Nju Jorku miraton legjislacionin për të ndaluar algoritmet e mediave sociale varësuese për fëmijët

foto

Legjislatura e Nju Jorkut miratoi një projektligj të premten që do të ndalonte platformat e mediave sociale të përdorin algoritme rekomandimi “varësuese” për përdoruesit e fëmijëve.

foto

Pritet që guvernatori Kathy Hochul të nënshkruajë ligjin. Të premten, ajo postoi në X duke festuar miratimin e projektligjit.

Projektligji mund të ndryshojë rrënjësisht mënyrën se si fëmijët përdorin mediat sociale në shtet.

Akti Stop Addictive Feeds Exploitation (SAFE) për fëmijët do të ndalojë platformat e mediave sociale si TikTok dhe Instagram që t’u shërbejnë përmbajtje përdoruesve nën moshën 18 vjeç bazuar në algoritmet e rekomandimit, që do të thotë se, në vend të kësaj, kompanitë e mediave sociale do të duhet të ofrojnë kronologjike të kundërt ushqime për përdoruesit e fëmijëve.

Legjislacioni i përshkruan furnizimet algoritmike si “varësuese” dhe thotë se ato ndikojnë negativisht në shëndetin mendor të fëmijëve.

Legjislacioni i Nju Jorkut përkufizon një “furnim problematik” si ai që rekomandon, përzgjedh ose i jep përparësi mediave bazuar në informacionin e lidhur me një përdorues ose pajisjen e tij. Do të detyronte Prokurorin e Përgjithshëm të shtetit të shpërndante rregullat për zbatimin. Një kompani e gjetur në shkelje do të ketë 30 ditë për të korrigjuar problemin ose do të përballet me mjete juridike deri në 5,000 dollarë për përdorues nën moshën 18 vjeç.

Të hënën, projektligji u ndryshua për të hequr dispozitat që do të ndalonin platformat të dërgonin njoftime për fëmijët midis mesnatës dhe orës 6 të mëngjesit.

Legjislacioni në lidhje me kufizimin e përdorimit të mediave sociale për fëmijët ka qenë i popullarizuar si në vendet shtetërore ashtu edhe në ato federale. Një projekt-ligj i Kalifornisë që kaloi Senatin e shtetit në maj është shumë i ngjashëm me projektligjin e Nju Jorkut, ndërsa në nivel federal, Akti i Sigurisë së Fëmijëve në internet do të hapte derën për të mbajtur kompanitë e mediave sociale përgjegjëse për rekomandimin e përmbajtjeve të dëmshme për fëmijët.

Projektligji mund të përballet me sfida nëse nënshkruhet në ligj.

foto

NetChoice, një grup tregtar që përfaqëson kompanitë kryesore të teknologjisë dhe mediave sociale si Google, Meta dhe TikTok, ka sfiduar ligje të shumta shtetërore në dy vitet e fundit duke pretenduar shkelje të Amendamentit të Parë. NetChoice iu dha një urdhër paraprak në Ohio dhe Arkansas dhe është në pritje të gjykimit në Kaliforni. Shumë nga përpjekjet e fundit legjislative për të rregulluar mediat sociale janë fokusuar te fëmijët.

“Nëse mund ta cilësoni diçka si mbrojtje të fëmijëve, ajo automatikisht ka më shumë peshë politike prapa saj”, tha Evan Greer, drejtor i grupit jofitimprurës për mbrojtjen e të drejtave dixhitale Fight for the Future.

Disa nga mbështetësit e projektligjit të Nju Jorkut përfshijnë një koalicion prindërish që kanë protestuar kundër Metës gjatë seancave dëgjimore në Kongres dhe jashtë zyrës së kompanisë. Disa nga prindërit kanë fëmijë që vdiqën nga vetëvrasja pasi prindërit thonë se kishin parë përmbajtje të dëmshme në mediat sociale. Julie Scelfo, një ish-gazetare e New York Times, krijoi grupin Mothers Against Media Addiction (MAMA) dhe ka mbrojtur projektligjin e Nju Jorkut.

“Ne jemi në mes të një emergjence kombëtare në shëndetin mendor të të rinjve dhe është plotësisht e qartë se një burim kryesor kontribues i kësaj janë mediat sociale dhe algoritmet e saj të varësisë,” tha Scelfo. “Nuk është media sociale në vetvete, por është dizajni i varur që po kontribuon në shfrytëzimin e emocioneve të fëmijëve për përfitim.”

Shumë përkrahës dhe kundërshtarë të këtyre projektligjeve pajtohen se platformat e teknologjisë kanë efekte të dëmshme te fëmijët, por nuk ka marrëveshje të plotë se si të trajtohet kjo çështje.

Projektligji i Nju Jorkut u prezantua nga demokrati Andrew Gournardes. Ajo ka pasur mbështetje dypartiake në legjislaturën e Nju Jorkut nga më shumë se dy duzina senatorë shtetërorë. Të dy shtetet dhe koalicionet e udhëhequra nga demokratët dhe republikanët kanë nxitur për legjislacion të ngjashëm.

Megjithatë, faturat nuk janë të pëlqyera botërisht.

Greer dhe avokatë të tjerë të lirive civile kanë argumentuar se ligje të tilla do të shkelnin të drejtat e kompanive dhe përdoruesve, kur në vend të kësaj mund të konsiderohej “legjislacioni i fortë për privatësinë dhe antitrust”.

“Gjykatat në fakt kanë qenë shumë të qarta se ne mund të rregullojmë praktikat e mbikëqyrjes komerciale në të cilat përfshihen kompanitë, ne mund të rregullojmë praktikat specifike të dëmshme të biznesit si luajtja automatike dhe rrotullimi i pafund”, tha Greer. “Ajo që ne nuk mund të bëjmë është të vendosim qeverinë në krye të asaj që të rinjtë mund dhe nuk mund të shohin në internet. Kjo është kur bëhet fjalë për përmbajtjen dhe kjo është kur hasni në Amendamentin e Parë.”

Greer tha gjithashtu se metodat komerciale të verifikimit të moshës, të cilat ka të ngjarë të kërkohen për të zbatuar ligjin, kërcënojnë më tej privatësinë e përdoruesve të mediave sociale dhe mund të përbëjnë një rrezik për liritë civile dhe anonimitetin në internet.

“Kur një shtet miraton një ligj që nxit kompanitë të lëvizin në këtë drejtim të përfshirjes në verifikimin invaziv të moshës, i cili është i papajtueshëm me anonimitetin, kjo në fakt krijon shqetësime reale për të drejtat e njeriut në nivel global,” tha Greer. “Ka një konsensus të gjerë midis ekspertëve të të drejtave të njeriut se aftësia për të folur dhe për të përdorur internetin privatisht dhe në mënyrë anonime është një e drejtë themelore e njeriut që duhet mbrojtur, sepse është kaq thelbësore për njerëzit më të cenueshëm dhe më të margjinalizuar në Tokë.”