Hulumtimi i rinocerontit të përmbysur fiton çmimin Nobel

foto

Një eksperimenti që varej rinocerozët me kokë për të parë se çfarë efekti kishte tek kafshët, iu dha një nga çmimet Ig Nobel të këtij viti.

Marrësit e tjerë përfshinin ekipe që studiuan bakteret në çamçakëzat e mbërthyer në trotuare dhe si të kontrollonin buburrecat në nëndetëse.

Çmimet e mashtrimit nuk janë aq të famshëm sa Nobelët “e vërtetë” – jo plotësisht.

Ceremonia nuk mund të zhvillohej në shtëpinë e tij të zakonshme të Universitetit të Harvardit në SHBA për shkak të kufizimeve të Covid.

E gjithë argëtimi ndodhi në internet.

Revista e humorit shkencor, Annals of Improbable Research, thotë se çmimet e saj Ig Nobel së pari duhet t’ju bëjnë të qeshni, por pastaj t’ju bëjnë të mendoni.

Dhe studimi i rinocerontit, i cili këtë vit fiton çmimin për kërkimin e transportit, e bën pikërisht këtë. Çfarë mund të duket më delikate sesa të varni 12 rinoqerontët me kokë poshtë për 10 minuta?

Por veterineri i kafshëve të egra Robin Radcliffe, nga Universiteti Cornell, dhe kolegët e bënë pikërisht këtë në Namibi sepse donin të dinin nëse shëndeti i kafshëve mund të rrezikohej kur i kapnin nga këmbët e tyre nën një helikopter.

Shtë një aktivitet që gjithnjë e më shumë është përdorur në punën e ruajtjes afrikane për të zhvendosur rinocerontët midis zonave të habitatit të fragmentuar.

Sidoqoftë, askush nuk e kishte bërë hetimin bazë për të kontrolluar nëse funksioni i zemrës dhe mushkërive të kafshëve të qetësuara përballoi fluturimin me kokë poshtë, tha Robin.

Ai i tha BBC News: “Namibia nuk ishte vendi i parë që lëvizi rinocerontët me kokë poshtë me helikopterë, por ata ishin të parët që bënë një hap prapa dhe thanë, ‘hej, le ta studiojmë këtë dhe të kuptojmë, e dini, a është ky një vend i sigurtë çfarë të bëni për rinocerontët? “

Dhe kështu, ekipi i tij, në bashkëpunim me Ministrinë e Mjedisit, Pylltarisë dhe Turizmit të Namibisë, pezulluan 12 rhinocerozë të zi të qetësuar nga këmbët e tyre nga një vinç dhe matën përgjigjet e tyre fizike.

Rezulton se kafshët përballuan shumë mirë. Në fakt, kishte dëshmi se rinocerontët bënë më mirë në këtë pozicion të pazakontë sesa thjesht të shtrirë në gjoks ose në anën e tyre.

“Unë mendoj se arsyeja për këtë është, kur një rhino është në anën e tij, ju keni efekte pozicionale të rrjedhjes së gjakut. Pra, me fjalë të tjera, pjesët e poshtme të mushkërive po marrin shumë rrjedhje gjaku për shkëmbimin e gazit, por pjesa e sipërme e mushkërive, vetëm për shkak të gravitetit, nuk po perfuzohet mirë, kështu që kur një rinoceront është varur me kokë poshtë, është në thelb sikur qëndron përmbys; mushkëritë janë njësoj të perfuzuara.

“Ne kemi parë gjithashtu ata rinocerontë që janë në krahun e tyre shumë të gjatë, ose në kraharorin e tyre, veçanërisht – ata marrin dëmtime të muskujve, ata marrin miopati, sepse janë aq të rëndë. Dhe nuk ka presion mbi këmbët e tyre, përveç ndjenjën e rripit rreth kyçit të këmbës, “shpjegoi Robin.