Apple anulon vendimin për bllokimin e aplikacioneve ueb në iPhone në BE

Apple ka anuluar vendimin e saj për të kufizuar funksionalitetin e aplikacioneve të uebit të Ekranit Home në Evropë pas një proteste nga komuniteti i zhvilluesve dhe perspektivës për hetime të mëtejshme.

foto

“Ne kemi marrë kërkesa për të vazhduar të ofrojmë mbështetje për aplikacionet e uebit të Ekranit Home në iOS, prandaj ne do të vazhdojmë të ofrojmë aftësinë ekzistuese të aplikacioneve të uebit Home Screen në BE”, tha gjigandi i iPhone në një përditësim të dokumentacionit të zhvilluesve të tij të premten.

foto

“Kjo mbështetje do të thotë që aplikacionet e ueb-it të Ekranit Home vazhdojnë të ndërtohen drejtpërdrejt në WebKit dhe arkitekturën e tij të sigurisë dhe të përputhen me modelin e sigurisë dhe privatësisë për aplikacionet vendase në iOS.”

Apple tha se mbështetja e aplikacionit në ueb të Home Screen do të rikthehet me disponueshmërinë e përgjithshme të iOS 17.4, aktualisht në testim beta dhe pritet në ditët e ardhshme.

Vendimi i Mac titan për të hequr aplikacionet e uebit të Ekranit Home, të njohura gjithashtu si Aplikacionet Progresive të Uebit (PWA), në pajisjet iOS në shtetet anëtare të Bashkimit Evropian erdhi si befasi muajin e kaluar, pasi afati i fundit i 6 marsit 2024 për t’u pajtuar me Aktin e Tregjeve Dixhitale të Evropës. (DMA) u afrua.

DMA përbëhet nga një sërë rregullash që synojnë të promovojnë konkurrencën në tregjet evropiane që janë dominuar nga kompani të mëdha teknologjike. Shtatorin e kaluar, Komisioni Evropian caktoi gjashtë portierë – Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta dhe Microsoft – dhe u kërkoi atyre të merrnin hapa për të akomoduar rivalët.

Në janar, Apple tha se do të bënte disa ndryshime në sistemin e saj operativ iOS në përputhje me ligjin. Këto përfshijnë: Lejimin e dyqaneve të aplikacioneve të palëve të treta; duke e bërë harduerin e tij NFC të aksesueshëm për zhvilluesit e palëve të treta për aplikacionet e pagesave pa kontakt; dhe mbështetjen e motorëve të shfletuesit të palëve të treta si alternativa ndaj WebKit të Safari.

Muajin e kaluar, me lëshimin e dytë beta të iOS 17.4, u bë e qartë se Apple do të vendoste një kosto për koncesionet e saj. Goliath iCloud tha, “për të përmbushur kërkesat e DMA, na u desh të hiqnim funksionin e aplikacioneve të uebit të Ekranit bazë në BE”.

Në thelb, Apple duhet të mbështesë motorët e shfletuesve të palëve të treta në BE, biznesi nuk donte që PWA-të të përdorin ata motorë jo-WebKit, dhe kështu zgjodhi thjesht të përjashtonte aplikacionet e uebit nga Ekrani bazë. Tani ka ndryshuar mendje dhe ka lejuar që aplikacionet të qëndrojnë edhe pse përdorin WebKit.

Për ata që nuk e dinë: Veçoria e aplikacioneve të uebit të Ekranit bazë i referohet një prej aftësive që u ofrohen aplikacioneve të uebit progresiv që i bën ata të performojnë dhe të duken më shumë si aplikacionet origjinale të iOS. Ai lejon që aplikacionet në internet ose faqet e internetit të hapen nga një pajisje iOS dhe të marrin përsipër të gjithë ekranin, ashtu si një aplikacion vendas, në vend që të ngarkohen brenda një dritareje shfletuesi. Ndryshimet në dukje të vogla të ndërfaqes si kjo shpesh kanë një ndikim të madh në përdorimin e aplikacionit dhe perceptimin e përdoruesit.

Aftësi të tjera do të humbasin gjithashtu me heqjen e aplikacioneve të uebit të Ekranit bazë nga iOS. Siç u vërejt javën e kaluar nga Alex Russell, menaxher i produkteve partnere në Microsoft Edge dhe një avokat për një kohë të gjatë për teknologjinë e uebit që nga ditët e tij në Google, ulja e aplikacioneve të uebit të Ekranit Home nga Apple prishi integrimin e cilësimeve , ruajtjen e shfletuesit , njoftimet shtytëse , distinktivin e ikonave , ndarjen -to-PWA , shkurtoret e aplikacioneve dhe API-të e pajisjes .

“Përpjekja e Cupertino-s për të shkatërruar PWA-të nën mbulesën e kaosit është pikërisht ajo që duket të jetë: një përpjekje tronditëse për të parandaluar shfaqjen e internetit ndonjëherë si një kërcënim i vërtetë për App Store dhe për të fajësuar rregullatorët për zgjedhjet e dëmshme të Apple”, shkroi Russell.

Open Web Advocacy (OWA), një grup lobimi për zhvilluesit e uebit, dënoi vendimin e mëparshëm të Apple, duke përmendur shqetësimet e ngritura nga anëtarët se ndryshimet do të prishnin aplikacionet e tyre të internetit. Grupi gjithashtu shkroi një letër të hapur për CEO të Apple Tim Cook duke i kërkuar atij që të rishqyrtojë. Letra thekson “se ndryshimet e propozuara të Apple shkelin nenin 13 të DMA i cili ndalon përpjekjet kundër anashkalimit nga portierët e caktuar”.

Në përgjigje të paraqitjes së Apple në lidhje me fytyrën, OWA vlerësoi si protestat e zëshme nga zhvilluesit, ashtu edhe vendimin e raportuar nga rregullatorët për të hapur një hetim për braktisjen e mbështetjes së aplikacionit të uebit të ekranit bazë nga Apple.

OWA mirëpriti koncesionin e Apple, por vazhdon të argumentojë se korporata amerikane duhet të mbështesë një fushë loje të barabartë për aplikacionet në internet.

“Kjo thjesht na kthen në status quo-në para planit të Apple për të sabotuar aplikacionet në internet për BE,” tha grupi . “Shtypja e uebit prej më shumë se një dekade nga Apple në favor të App Store vazhdon në mbarë botën dhe përpjekja e tyre për të shkatërruar aplikacionet e uebit në BE është vetëm përpjekja e tyre e fundit.

“Nëse do të ketë ndonjë rreshtim argjendi, është se kjo ka ekspozuar plotësisht frikën e vërtetë të Apple për një alternativë të sigurt, të hapur dhe të ndërveprueshme ndaj App Store-it të tyre të pronarit që ata nuk mund ta kontrollojnë ose ta tatojnë.”

Mbetet për t’u parë se si mbikëqyrësit e euros do të pajtojnë kërkesën e DMA-së që Apple të mbështesë shfletuesit alternativë (dhe motorët e shfletuesit) dhe këmbënguljen e diskutueshme të Apple që mund të akomodojë vetëm aplikacionet e uebit të Ekranit Home duke përdorur motorin WebKit të Safari.

“Apple nuk njihet për tërheqjen, kështu që avokatët e tyre duhet të kenë vendosur që ata ishin në terren të lëkundur,” tha OWA në një deklaratë për The Register.

“Ndërsa kjo është një fitore që plani i tyre për të sabotuar aplikacionet e uebit në BE është ndalur, lufta për të lejuar shfletuesit e tjerë të konkurrojnë në mënyrë të drejtë në iOS, duke përfshirë fuqizimin e aplikacioneve në internet, vazhdon. Kjo thjesht na kthen në status quo-në e një muaj më parë. Apple duhet ende të lejojë që aplikacionet e uebit të mundësohen nga shfletues të tjerë dhe motorët e tyre, dhe ne do të përpiqemi të sigurojmë që kjo të ndodhë.”