Hulumtimi i ri ofron një pasqyrë të freskët mbi formimin e planetit

foto

Vargu Atacama Large Milimeter (ALMA) – një interferometër astronomik prej 66 teleskopësh në Kilin verior, kapi një imazh të hollë të diskut protoplanetar që rrethon yllin e ri të njohur si Elias 2-24 – por shkencëtarët vunë re një vrimë misterioze në imazh.

foto

Në vitin 2021, Jorquera et al përdorën teleskopin më të madh në botë (ESO’s Very Large Telescope) për të marrë një imazh të dritës së dukshme të të njëjtit yll.

foto

Duke maskuar yllin qendror, ata zbuluan një kandidat për planetin, por ka edhe pika të tjera të pranishme, duke e bërë të pamundur konfirmimin nëse zbulimi i planetit ishte apo jo i vërtetë.

Hulumtimi i ri i udhëhequr nga astrofizikanët e Universitetit Monash dhe i botuar në Njoftimet Mujore të Shoqërisë Mbretërore Astronomike: Letrat (MNRAS) është thelluar në të dhënat historike dhe ka gjetur disa rezultate intriguese.

“Kërkimi ynë ka zbuluar një ndryshim të pazakontë në rrjedhën e gazit në këtë vend, siç tregohet në emetimin e monoksidit të ndezur të karbonit,” shpjegon autori kryesor i studimit, profesor i asociuar Christophe Pinte nga Shkolla e Fizikës dhe Astronomisë.

“Kjo sugjeron një shqetësim lokal të rrjedhës së gazit në disk, dhe kështu praninë e një trupi të madh, siç është një planet,” tha ai.

“Si rezultat, ne tani kemi dy teknika të veçanta për të kërkuar planetët e rinj ndërsa ata janë ende të fshehur në disqet e tyre të shtëpisë.”

Ekipi hulumtues kombinoi imazhet nga grupi milimetrik i madh Atacama dhe teleskopi shumë i madh ESO, dy nga teleskopët më të fuqishëm në botë, me modelet llogaritëse të ndërtuara në Universitetin Monash për të provuar të kuptojnë kushtet në të cilat një planet i tillë mund të ketë evoluar.

Masa e planetit kontrollon rrjedhën e gazit rreth tij. Këto rezultate të reja ofrojnë kufizimet e para në madhësinë e planetit, duke sugjeruar se ai është të paktën dy herë më i madh se Jupiteri.

Monash Ph.D. Kandidati Iain Hammond tha se edhe më intrigues ishte ekzistenca e dukshme e një ‘njolle të ngrohtë’ atje, ku gazi po nxehej lokalisht nga diçka.

E gjithë kjo mund të riprodhohet në modele ku një planet ndodhet brenda një disku planetar, por vetëm nëse planeti konsumon në mënyrë aktive materiale dhe prodhon nxehtësi.

“Shenjat priren të tregojnë një planet të ngulitur brenda Elias 2-24 që po shkakton një shqetësim në rrjedhën dhe ngrohet rrethinat e tij, duke treguar se ai është ende duke u formuar,” tha Iain.

“Kjo na afron shumë për të kuptuar se si formohen planetët. Pyetja se si formohen planetët vazhdon të intrigojë shkencëtarët.

“Ju mund të keni një planet me një temperaturë të ftohtë të sipërfaqes nga grumbullimi gradual i bërthamës ose një shumë më të nxehtë nga kolapsi i shpejtë i gazit për shkak të paqëndrueshmërisë.”

“Me zbulimin e prodhimit të konsiderueshëm të nxehtësisë në sistemin Elias 24, shkencëtarët mund të fillojnë të vënë në provë disa teori të formimit planetar,” tha autori i studimit, profesor Daniel Price, gjithashtu nga Shkolla e Fizikës dhe Astronomisë.

“Së shpejti, ne duhet të kemi akses në informacione të freskëta që duhet të japin dritë mbi të cilën hipoteza shpjegon më mirë formimin planetar,” tha ai.