Shkencëtarët zbulojnë se peshqit mund ta njohin veten në foto

foto

Një ekip studiuesish ka zbuluar se peshqit e njohin veten nga një foto. Një ekip hulumtues i udhëhequr nga Prof. Masanori Kohda nga Fakulteti i Shkencave në Universitetin Metropolitan Osaka ka treguar se studiuesit zbuluan se faktori përcaktues nuk ishte të shihnin trupin e tyre, por të shihnin fytyrën e tyre.

foto

Njerëzit dallojnë lehtësisht midis fotografive të njerëzve të njohur – duke përfshirë veten – dhe të panjohur duke iu referuar imazheve mendore të fytyrave. Ne kemi një imazh mendor të fytyrave tona dhe njohim reflektimin tonë të pasqyrës përmes njohjes së fytyrës.

Disa kafshë kanë aftësinë për vetë-njohje pasqyre (MSR), por implikimet për vetëdijen mbeten të diskutueshme. “Këtu, ne tregojmë se peshqit më të pastër, të njohur nga shkencëtarët si Labroides dimidiatus, ka të ngjarë të njohin imazhin e tyre pasqyrë duke përdorur një imazh mendor të fytyrës së vetvetes të krahasueshme me njerëzit. Peshqit më të pastër ruajnë pastërtinë në rezervuarët e peshkut duke konsumuar parazitët dhe lëkurën e vdekur, duke shërbyer në këtë mënyrë si kujdestare për speciet e tjera të peshqve, “thanë studiuesit.

Peshqit që nuk kishin parë kurrë një pasqyrë më parë sulmonin shpesh fotografitë e tyre dhe të të huajve. “Në të kundërt, pas kalimit të testit të pasqyrës, agresioni ndaj fotografisë së tyre dhe fotografive të përbëra të fytyrës/trupit të personit të huaj ra, por agresioni mbeti ndaj fotografive të panjohura dhe të përbëra të fytyrës/trupit të një të huaji. Rezultatet tona sugjerojnë që peshqit më të pastër me aftësi MSR mund të njohin imazhin e tyre të pasqyrës bazuar në imazhin mendor të fytyrës së tyre dhe jo duke krahasuar lëvizjet e trupit në pasqyrë. Ky studim tregon se si kafshët njohin vetë-imazhin.”

Secilit peshk të pastër iu prezantua katër fotografi – një foto e tyre; një nga një peshk të panjohur më të pastër; një nga fytyrat e tyre në trupin e një pastruesi të panjohur; dhe një tjetër fytyrë pastruese të panjohur në trupin e tyre.

foto

Studimi u shfaq në revistën Proceedings of the National Academy of Sciences (SHBA) me titullin “Peshqit më të pastër e njohin veten në pasqyrë nëpërmjet njohjes së fytyrës si njerëzit”.

Është interesante se peshqit më të pastër nuk sulmuan fotot me fytyrat e tyre, por sulmuan ato me fytyrat e peshqve të panjohur më të pastër. Së bashku, këto rezultate tregojnë se peshku më i pastër përcaktoi se kush ishte në fotografi bazuar në fytyrën në foto, por jo trupin në mënyrën e ngjashme me njerëzit.

Për të mohuar mundësinë që peshqit t’i konsideronin fotografitë e tyre si shoqërues shumë të afërt, u krye një test me notë fotografike. Peshqve iu paraqit një fotografi ku në fyt u vendos një shenjë e ngjashme me parazitin. Gjashtë nga tetë individët që panë fotografinë e tyre me një shenjë paraziti u vunë re se fërkonin fytin e tyre për ta pastruar atë, raportuan studiuesit. Ndërsa shfaqja e të njëjtëve fotografi të peshkut të tyre pa shenja paraziti ose të një peshku të njohur më të pastër me shenja paraziti, nuk bëri që ata të fërkojnë fytin e tyre.

“Ky studim është i pari që tregon se peshqit kanë një ndjenjë të brendshme të vetvetes. Meqenëse kafsha e synuar është një peshk, ky zbulim sugjeron se pothuajse të gjithë vertebrorët shoqërorë kanë gjithashtu këtë ndjenjë më të lartë të vetvetes, “tha Kohda.