Astro i Amazon mund të jetë i lezetshëm, por ekspertët e sigurisë paralajmërojnë shqetësime për privatësinë

foto

Roboti i ri i Amazon është krijuar për të zinxhiruar shtëpinë tuaj dhe për të shërbyer si një mbikëqyrës besnik. I quajtur Astro, boti do të vëzhgojë një anëtar të moshuar të familjes dhe do t’ju paralajmërojë nëse sobë lihet pa dashje. Ju kurrë nuk do të duhet të shqetësoheni për fokusin e botit; Astro nuk mund të shpërqendrohet nga një biftek i madh.

Me sy të mëdhenj të rrumbullakët që vezullojnë, Astro të kujton Wall-E të Pixar dhe po aq e lezetshme. Por ekspertët e privatësisë thonë se konsumatorët duhet të jenë të vetëdijshëm se ata sy nuk mund të jenë të vërtetë, por ata gjithmonë do të jenë duke i shikuar.

“Një nga frika ime e madhe në lidhje me këtë valë të re të teknologjisë që [Amazon] ka lëshuar këtë javë është se do të prezantojë mbledhjen e të dhënave në shkallë të plotë,” thotë Matthew Guariglia, një analist i politikave për Fondacionin Electronic Frontier. “Kush e di se çfarë të dhënash mund të marrin nga një robot që udhëton nëpër shtëpinë tuaj?”

Duke kursyer shfaqësin deri në fund të ngjarjes së tij të produktit për vjeshtën një orëshe, Amazon përfundoi Astro të martën. Roboti, i disponueshëm vetëm për momentin, kushton 1.000 dollarë. Çmimi do të hidhet në 1,450 dollarë kur të dalë më gjerësisht.

Amazon thotë se roboti i shtëpisë inteligjente, një lloj Alexa në rrota, mund të monitorojë sigurinë, të mbajë nën kontroll anëtarët e rinj të familjes dhe të jetë atje për gjithçka për të cilën mund të keni nevojë për Alexa, si kontrolli zanor i dritave tuaja. Boti operohet përmes një aplikacioni që gjithashtu merr sinjalizimet e Astro. Aplikacioni përdoret gjithashtu për të drejtuar robotin përreth dhe për të parë atë që sheh.

Ndërsa Astro shërben si një provë nëse duam robotë që sillen nëpër shtëpitë tona, është gjithashtu një shembull tjetër i një produkti nga Amazon që shtrin kufijtë e privatësisë dhe ngre pyetje në lidhje me të mirat dhe të këqijat e mbikëqyrjes së shtuar. Nuk është as produkti i parë Amazon i krijuar për të lëvizur nëpër shtëpinë tuaj. Vitin e kaluar, shitësi gjigant zbuloi kamerën e tij Always Home, një kamerë sigurie fluturuese e Unazës.

Guariglia thotë se me kamerën Gjithmonë në shtëpi, ai nuk është shumë i shqetësuar për mbledhjen e të dhënave sepse droni, i cili do të dalë në shitje më vonë këtë vit, është krijuar për të fluturuar në shtigje të paracaktuara rreth një shtëpie. Nuk mund të arrihet dhe kontrollohet nga distanca.

Ky nuk është rasti me Astro, i cili sjell mbikëqyrjen në shtëpi në një nivel të ri. Të qenit në gjendje të drejtojë botin është një ndryshues i lojës, thotë Guariglia, duke i dhënë Amazon më shumë mundësi për të mbledhur të dhëna. Gjithashtu potencialisht i jep policisë një mënyrë të re për të parë brenda shtëpisë tuaj.

Zbatimi i ligjit tashmë mund të shërbejë një urdhër kërkimi në Amazon – jo ju – për të fituar qasje në të dhënat e regjistruara nga pajisjet e palëvizshme si Echos dhe kamerat në internet. Në fakt, sipas raportit më të fundit dyvjeçar të kërkesës së Amazon për informacion, zbatimi i ligjit në të gjithë botën paraqiti një total prej 30,000 kërkesash për informacion, duke përfshirë thirrjet, urdhrat dhe urdhrat e gjykatës, me kompaninë në gjashtë muajt e parë të këtij viti.

Nëse një urdhër mbulonte një Astro, thotë Guariglia, boti teorikisht mund të bëhet një pajisje mbikëqyrëse e lëvizshme për zbatimin e ligjit.

Ashtu si çdo pajisje tjetër e lidhur, Astro është një mundësi tjetër për kriminelët në internet që të komprometojnë botin dhe të vjedhin të dhënat e tij.

Amazon pohon se privatësia e përdoruesit është çelësi për dizajnin e Astro dhe thotë se shumica e përpunimit të të dhënave të tij bëhet në vetë pajisjen. Për më tepër, përdoruesit mund të caktojnë zona “jashtë kufijve” të shtëpisë ku Astro nuk lejohet të hyjë. Përdoruesit gjithashtu mund të fikin manualisht kamerat dhe mikrofonat e tij kur të duan.

Për më tepër, një dritë e lehtë për tu parë tregon kur Astro po transmeton audio ose video në re. Dhe vetëm një pajisje celulare që është çiftuar me Astro dhe është regjistruar në të njëjtën llogari Amazon mund të përdoret për të hyrë në burimin e kamerave të drejtpërdrejta të robotit dhe telekomandat e aplikacionit Astro.

Amazon lëshoi ​​një deklaratë të Premten duke thënë se besimi i klientit është “përparësia e tij kryesore”, kjo është arsyeja pse Astro, si produktet e saj të tjera, është ndërtuar me “shtresa të shumta të privatësisë dhe kontrolleve të sigurisë për të mbajtur informacionin e klientit të sigurt”.

Motherboard, një faqe lajmesh teknologjike, iu dha dokumente të brendshme në lidhje me projektin dhe foli me një person që punonte në Astro. Ai person, i cili nuk u përmend në histori, e quajti Astro një “fatkeqësi që nuk është gati për t’u liruar”. Personi tha gjithashtu se roboti është një “makth privatësie”.

Varet nga konsumatorët individualë të vendosin nëse duan të shkëmbejnë privatësinë për lehtësi, thotë Jen Caltrider, e cila menaxhon udhëzuesin e Fondacionit Mozilla Privacy Not Included, i cili dokumenton praktikat e respektimit të privatësisë të produkteve kryesore të konsumit.