Amazon filloi të dërgojë porosi me drone në Kaliforni dhe Teksas

foto

Amazon tani po dërgon porosi me dronë në Kaliforni dhe Teksas me qëllim që përfundimisht të dërgojë paketat në shtëpitë e klientëve brenda një ore, raporton Ars Technica.

foto

Shërbimi i shpërndarjes së dronëve të gjigantit të shitjes me pakicë, Amazon Prime Air, hodhi tashmë një numër të vogël paketash me dron në oborret e klientëve në prag të Krishtlindjeve në Lockeford, Kaliforni dhe College Station, Teksas.

foto

“Qëllimi ynë është të prezantojmë në mënyrë të sigurt dronët tanë në qiell. Ne po fillojmë në këto komunitete dhe gradualisht do të zgjerojmë dërgesat për më shumë klientë me kalimin e kohës,” tha zëdhënësja e Amazon Air Natalie Banke për KTXL Fox 40.

Administrata Federale e Aviacionit (FAA) i dha Amazon Part 135 miratimin për të dërguar paketa me dron në vitin 2020, si dhe depozitimin e Vlerësimit Përfundimtar Mjedisor dhe Gjetjen e Asnjë Ndikimi/Regjistrimi të rëndësishëm të dokumenteve të vendimit për Lockeford më 14 nëntor dhe College Station më 12 dhjetor.

Qyteti rural i Lockeford, Kaliforni, ndodhet 50 milje në juglindje të Sacramento-s dhe ka vetëm rreth 3,500 banorë, ndërsa College Station, Teksas, është një qytet me madhësi mesatare 100 milje në veriperëndim të Houston që është shtëpia e Teksasit A&M.

Ata që jetojnë në secilin qytet kanë të drejtë të regjistrohen dhe të bëjnë porosi, ndërsa Amazon do të njoftojë klientët diku tjetër kur ofrimi i dronëve është i disponueshëm në zonën e tyre. Regjistrimet më të fundit tregojnë se dërgesat e Amazon do të jenë të disponueshme brenda 3,73 milje nga qendra e saj e dërgesave në Teksas dhe brenda katër milje nga depoja e saj e dronëve (aka Qendra e shpërndarjes së dronëve Prime Air, ose PADDC) në Kaliforni.

Pas vendosjes së një porosie, klientët do të marrin informacionin e gjurmimit dhe kohën e parashikuar të dorëzimit që mund të presin që droni të lëshojë paketën në oborrin e shtëpisë së tyre.

Dronët janë formuar qëllimisht në një mënyrë gjashtëkëndore me gjashtë helikë për të përmirësuar stabilitetin dhe për të minimizuar valët e zërit me frekuencë të lartë, pretendon Amazon. Megjithatë, megjithëse dronët e dorëzimit MK27-2 fluturojnë në mënyrë autonome dhe janë të programuar për të shmangur përplasjen me pengesa si oxhaqet, Amazon thotë se aktualisht po përdor njerëz për të monitoruar dërgesat.

Siguria do të vazhdojë të jetë një konsideratë, veçanërisht duke pasur parasysh disa pengesa me të cilat Amazon u përball në zhvillimin e programit të shpërndarjes së dronëve, duke përfshirë përplasjet. Në një incident në vendin e tij të testimit në Pendleton, Oregon, një dron ra 160 këmbë dhe ndezi një zjarr furçash që shtrihej në 25 hektarë, siç raportohet nga Insider dhe Bloomberg.

Aktualisht, Amazon po punon aktualisht për një dron të ri dhe më të sigurt MK30 që do të jetë i disponueshëm për t’u përdorur në vitin 2024. Ai duhet të jetë më i lehtë dhe më i vogël se dronët e dorëzimit MK27-2, të trajtojë më mirë temperaturat e larta dhe shiun e lehtë dhe të shkojë më tej.

Amazon është vetëm një nga shumë kompani që punojnë në shërbimet e tyre të shpërndarjes me dron. Alphabet dhe Walmart, për shembull, lëshuan versionet e tyre vitin e kaluar për të zgjedhur klientët në zona të caktuara.