Termi i çuditshëm matematikor ndryshon të gjithë pikëpamjen tonë për vrimat e zeza

foto

Vrimat e zeza po bëhen më të çuditshme nga dita në ditë. Kur shkencëtarët konfirmuan për herë të parë se behemothët ekzistonin në vitet 1970, ne menduam se ato ishin kufoma mjaft të thjeshta, inerte. Pastaj, fizikani i njohur Stephen Hawking zbuloi se vrimat e zeza nuk janë saktësisht të zeza dhe ato në fakt lëshojnë nxehtësi. Dhe tani, një palë fizikanë kanë kuptuar se objektet e llojit të errët gjithashtu ushtrojnë një presion mbi mjedisin e tyre.

Gjetja se “vrimat e zeza” të tilla të thjeshta dhe jo rrotulluese kanë një presion dhe një temperaturë është edhe më emocionuese duke pasur parasysh se ishte një surprizë totale, “bashkautori Xavier Calmet, profesor i fizikës në Universitetin e Sussex në Angli , thuhet në një deklaratë.

Calmet dhe studenti i tij i diplomuar Folkert Kuipers po ekzaminonin efektet kuantike pranë horizontit të ngjarjeve të vrimave të zeza, diçka që është shumë e vështirë të kuptohet. Për ta trajtuar këtë, studiuesit përdorën një teknikë për të thjeshtuar llogaritjet e tyre. Ndërsa po punonin, një term i çuditshëm u shfaq në matematikën e zgjidhjes së tyre. Pas muajsh konfuzioni, ata kuptuan se çfarë nënkuptonte ky term i sapo zbuluar: Ishte një shprehje e presionit të prodhuar nga një vrimë e zezë. Askush nuk e kishte ditur se kjo ishte e mundur më parë, dhe kjo ndryshon mënyrën se si shkencëtarët mendojnë për vrimat e zeza dhe marrëdhëniet e tyre me pjesën tjetër të universit.

Në vitet 1970, Hawking u bë një nga fizikantët e parë që aplikoi mekanikën kuantike për të kuptuar se çfarë ndodh në horizontin e ngjarjeve – zona rreth një vrime të zezë përtej së cilës asgjë, madje as drita, nuk mund të shpëtojë. Përpara kësaj pune, të gjithë sapo kishin supozuar se vrimat e zeza ishin objekte të thjeshta. Sipas relativitetit të përgjithshëm, teoria e gravitetit që sugjeroi së pari vrimat e zeza mund të ekzistonte, nuk ka asgjë fare të jashtëzakonshme në horizontin e ngjarjeve. Horizonti i ngjarjeve është “kufiri” i një vrime të zezë, duke përcaktuar rajonin ku dalja nga e zeza do të kërkonte udhëtim më të shpejtë se drita. Por ishte vetëm një vijë imagjinare në hapësirë ​​- nëse ju ndodh që ta kapërceni atë, as nuk do ta dinit se e keni bërë, derisa të provoni të ktheheni dhe të largoheni.