Astronomët gjejnë ‘Imazhe pasqyre’ të Rrugës së Qumështit nga miliarda vjet më parë

foto

A keni menduar ndonjëherë se si dukej galaktika jonë e Rrugës së Qumështit në historinë e saj të hershme? Astronomët duke përdorur teleskopin Webb (JWST) gjetën një galaktikë tjetër që është pothuajse një imazh pasqyrë i galaktikës sonë si foshnjë.

foto

Është mbiquajtur “Xixëllonja”. Kjo për shkak se ka rreth dy duzina grupime globulare vezulluese që orbitojnë rreth tij. Ka gjithashtu disa galaktika xhuxh atje, që gëlltiten nga galaktika.

foto

Pamja JWST tregon Shkëndijën siç dukej kur Universi ishte vetëm katër miliardë vjeç ose rreth një e treta e moshës aktuale të Universit. Kjo nënkupton se kjo galaktikë, si Rruga e Qumështit, filloi të formohej shumë herët në historinë kozmike.

Nëse Xixëllonja merr të njëjtën rrugë rritjeje që bëri Rruga e Qumështit përmes bashkimeve dhe blerjeve të galaktikave, atëherë duhet të rritet në të njëjtën mënyrë si Rruga e Qumështit. Në rreth nëntë miliardë vjet, mund të duket shumë si një binjak i yni.

Xixëllonja shtrihet në drejtim të yjësisë Volans (në qiellin e hemisferës jugore). Është mjaft larg, me një zhvendosje të kuqe prej z = 1,38. Kjo është rreth 9 miliardë vite dritë dhe e vendos atë në një kohë disa miliardë vjet pas Big Bengut. Ashtu si Rruga e Qumështit, Xixëllonja nuk doli nga kozmosi i formuar plotësisht.

Të dyja galaktikat filluan si “mbidensi” të materies (si retë e hidrogjenit neutral) në Universin e hershëm. Mendoni për to si “fara” galaktike të tërhequra së bashku përmes tërheqjes së tyre gravitacionale mbi njëra-tjetrën. Grupet globulare lindën në disa nga ato grupe, ndoshta pak para lindjes së galaktikës. Kjo është arsyeja pse yjet në disa globularë janë më të vjetër se galaktikat e tyre.

Më pas erdhi një epokë “shkrirjesh dhe blerjesh” pasi Rruga e Qumështit e mitur (dhe me sa duket Sparkler gjithashtu) filloi të kanibalizonte galaktikat xhuxhë aty pranë. Ky është një hap i madh evolucionar. Është e mundur që të paktën gjysma e masës së galaktikës sonë të ketë ardhur nga ato bashkime. Me kalimin e kohës, i gjithë materiali u bashkua në diskun spirale ku Dielli dhe shumica e yjeve të tjerë ekzistojnë sot.

A do të ndjekë Xixëllonja të njëjtën rrugë evolucionare si Rruga e Qumështit? Nga të dhënat e JWST, duket se do të ndodhë. Edhe pse aktualisht është vetëm një pjesë e vogël e masës së Rrugës së Qumështit – rreth 3 për qind – kjo do të ndryshojë ndërsa gëlltit galaktika të tjera më të vogla. Përfundimisht, ajo do të përputhet me masën e Rrugës së Qumështit në Universin e sotëm.

Kjo është shumë emocionuese sepse u jep astronomëve një shans për të kuptuar se çfarë ndodhi ndërsa galaktika jonë evoluoi.

“Duket se po dëshmojmë, nga dora e parë, montimin e kësaj galaktike ndërsa ajo ndërton masën e saj – në formën e një galaktike xhuxh dhe disa grupimeve globulare”, tha profesori Duncan Forbes i Universitetit Swinburne në Australi.

Ai studioi galaktikën dhe grupimet e saj, së bashku me profesorin Aaron Romanowsky të Universitetit Shtetëror të San Jose në Kaliforni.

“Ne jemi të ngazëllyer nga kjo mundësi unike për të studiuar formimin e grupimeve globulare dhe një Rrugë të Qumështit të mitur, në një kohë kur Universi ishte vetëm 1/3 e moshës së tij aktuale,” tha ai.

Forbes dhe Romanowsky përdorën të dhënat e JWST për të eksploruar vjetërsinë dhe metalin e disa “shkëlqimeve” (burime kompakte) brenda dhe rreth galaktikës Sparkler. Qëllimi ishte të studiohej metalizmi në një sërë grupesh kompakte yjesh që rrethojnë Sparkler-in. Shkencëtarët donin të shihnin nëse u ngjajnë versioneve më të reja të globularëve të Rrugës së Qumështit.

Vëzhgimet JWST të Sparkler mund t’u përgjigjen gjithashtu pyetjeve të ndryshme rreth grupimeve globulare dhe formimit të tyre, sipas Romanowsky. “Origjina e grupimeve globulare është një mister i kahershëm,” tha ai. “Ne jemi të emocionuar që JWST mund të shikojë prapa në kohë për t’i parë ata në rininë e tyre”.

Rezulton se grupimet e Sparker-it kanë ngjashmëri të habitshme me disa prej globularëve të Rrugës së Qumështit. Disa dukej se ishin formuar shumë herët dhe yjet janë mjaft të pasur me metal. Kjo duket se tregon një proces shumë të shpejtë të pasurimit kimik në Universin e hershëm.

Disa grupime kishin yje që ishin pak më të vjetër dhe të varfër për metal se në grupimet e tjera. Ata ndoshta i përkasin një galaktike satelitore me masë të ulët që po gëlltitet në Sparkler. Skena të kujton shumë historinë e bashkimeve të Rrugës së Qumështit gjatë gjithë jetës së saj.

Për të kuptuar më mirë gjendjen evolucionare të Sparkler dhe grupimeve të tij, dy shkencëtarët thonë se nevojiten më shumë vëzhgime të grupimeve të tipit të ngjashëm rreth galaktikave të tjera të largëta në univers. Kjo do të ndihmonte në përcaktimin nëse Sparkler është tipik i stilit të bashkimit të evolucionit të galaktikës (i ngjashëm me Rrugën e Qumështit).

Nëse jo, atëherë detajet e evolucionit të hershëm të galaktikës, pasurimit kimik, rritjes së masës dhe formimit të grupimeve të yjeve mund të kenë nevojë për një rishikim.