AI animon fotot tuaja të vjetra të familjes

foto

Viti i fundit ka prodhuar një seri momentesh të stilit Black Mirror, por një nga më të paharrueshmit ishte ardhja e një mjeti të Inteligjencës Artificiale që mund të animonte fotografitë tona të vjetra të familjes me një realizëm shqetësues.

E quajtur ‘Nostalgji e thellë’, ajo zbarkoi në fund të shkurtit dhe magjepsi mediat sociale me aftësinë e saj për të animuar shpejt dhe bindshëm të gjitha llojet e fytyrave: marrëdhënie të largëta, statuja, tatuazhe dhe, natyrisht, posterin për The Nightmare në Elm Street.

Por si saktësisht AI dhe mësimi i makinerisë ringjallin fotot tuaja të vjetra të familjes? Dhe ku po shkon e gjithë kjo? ‘Nostalgjia e thellë’ erdhi nga firma gjenealogjike MyHeritage, por në fakt licencoi teknologjinë nga kompania izraelite D-ID (shkurtuar për ‘De-Identifikimi’).

Ne patëm një bisedë interesante me Themeluesin dhe Drejtorin Ekzekutiv të D-ID Gil Perry për të gjetur përgjigjet e këtyre pyetjeve-dhe pse ai mendon se shumica e mediave vizuale në internet do të jenë ‘sintetike’ brenda dekadës së ardhshme …

Teknologjia e Portretit të D-ID mund të jetë e re, por bazat e saj nuk janë. Ri-animacioni i fytyrës i bazuar në mësimin e makinerisë u demonstrua që në 1997, ndërsa në vitin 2016 programi Face2Face na dha të dridhura ‘Nostalgji të thella’ duke i kthyer George Bush dhe Vladimir Putin në kukulla dixhitale në kohë reale.

Por në vitet e fundit teknologjia ka bërë një hap thelbësor – nga kufijtë e butë sigurues të punimeve kërkimore universitare dhe tek telefonat tanë inteligjentë. Me shërbimet falas si Deep Nostalgia dhe Avatarify në gjendje të nxjerrin video bindëse nga një fotografi e vetme e palëvizshme, kutia e ri-animuar e Pandorës është hapur.

Për një kohë tani, ishte relativisht e lehtë për kompjuterët të shpiknin një person të ri në formë fotografie – nëse nuk e keni parë më parë, ju kërkojmë ndjesë që ju dërguam poshtë vrimës së lepurit që është Ky person nuk ekziston, e cila në vetvete u bë virale në 2019

Ajo që është shumë më e vështirë është të krijosh në mënyrë bindëse një person në lëvizje nga një imazh i vetëm i palëvizshëm, përfshirë informacionin që thjesht nuk është atje. Kjo është ajo që D-ID me sa duket ka arritur të godasë. Siç na tha Gil Perry: “Pjesa e vështirë nuk është vetëm transformimi i fytyrës dhe animimi i saj. Shkenca e raketave këtu është se si ta bëni atë të duket 100% e vërtetë.”

Sipas Perry, sfida më e madhe që D-ID duhej të kapërcente me ‘Portretet e drejtpërdrejta’ ishte mungesa e informacionit që merr nga një fotografi e vetme. Përpjekjet e mëparshme për ri-animimin e fytyrës kanë kërkuar shumë të dhëna stërvitore dhe gjithashtu kanë luftuar me ‘mbylljen’ (pjesë të fytyrës që pengohen nga duart ose objektet e tjera). Por kjo është diçka që D-ID ka bërë hapa të mëdhenj.