Apple thuhet se do të kalojë në modelin e vet të modemit iPhone në 2023

foto

Apple po planifikon të bashkëpunojë me Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. për prodhimin e modemëve të vet 5G për iPhone-ët e ardhshëm, sipas një raporti të ri në Nikkei. Thuhet se Apple po planifikon të përdorë nyjen e procesit 4 nm të TSMC, e cila ende nuk është vendosur për ndonjë produkt komercial; modemi me sa duket është duke u projektuar dhe testuar në 5nm përpara se të kalojë në prodhimin masiv në 2023 në 4nm.

Kalimi i Apple në modemet e dizajnit të vet pritet gjerësisht të ndodhë në vitin 2023 dhe TSMC është partneri natyror i prodhimit. Qualcomm, i cili është lojtari dominues në industri dhe prodhon komponentë modem për të gjithë linjën e iPhone 13, kohët e fundit tha se pret të përbëjë vetëm 20 për qind të porosive të modemit iPhone në dy vjet.

Apple bleu ndarjen e modemit 5G të Intel në vitin 2019, duke paralajmëruar ndryshimin përfundimtar. Më parë atë vit, Qualcomm dhe Apple ranë dakord t’i japin fund një mosmarrëveshjeje të kushtueshme për patentën e teknologjisë së modemit, me Qualcomm që merr më shumë se 4 miliardë dollarë si pjesë e marrëveshjes.

TSMC është prodhuesi i të gjithë procesorëve të serisë iPhone A dhe sistemeve M1-në-çip për kompjuterët Mac. Sipas Nikkei, ka qindra inxhinierë TSMC me bazë në Cupertino për të punuar me ekipin e zhvillimit të çipave të Apple. SoC-të e iPhone 2022 thuhet se do të përdorin procesin 4nm të TSMC dhe disa modele iPad thuhet se do të adoptojnë procesorë 3nm në vitin 2023. Nikkei thotë se iPhone do të bëjë kërcimin 3nm “sa më shpejt” vitin e ardhshëm.