit në Universitetin e Uashingtonit i përshkruajnë vrimat këtu si ‘qarë’ me lëng për të prodhuar “grumbullime delikate, rritjesh karbonate me shumë këmbë, që shtrihen nga jashtë si gishtat e duarve të përmbysura”.

Për fat të keq, shkencëtarët nuk janë të vetmit që janë të thirrur nga ai terren i pazakontë.

Në vitin 2018, u njoftua se Polonia kishte fituar të drejtat për të minuar detin e thellë rreth Qytetit të Humbur. Ndërsa nuk ka burime të çmuara për t’u gërmuar në vetë fushën termike aktuale, shkatërrimi i rrethinës së qytetit mund të ketë pasoja të padëshiruara.

Çdo shtëllungë ose shkarkim, i shkaktuar nga minierat, mund të lajë lehtësisht mbi habitatin e jashtëzakonshëm, paralajmërojnë shkencëtarët.

Prandaj, disa ekspertë po bëjnë thirrje që Qyteti i Humbur të renditet si një sit i Trashëgimisë Botërore, për të mbrojtur mrekullinë natyrore para se të jetë tepër vonë.

Për dhjetëra mijëra vjet, Qyteti i Humbur ka qëndruar si një testament për forcën e qëndrueshme të jetës.