Astronauti që ndihmoi në ndërtimin e ISS, thotë se stacioni ka dëmtime të rënda

foto

Bill Shepherd, astronauti në pension i NASA -s i cili shërbeu si kapiten i ekuipazhit të parë që punoi në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar, sapo lëshoi ​​një paralajmërim serioz për Kongresin.

Stacioni hapësinor ka treguar moshën e tij, me dëmtime të reja dhe shenja të tjera të konsumit që gjenden në module të ndryshme. Kohët e fundit, kozmonautët rusë panë rreth gjysmë duzinë të çara të reja në modulin e tyre Zarya. Dhe ndërsa të dyja NASA dhe Roscosmos thonë se çarjet nuk përbëjnë një kërcënim për anëtarët e ekuipazhit, Insider raporton se Shepherd foli të martën me një komitet të Dhomës së Përfaqësuesve, duke u thënë ligjvënësve se ata duhet t’i kushtojnë vëmendje rrezikut të mundshëm, të cilin ai e quajti “Problem serioz.”

NASA aktualisht po përpiqet të sigurojë një financim prej katër vjetësh për ISS, e cila do ta lejojë atë të mbajë qendrën orbitale në punë deri në vitin 2028, sipas Insajderit. Por Shepherd thotë se NASA nuk do të ishte e mençur ta bënte këtë para se të hetonte vërtet këto çarje për të përcaktuar jo vetëm sa të këqij janë sot, por nëse do të vazhdojnë të përkeqësohen, siç kanë paralajmëruar zyrtarët rusë.

“Arritja në fund e kësaj është një çështje mjaft serioze,” i tha Shepherd Kongresit. “Unë nuk mendoj se stacioni është në ndonjë rrezik të menjëhershëm. Por, para se të pastrojmë stacionin për kaq shumë vite përdorim operacional, ne duhet ta kuptojmë më mirë këtë. “

Shepherd paralajmëroi Kongresin se ndoshta ka të çara të tjera në stacionin hapësinor që ende nuk janë gjetur, sipas Insajderit, dhe tha se kryerja e një hetimi më shterues mund të ndihmojë në përcaktimin e statusit aktual, për të mos përmendur qëndrueshmërinë e stacionit gjatë tij vitet e fundit të funksionimit.

“Me sa di unë,” i tha Shepherd Kongresit, “inxhinierët rusë dhe inxhinierët e NASA -s – ata e kanë analizuar atë – ata nuk e kuptojnë saktësisht pse këto çarje po shfaqen tani.”