Astronautët e NASA -s në bordin e ISS duke përdorur teknologjinë e realitetit të augmentuar për të riparuar mjetet

NASA po zhvillon një aplikacion të realitetit të shtuar (AR) për astronautët për t’i mundësuar ata që të inspektojnë dhe mirëmbajnë pajisjet në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS) pa pasur nevojë për ndihmë nga kontrolli tokësor. Kjo, agjencia shpreson, do të zvogëlojë ndikimin e vonesave të komunikimit midis ekuipazhit të ISS dhe kontrollit të misionit të NASA -s në Houston, Texas, SHBA. Ndërsa vonesa e komunikimit është e padukshme kryesisht, NASA thotë se ky projekt do të rrisë autonominë e astronautëve në marrjen e vendimeve të shpejta dhe të informuara. Ky projekt do të përfitojë kryesisht agjencia hapësinore në eksplorimin e Hënës dhe përfundimisht Marsit.

Zakonisht, astronautëve u jepen udhëzime nga kontrolli tokësor në një skedar PDF që mund të shihet në një kompjuter ose tabletë. Por mbajtja e këtyre pajisjeve në dorë gjatë punës në makineri në një hapësirë ​​të ngushtë kufizon produktivitetin. Në një postim në blog, NASA tha se projekti T2 Augmented Reality (T2AR) ndihmon në shfaqjen e udhëzimeve në syzet e astronautëve dhe drejtimin e shikimit të tyre me shenja 3D, duke u treguar atyre vendet e punës aktuale. Gjithashtu mund të ndjekë udhëzimet verbale për të lundruar në procedura. Kjo lehtëson procesin e inspektimit dhe mirëmbajtjes.

Teknologjia AR përdor HoloLens të Microsoft me softuer AR të krijuar me porosi. Në prill, astronauti Soichi Noguchi i Agjencisë Japoneze të Hapësirës Ajrore (JAXA) ishte ngarkuar me mirëmbajtjen e një pjese të pajisjeve stërvitore, me ndihmën e teknologjisë së re. Dy astronautë të tjerë të ISS e përdorën atë më vonë, dhe disa teste të tjera janë planifikuar.

“Mjetet AR mbajnë premtimin se do të na lejojnë të paketojmë udhëzime dhe ekspertizë,” tha Bryan Dansberry, shkencëtar i ISS në Johnson Space Center. Ai tha se stacioni hapësinor është “platforma perfekte” për të testuar sistemet AR dhe përsosjen e këtyre mjeteve.

Ka pasur një fokus të ripërtërirë në eksplorimin e Hënës si një gur për të arritur hapësirën më larg nga Toka. Përmes programit Artemis, NASA synon të përdorë teknologji të re për eksplorimin hënor dhe të përgatitet për misionet njerëzore në Mars. Për të përfituar sa më shumë nga këto misione, NASA ka zhvilluar disa teknologji të reja dhe njëra prej tyre është realiteti i shtuar pasi vonesat e komunikimit përtej Hënës me siguri do të zgjasin më shumë. Artemis synon të zbarkojë në Polin Jugor të Hënës, ku asnjë njeri nuk ka shkuar më parë, deri në vitin 2024.