Arkitektët e Burj Khalifa duan t’i kthejnë rrokaqiejt në bateri me fuqi graviteti

foto

Skidmore, Owings & Merrill (SOM), arkitektët që qëndrojnë pas ndërtesës më të lartë në botë, Burj Khalifa , po bashkojnë forcat me start-upin e ruajtjes së energjisë Energy Vault.

foto

Partneriteti synon të zhvillojë “sistemet e ruajtjes së energjisë së gravitetit” duke përdorur blloqe të mëdha të mbetjeve të ricikluara.

foto

Këto blloqe do të ngrihen dhe ulen për të prodhuar energji elektrike sipas nevojës.

CEO i Energy Vault, Robert Piconi, beson se ky bashkëpunim do të përshpejtojë kthimin e karbonit në ndërtimin dhe funksionimin e ndërtesave, për herë të parë.

Sistemi i ruajtjes së energjisë së gravitetit punon duke ruajtur energjinë gjatë periudhave të prodhimit të tepërt të energjisë së rinovueshme.

Vinçat e objektit ngrenë blloqe të mëdha, duke ruajtur sasi të konsiderueshme të energjisë.

Kur kërkesa është e lartë dhe oferta është e ulët, energjia e ruajtur lirohet duke ulur blloqet dhe duke aktivizuar një gjenerator.

Piconi deklaroi se kjo teknologji tashmë ka demonstruar shkallëzueshmërinë e saj për të ruajtur disa gigavat orë energji globalisht.

Energy Vault ka përfunduar me sukses një impiant 100 MWH në Kinë dhe një sistem pilot të zvogëluar në Zvicër me kapacitet për të ruajtur 5 MW energji.

Pavarësisht këtyre arritjeve, kompania ende përballet me sfida. Pyetja kryesore është nëse kjo ide novatore mund të rritet për të përmbushur kërkesat në rritje për energji në mbarë botën.

Ashtu si me çdo zgjidhje inxhinierike, suksesi qëndron në detaje.

Sistemi i ruajtjes së energjisë së gravitetit trajton një çështje të rëndësishme në prodhimin e qëndrueshëm të energjisë, dmth. ruajtje efikase.

Ndërsa prodhimi i energjisë së gjelbër është në rritje, ruajtja e kësaj energjie në mënyrë efikase mbetet komplekse.

Prodhimi i energjisë së rinovueshme mund të mos jetë gjithmonë në përputhje me kohën e kërkesës së pikut, duke krijuar nevojën për zgjidhje efektive të ruajtjes.

Zgjidhje të tjera të bazuara në gravitetin përfshijnë hidrocentralin me pompë, i cili përdor ujin nga boshtet e minierave në pension për të prodhuar energji elektrike.