Shenjat e prera në kockat 125,000-vjeçare tregojnë se Neandertalët se mund të kenë therur elefantët gjigantë

foto

Gjetjet historike të mbetjeve të elefantit së bashku me veglat prej guri kanë nxitur prej kohësh spekulime midis studiuesve se njerëzit e hershëm ose specie të tjera hominin mund të jenë mbështetur në gjitarët masivë për ushqim.

Tani, një ekip studiuesish ka përcaktuar se Neandertalët në Evropë po i rrëzonin elefantët dhe po i thernin ata në mënyrë metodike, duke dhënë dyqane ushqimore që do t’i kishin qëndruar grupeve të Neandertalit për muaj të tërë. Hulumtimi i tyre është publikuar sot në Science Advances.

Eshtrat i përkisnin elefantëve me tufë të drejtë, (Palaeoloxodon antiquus), një specie e zhdukur rreth dyfishi i madhësisë së elefantëve afrikanë, gjitarët më të mëdhenj tokësorë të gjallë në Tokë. Dëshmia se Neandertalët po gjuanin kafshët në kurthe të gropave u zbuluan në fillim të viteve 1920, dhe në vitin 1948, një ekzemplar u gjet pranë 25 artefakte stralli dhe një heshte druri.

Por dëshmitë e gjuetisë nuk janë një vend thertore, dhe tani, studiuesit besojnë se kanë prova për të dyja.

foto

“Këto shifra… sugjerojnë që Neandertalët, të paktën përkohësisht, u mblodhën në grupe më të mëdha se shek. 20 individë (përfshirë fëmijët) zakonisht shihen si madhësia maksimale e grupeve të tyre lokale dhe/ose se ata kishin mjete kulturore për ruajtjen dhe ruajtjen e ushqimit në shkallë të gjerë,” tha bashkëautori i studimit Wil Roebroeks, një arkeolog në Universitetin Leiden në. Holandë, në një email për Shkence.info.

“Ne i lëmë të hapura të dyja opsionet, por theksojmë se të dyja janë gjetje të rëndësishme nga pikëpamja sociale dhe njohëse, të cilat kontribuojnë në të kuptuarit tonë të gamës së variacionit në sjelljen e Neandertalit, në mënyra që ishin të panjohura përpara këtij studimi, veçanërisht në këtë nivel detajesh,” ai shtuar.

Kockat e analizuara së fundi u gjetën në Neumark-Nord 1, një vend arkeologjik në Gjermaninë qendrore, midis 1985 dhe 1996. Në total, ekipi origjinal arkeologjik gjeti 3,122 mbetje elefanti (që përfshin më shumë se 70 elefantë individualë), të cilët të gjithë u analizuan në studimi i ri. Mbetjet varionin nga kockat e çuditshme deri te skelete të tëra të P. antiquus, me disa përmbajtje të ruajtura të zorrëve.

Kockat ishin të mbushura me shenja të aktivitetit të homininëve, raporton ekipi i ri. Shenjat e prera treguan se homininët po prisnin indet nga kocka. Shenjat e prera në kafkë tregojnë se ajo ishte shkëputur nga trupi, duke u dhënë homininëve akses në trurin e elefantit.

“Ne llogarisim se një elefant 10 tonësh – jo më i madhi në Neumark-Nord – mund të kishte dhënë minimalisht 2,500 racione ditore të Neandertalit të rritur”, tha Roebroeks.

Pavarësisht nga përshkrimet e tyre historike si bruta oafish, Neandertalët ishin shumë të ngjashëm me njerëzit e hershëm. Ata gjuanin, hanin dhe silleshin shumë si speciet tona, aq sa çiftëzoheshin shpesh me Homo sapiens. Neandertalët përfundimisht u përfshinë nga Homo sapiens rreth 40,000 vjet më parë. Sot, gjenet e Neandertalit vazhdojnë në ADN-në e shumicës së njerëzve.

foto

E rëndësishmja, elefantët e identifikuar në studimin e fundit (dhe studimet e mëparshme me prova të mjeteve të gjuetisë njerëzore) ishin meshkuj në masë të madhe të rritur. Kjo ishte e rëndësishme për të treguar se kafshët ishin gjuajtur, jo fshirë.

Nëse kafshët do të ishin pastruar, ata ka të ngjarë të kishin qenë elefantë të moshuar ose shumë të rinj që iu nënshtruan sëmundjeve, kequshqyerjes ose nuk mund të vazhdonin. Elefantët e rritur meshkuj me tufë të drejtë, si elefantët e demave modernë, duket se kanë qenë të vetmuar, duke i bërë më të lehtë ushqim për gjahtarët sesa të marrin një tufë femrash.

“Neandertalët e dinin se çfarë po bënin,” shkroi Britt Starkovich, një arkeologe në Qendrën Senckenberg për Evolucionin Njerëzor dhe Paleomjedis dhe në Universitetin e Tübingen, në një artikull të lidhur me Focus. “Ata e dinin se cilat lloje individësh të gjuanin, ku t’i gjenin dhe si ta ekzekutonin sulmin. Në mënyrë kritike, ata e dinin se çfarë të prisnin me një përpjekje masive për therje dhe një kthim edhe më të madh të mishit.”

Bazuar në moshën e objekteve të lidhura me Neandertalin në vend (si thekon guri dhe farat e djegura), ekipi hulumtues beson se kushërinjtë tanë më të afërt mund të kenë pushtuar vendin për rreth 2000 vjet.

Me fjalë të tjera, Neandertalët mund të kenë zënë vendin e thertores për breza, duke hequr elefantët e mëdhenj që do t’i mbanin të ushqyer për javë të tëra, në varësi të madhësisë së grupit.

Ne e dinim tashmë se Neandertalët ishin të aftë dhe shpikës, por shpresojmë se më shumë vende do të japin të dhëna se si këta elefantë 10 tonësh u rrëzuan në të vërtetë – dhe si një shkrimtar që do të shkoj në drekë, jam gjithashtu kurioz se si ata zgjodhën të përgatiteshin mishi.