Back-up i WhatsApp do të bëhet shumë më i sigurtë!

foto

WhatsApp ka qenë një nga aplikacionet më pak të mesazheve të paketuara në dispozicion në iOS dhe Android, por ne kemi parë gjithnjë e më shumë funksionalitet të shtuar në aplikacion që kur u ble nga Facebook disa vjet më parë. Kohët e fundit, WhatsApp bëri të mundur bisedën dhe transferimin e mediave midis telefonave Samsung dhe iPhone, dhe po sjell gjithashtu mundësinë për të fshehur së shpejti statusin tuaj “të parë të fundit” nga kontaktet individuale.

Dhe për siguri të shtuar, WhatsApp së shpejti do të prezantojë një veçori tjetër të mrekullueshme: kriptim nga skaji në skaj për kopjet rezervë që ruani në Google Drive. Tani për tani, të gjitha mesazhet e dërguara midis përdoruesve të WhatsApp janë të koduara nga njëra anë në tjetrën, duke e bërë të pamundur për këdo-përfshirë WhatsApp-t’i lexojë ato, por kopjet rezervë të bëra në Google Drive nuk janë dhe mund të arrihen nga Google dhe punonjësit e tij. Për ta ndryshuar këtë, Facebook njoftoi sot se do të shtonte mundësinë për të krijuar kopje rezervë të koduar nga njëra anë në tjetrën (E2EE).

Çdo rezervë që bëni në llogarinë tuaj në Google Drive do të kodohet me një çelës kriptimi të krijuar rastësisht që mund të ruhet në vend nga përdoruesi ose të sigurohet me një fjalëkalim. Zgjedhja e opsionit të fundit do të ruajë çelësin e kriptimit në atë që WhatsApp e quan një kasë rezervë të çelësit, dhe përdoruesi pastaj mund të hyjë në çelësin nga kasaforta kur është e nevojshme duke siguruar fjalëkalimin. Për t’i bërë gjërat jashtëzakonisht të sigurta, WhatsApp thotë se çelësi i kriptimit/deshifrimit do të fshihet nëse fjalëkalimi i gabuar futet shumë herë.

Kriptimi nga skaji në fund për kopjet rezervë të WhatsApp do të shfaqet në pajisjet Samsung (dhe pajisjet e tjera Android) në javët e ardhshme. Oh, dhe në rast se e keni humbur, ndërsa aplikacioni do të bëhet më i sigurt për shumicën e përdoruesve, disa së shpejti do të humbasin plotësisht qasjen në WhatsApp pasi kompania po heq mbështetjen për disa telefona Samsung deri në fund të vitit – këtu janë më shumë detaje mbi se