Mbetjet 5000-vjeçare mund të jenë kalorësit më të vjetër të njohur

foto

Studiuesit duke marrë në pyetje mbetjet skeletore në kurgane – tuma varrimi 5000-vjeçare – gjetën prova se disa nga njerëzit e neolitit ishin duke hipur në kuaj.

foto

Gjetjet plotësojnë një boshllëk në dy vula themelore kohore të marrëdhënies së njerëzimit me kuajt: dëshmia e parë e zbutjes së kuajve (rreth 5,500 vjet më parë) dhe karrocat e para të tërhequra me kuaj (4,000 vjet më parë). Hulumtimi është publikuar sot në Science Advances.

foto

Një ekip arkeologësh dhe bioantropologësh ofrojnë analizën e parë shkencore të mbetjeve të pesë njerëzve Yamnaya, të gjetura në vende në Rumani, Bullgari dhe Hungari. Yamnaya ishin një grup pastoralësh stepë që jetuan në zonat në veri të Detit të Zi dhe Kaspik gjatë periudhës neolitike. Studiuesit shikuan gjithashtu mbi 200 skelete të studiuara më parë nga 39 vende në të gjithë Evropën Juglindore.

Ata zbuluan se pesë skeletet Yamnaya – së bashku me 19 të tjerë nga kampioni më i madh – treguan shenja të kalërimit, duke përfshirë vende specifike të lidhjes së muskujve në këmbë, ndryshime në formën e bazave të ijeve, degradim të rruazave nga lart-dhe -Lëvizjet poshtë dhe disa trauma që tregojnë rënie, shkelma ose kafshime nga kuajt.

“Ata nuk shfaqin asnjë deformim, vetëm përshtatje të lehta stresi dhe dhimbje të vogla degjenerative të kyçeve,” tha Martin Trautmann, një bioantropolog në Universitetin e Helsinkit dhe autori kryesor i studimit, në një email për Shkence.info. “Në total, njerëzit Yamnaya tregojnë një gjendje të përgjithshme jashtëzakonisht të mirë shëndetësore.”

Trautmann shtoi se këto shenja fiziologjike të kalërimit – sforcimi muskulor dhe degjenerimi i kyçeve – nuk do të kishin bërë që individët të dukeshin veçanërisht të ndryshëm në jetë (në mënyrë të ngjashme, nuk mund të dalloni vërtet një kauboj nga dikush që nuk bazohet vetëm në mënyrën se si ata ecin. )

Hulumtimet e kaluara mbi mbetjet e kuajve në Evropën Juglindore japin një tregues të llojit të kafshës që kalëronin këta njerëz të lashtë. “Ata ishin sigurisht më afër llojit të kalit të egër tashmë të zhdukur, i cili dukej i ngjashëm me kuajt Przewalski – pra, mesatarisht të vegjël, të trashë, me gjoks të gjerë dhe qafë të trashë,” tha Trautmann. Kjo i vendos ata në të njëjtën dhomë me rrota me kuajt e luftës mesjetare me madhësi poni nga Evropa.

Për shkak se pajisjet e lidhura me kalërimin janë bërë nga materiale që prishen si copa druri ose litar me bazë fibrash, kërkimi i mbetjeve njerëzore për shenja të kalërimit mund të jetë më produktiv sesa shikimi i mbetjeve të kuajve ose për kulturën materiale të lidhur me kuajt, shkruajnë studiuesit.

Një individ tregoi provat më të vjetra të kalërimit: një skelet 6300-vjeçar nga Hungaria. Ai individ “tregoi çuditërisht katër nga gjashtë patologjitë e kalërimit, ndoshta duke treguar kalërimin një mijëvjeçar më herët se Yamnaya”, tha David Anthony, një antropolog në Kolegjin Hartwick dhe Universitetin e Harvardit, në një publikim të Universitetit të Helsinkit.

“Një rast i izoluar nuk mund të mbështesë një përfundim të sigurtë, por në varrezat neolitike të kësaj epoke në stepa, mbetjet e kuajve vendoseshin herë pas here në varret e njerëzve me ato të bagëtive dhe deleve, dhe topuzët prej guri ishin gdhendur në formën e kokave të kuajve,” Anthony. shtuar.

Një grup gjithëpërfshirës studimesh të botuara vitin e kaluar përshkruan 10,000 vjet të historisë njerëzore përmes përzierjes gjenetike, duke përfshirë mënyrën se si kultura Yamnaya u përhap në Harkun Jugor, rajoni që lidh Evropën Juglindore me Azinë Perëndimore. ADN-ja Yamnaya është gjithashtu e pranishme në njerëzit e lashtë të pellgut Junggar, në Kinën veriperëndimore. Shtimi i kuajve në historinë e kulturës Yamnaya dhe shpërndarja e saj mund të ndihmojë në shpjegimin e migrimit njerëzor në neolitik.

Qasjet e bazuara në ADN për të studiuar zbutjen e kuajve na ndihmojnë të kuptojmë se si kuajt e egër modernë rrjedhin nga ata të lashtë. Por është gjithashtu e dobishme të shikosh kuajt në të dhënat arkeologjike njerëzore – dhe mund të zbulojë detaje magjepsëse, si për shembull se si disa kuaj u varrosën të gjallë me njerëzit e epokës së hekurit.