Astronomët kinezë zbulojnë një galaktikë të izoluar xhuxh të errët

foto

Duke përdorur radioteleskopin sferik me hapje pesëqind metrash (FAST), astronomët kinezë kanë zbuluar një galaktikë të re, e cila mori emërtimin FAST J0139+4328. Galaktika e sapogjetur është e izoluar, ka një masë relativisht të ulët yjore dhe dominohet nga materia e errët. Zbulimi u detajua në një dokument të botuar më 6 shkurt në serverin e para-printimit arXiv.

foto

FAST i Kinës është radioteleskopi më i madh në botë me një pjatë. Ndjeshmëria dhe shpejtësia e shkëlqyer e studimit i lejon astronomët të studiojnë objekte kompakte, galaktika të gazta dhe mediumin ndëryjor. Zbulimet e mundshme të FAST përfshijnë mijëra pulsarë të rinj, qindra mijëra galaktika të reja të hidrogjenit atomik neutral (HI) ose galaktika të errëta që përbëjnë një pjesë të të ashtuquajturave barione të humbur.

foto

Tani, një ekip astronomësh i udhëhequr nga Jin-Long Xu i Akademisë Kineze të Shkencave në Pekin, raporton gjetjen e një galaktike të re të errët duke përdorur FAST. Zbulimi është rezultat i analizimit të të dhënave nga sondazhi HI i FAST dhe gjithashtu nga teleskopi i anketimit panoramik dhe sistemi i reagimit të shpejtë (Pan-STARRS).

“Një objektiv kryesor shkencor për këtë sondazh është kërkimi për galaktika të errëta dhe të dobëta duke përfituar nga ndjeshmëria e lartë e FAST dhe me një rezolucion relativisht të lartë të shpejtësisë. Në këtë Letër, bazuar në sondazhin HI duke përdorur FAST, ne kemi zbuluar një xhuxh të errët të izoluar galaktikë në universin e afërt”, shpjeguan studiuesit.

Para së gjithash, ekipi zbuloi disa re të reja hidrogjeni atomike neutrale në universin lokal bazuar në të dhënat e reja të studimit FAST ekstragalaktik HI. Ndër retë e zbuluara, ata identifikuan një re të izoluar, të quajtur FAST J0139+4328 sipas koordinatave të saj, e cila nuk ka homologe optike.

Ekzaminimi i mëtejshëm i FAST J0139+4328 zbuloi se një galaktikë tipike me disk, megjithatë me një madhësi absolute jashtëzakonisht të ulët (madhësia e brezit B të kufirit të sipërm prej -10,0 mag) dhe një masë yjore nën 690,000 masa diellore. Masat dinamike dhe barionike të FAST J0139+4328 u llogaritën të jenë përkatësisht rreth 5.1 dhe 0.11 miliardë masa diellore, ndërsa masa neutrale atomike e hidrogjenit të kësaj galaktike u zbulua se ishte në një nivel prej rreth 83 milionë masa diellore.

Astronomët nënvizuan se raporti i masës dinamike ndaj masës totale barionike për FAST J0139+4328 është rreth 47±27, gjë që sugjeron se në këtë galaktikë materia e errët dominon mbi barionet. Në përgjithësi, rezultatet tregojnë se FAST J0139+4328 është një galaktikë e izoluar e pasur me gaz dhe xhuxh e errët e vendosur rreth 94 milionë vite dritë larg.

Autorët e letrës vunë në dukje se zbulimi i tyre shënon herën e parë kur një galaktikë e errët e izoluar e pasur me gaz është zbuluar në universin aty pranë. Ata shtuan se FAST J0139+4328 duket se ka një disk rrotullues gazi, por është pa yje. Kjo, së bashku me faktin se materia e errët dominon në FAST J0139+4328, mund të sugjerojë që kjo galaktikë e errët është në fazën më të hershme të formimit të galaktikës.