Vrimat e zeza mund të jenë burimi i energjisë të errët misterioze

foto

Kur astronomët zbuluan se universi po zgjerohet me një ritëm përshpejtues, ata teorizuan se një forcë duhet t’i shtyjë gjërat më larg dhe të kapërcejë gravitetin, i cili duhet të ngadalësojë gjërat. Ajo forcë u sugjerua të ishte energji e errët, por askush nuk e ka kuptuar ndonjëherë se nga vjen.

foto

Por një ekip prej 17 studiuesish ndërkombëtarë të udhëhequr nga Universiteti i Hawait ka zbuluar provat e para për pikën e origjinës së energjisë së errët: Vrimat e zeza.

foto

Vrimat e zeza marrin masë në dy mënyra: grumbullimi i gazit dhe bashkimi me vrima të tjera të zeza. Por në studimin e nëntë miliardë viteve të evolucionit të vrimave të zeza në galaktikat gjigante eliptike të fjetura, studiuesit zbuluan se vrimat e zeza më të vjetra janë shumë më të mëdha se sa duhet të bazohen në këto dy metoda të rritjes. Kjo do të thotë se duhet të ketë një mënyrë tjetër që këto vrima të zeza të marrin masë. Studiuesit sugjerojnë se përgjigja është energjia e errët në formën e energjisë së vakumit, “një lloj energjie e përfshirë në vetë hapësirën e kohës … [që] e shtyn universin më tej, duke përshpejtuar zgjerimin”, sipas një deklarate.

“Nëse teoria qëndron, atëherë kjo do të revolucionarizojë të gjithë kozmologjinë, sepse më në fund ne kemi një zgjidhje për origjinën e energjisë së errët që ka hutuar kozmologët dhe fizikantët teorikë për më shumë se 20 vjet,” Dr. Chris Pearson i STFC RAL Space, një bashkëautor i një studimi mbi zbulimin, tha në një deklaratë.

Ideja se vrimat e zeza janë një burim i energjisë së errët nuk është e re. Në fakt, është pjesë e teorisë së relativitetit të përgjithshëm të Ajnshtajnit. Por kjo është hera e parë që astronomët kanë marrë prova vëzhguese për të mbështetur këtë teori.

“Ne po themi vërtet dy gjëra njëherësh: se ka prova se zgjidhjet tipike të vrimës së zezë nuk funksionojnë për ju në një shkallë të gjatë dhe të gjatë kohore dhe ne kemi burimin e parë astrofizik të propozuar për energjinë e errët”, tha autori i studimit Duncan Farrah. , astronomi i Universitetit të Hawaii, në deklaratë.