Avioni supersonik i NASA-s X-59 niset për një bojë të re të kuqe, të bardhë dhe blu

foto

Avioni eksperimental supersonik i NASA-s është gati të lëkundë një skemë ngjyrash të kuqe, të bardhë dhe blu përpara fluturimit të tij të parë në të cilin do të thyejë në heshtje barrierën e zërit mbi Tokë.

foto

Avioni X-59 Quiet SuperSonic Technology (Quesst) u zhvendos në hambarin e bojës në objektin e Lockheed Martin Skunk Works në Palmdale, Kaliforni, më 14 nëntor 2023. Skema e ngjyrave të avionit u ndryshua nga jeshile në një trup të bardhë me një zë thekse të pjesës së poshtme blu dhe të kuqe të krahëve.

Megjithatë, boja e re patriotike është më shumë se thjesht estetike. Bojë do të ndihmojë në mbrojtjen e X-59 nga lagështia dhe korrozioni, dhe dizajni përmban gjithashtu shenja kryesore të sigurisë që do të ndihmojnë me operacionet në tokë dhe fluturim. Pasi të përfundojë boja, ekipi që qëndron pas avionit eksperimental do të marrë matjet përfundimtare të sakta të peshës dhe formës për të përmirësuar modelimin e X-59.

“Ne jemi jashtëzakonisht të emocionuar për të arritur këtë hap në mision. Kur X-59 të dalë nga hambari i bojës me bojë dhe ngjyrë të freskët, pres që momenti të më marrë frymën sepse do të shoh që vizioni ynë të kthehet në jetë.” Menaxherja e projektit të demonstruesit të fluturimit Low Boom, Cathy Bahm tha në një deklaratë . “Viti në vazhdim do të jetë i madh për X-59 dhe do të jetë emocionues për pjesën e jashtme të avionit që më në fund të përputhet me misionin spektakolar përpara.”

X-59 është projektuar që jo vetëm të fluturojë më shpejt se zëri, por edhe të bëjë më pak zhurmë kur thyen barrierën e zërit. Në vend që të krijojë një bum zanor kur godet Mach-1, avioni duhet të krijojë një “goditje” zanore   të ngjashme me zhurmën e përplasjes së derës së largët të makinës.

foto

Avioni po ndërtohet nga Lockheed Martin përmes objektit të tij të prodhimit të avionëve të avancuar Skunk Works në Palmdale, Kaliforni. Pasi të përfundojë, X-59 do të fluturojë me raketa mbi komunitetet në SHBA që ende nuk janë përzgjedhur, dhe operatorët e tij më pas do të mbledhin të dhëna nga popullsia për zhurmën e krijuar nga avioni.

Programi X-59, nëse është i suksesshëm, ka potencialin të riformësojë rregullat që aktualisht ndalojnë fluturimin e avionëve supersonikë mbi tokë.