Aurora të reja u zbuluan në katër hënat më të mëdha të Jupiterit

foto

Astronomët që përdorin Observatorin W. M. Keck në Maunakea në Hawai’i kanë zbuluar se aurora në gjatësi vale të dukshme shfaqen në të katër hënat kryesore të Jupiterit: Io, Europa, Ganymede dhe Callisto.

foto

Duke përdorur spektrometrin Echelle me rezolucion të lartë të Observatorit Keck (HIRES) si dhe spektrografë me rezolucion të lartë në Teleskopin e Madh Binocular dhe Observatorin Apache Point, një ekip i udhëhequr nga Caltech dhe Universiteti i Bostonit vëzhgoi hënat në hijen e Jupiterit në mënyrë që aurora e tyre e zbehtë, të cilat janë shkaktuar nga fusha e fortë magnetike e gjigantit të gazit, mund të dallohej pa konkurrencë nga rrezet e diellit të ndritshme të reflektuara nga sipërfaqet e tyre.

foto

“Këto vëzhgime janë të ndërlikuara sepse në hijen e Jupiterit hënat janë pothuajse të padukshme. Drita e emetuar nga aurora e tyre e dobët është konfirmimi i vetëm që ne madje e kemi drejtuar teleskopin në vendin e duhur,” thotë Katherine de Kleer, profesoreshë e Caltech dhe autori kryesor. e një prej dy punimeve të reja kërkimore të botuara sot në The Planetary Science Journal që përshkruan zbulimin.

Të katër hënat e Galilesë tregojnë të njëjtën aurora të oksigjenit që shohim në qiejt pranë poleve të Tokës, por gazrat në hënat e Jupiterit janë shumë më të holla, duke lejuar që një ngjyrë e kuqe e thellë të shkëlqejë gati 15 herë më shumë se drita e njohur jeshile.

Në Europa dhe Ganymede, oksigjeni ndriçon gjithashtu gjatësi vale infra të kuqe, pak më të kuqe se sa syri i njeriut mund të shohë – shfaqja e parë e këtij fenomeni që shihet në atmosferën e një trupi të ndryshëm nga Toka.

Në Io, hëna më e brendshme e Jupiterit, shtëllungat vullkanike të gazit dhe pluhurit janë me përmasa të mëdha, duke arritur qindra kilometra në lartësi. Këto shtëllunga përmbajnë kripëra si klorur natriumi dhe klorur kaliumi, të cilat shpërbëhen për të prodhuar ngjyra shtesë. Natriumi i jep aurorës së Ios të njëjtin shkëlqim të verdhë-portokalli që shohim në dritat e rrugëve urbane. Matjet e reja tregojnë gjithashtu kalium aurora në Io në dritën infra të kuqe, e cila nuk është zbuluar askund tjetër më parë.

“Shkëlqimi i ngjyrave të ndryshme të aurorës na tregon se nga ka të ngjarë të përbëhen atmosferat e këtyre hënave,” tha de Kleer. “Ne zbulojmë se oksigjeni molekular, ashtu si ajo që thithim këtu në Tokë, ka të ngjarë të jetë përbërësi kryesor i atmosferës së akullt të hënës.”

Matjet e reja tregojnë prova minimale për ujin, duke nxitur një debat shkencor aktiv nëse atmosferat e hënave të Jupiterit përmbajnë avuj të konsiderueshëm uji. Aktualisht besohet se 3 hënat e jashtme galileane të Jupiterit përmbajnë oqeane me ujë të lëngshëm nën sipërfaqet e tyre të trasha të akullta dhe ka prova paraprake që uji në atmosferën e Evropës ndonjëherë mund të burojë nga oqeani ose rezervuarët e lëngshëm brenda guaskës së saj të akullit.

Meqenëse fusha e fortë magnetike e Jupiterit është e anuar, aurora në këto hënë ndryshojnë në shkëlqim ndërsa planeti rrotullohet. Për më tepër, atmosferat mund t’i përgjigjen kalimit të shpejtë nga drita e ngrohtë e diellit në hijen e ftohtë të Jupiterit.

“Natriumi i Io-s zbehet shumë brenda 15 minutave pasi hyn në hijen e Jupiterit, por duhen disa orë për t’u rikuperuar pasi të dalë në dritën e diellit,” shpjegon Carl Schmidt, profesor i astronomisë në Universitetin e Bostonit dhe autori kryesor i punimit të dytë. “Këto karakteristika të reja janë vërtet të thellë për të kuptuar kiminë atmosferike të Io-s. Është e bukur që eklipset nga Jupiteri ofrojnë një eksperiment natyror për të mësuar se si rrezet e diellit ndikojnë në atmosferën e tij.”

Llojet e reja të aurorës në katër hënat i shtojnë një aspekt emocionues asaj që tashmë është një epokë e artë për fansat e Jupiterit falë misionit Juno të NASA-s dhe teleskopit hapësinor James Webb. Nëse keni fatin të shihni aurorën këtu në Tokë, ndaloni për të marrë në konsideratë se sa e mahnitshme mund të duket shfaqja nëse do të shikonit lart nga një prej hënave të Jupiterit.

Punimi i parë në lidhje me këtë hulumtim, i udhëhequr nga de Kleer, titullohet “Aurora optike e Evropës, Ganymedit dhe Callisto”. Punimi i dytë, i udhëhequr nga Schmidt, titullohet “Aurora optike e Ios në hijen e Jupiterit”.